Fucsovicsék meglepnék a favoritokat

Fucsovics

Csütörtökön három mérkőzéssel elkezdődött a Davis-kupa idei 18-as döntője. A magyar válogatott szombaton és vasárnap játssza két csoportmeccsét az ausztrálok és a horvátok ellen.

019-ben debütált a sorozat teljesen átszabott lebonyolítása: hagyományos, hazai és idegenbeli párharcokat csak a selejtezőben rendeztek, ahonnan a győztesek egyből az év végi, 18 csapatos tornára kerültek.

Két éve Madridban a hazai csapat diadalmaskodott, Rafael Nadal és Roberto Bautista Agut is nyert egyesben a kanadai Denis Shapovalov, illetve Félix Auger-Aliassime ellen, így a párost már le sem játszották.

Mindkét csapat indul a mostani tornán is, azonban kisebb-nagyobb sérülések miatt egyik említett játékos sem áll válogatottja rendelkezésére. A németeknél sem lesz ott a friss világbajnok Alexander Zverev, aki a sorozat új formátuma miatt bojkottálja az eseményt. Nagy nevek azonban így is akadnak az ezúttal Madridon kívül Torinóban és Innsbruckban párhuzamosan zajló viadalon: a világelső Novak Djokovics vezette szerbek mellett a bombaerős oroszok (Danyiil Medvegyev és Andrej Rubljov) nagy esélyesnek számítanak. De a spanyolok legnagyobb ászaik nélkül is masszívak, a franciáknál ott a rutin (Mahut, Gaquet), a horvátok pedig a világranglista-vezető párosuk és a kiugró eredményre még mindig képes Marin Cilic révén érhetnek oda minimum az elődöntőbe.

Ugyanakkor a Davis-kupa arról is nevezetes, hogy sokszor borul a papírforma. Ebben bízik a Fucsovics Mártonra építő magyar válogatott is, amely holnap Ausztrália, vasárnap pedig Horvátország ellen próbál meglepetést szerezni. „Nem mi vagyunk az esélyesek, de remélem, meg tudjuk fordítani a papírformát. Én top 50-es játékosokkal fogok játszani, Alex de Minaurral és Martin Ciliccsel. A második játékosunk pedig lazán játszhat, hiszen a Davis-kupában bármi megtörténhet – nyilatkozta még az kiutazásuk előtti sajtótájékoztatón Fucsovics. Hozzátette, Köves Gábor szövetségi kapitány párosban is számít rá, ezáltal úgy gondolja, rajta lesz a legnagyobb teher.

A szakember elmondta, a páros összetételén még gondolkodik, mint ahogy a második számú játékos is kérdéses. „A másik egyéni meccset Piros Zsombor, Marozsán Fábián vagy Valkusz Máté vívja. A páros az egyesek utáni állástól is függ, 2:0-nál vagy 0:2-nél Marci valószínűleg pihenőt kap – ismertette a forgatókönyvet Köves.

A 131. helyen álló Balázs Attila elhúzódó lábsérülése miatt régóta harcképtelen, alighanem csak társait buzdítja majd a Pala Alpitour csarnokban. „Győzelmekre számítok, hiszen jó formában van a csapat, Fucsó pedig bármikor meg tud verni bárkit a világon. A lábam még sajnos nem 100%-os, úgyhogy továbbra is folytatom a gyógytornát és fejben, illetve fizikailag is minden szempontból a jövő évre készülök – nyilatkozta Balázs.

Piros Zsombor két hete a selejtezőből indulva egészen a döntőig menetelt a pozsonyi challengeren, így nagy az esély arra, hogy a lendületét kihasználva neki szavaz bizalmat a kapitány. „Beszéltünk már Köves Gábor kapitánnyal arról, hogy valószínűleg én fogok beugrani Attila helyére a másik egyest játszó Fucsovics Marci mellé. Eddig négy meccset játszottam a DK-ban, de jó formában vagyok – jelentette ki Piros, aki Helsinkiben rögtön az 1. fordulóban kikapott a brit Liam Broadytól, aki ugyancsak szerepel a döntő tornán. – Az ausztráloknál nem játszik Nick Kyrgios, ez talán picit növeli az esélyeinket. Marci rendre hozza a fontos meccseket a Davis-kupában, a párosunk is jó, és bár a papírforma nem mellettünk szól, a DK-ban sosem azt kell nézni. Szerintem van esélyünk a továbbjutásra.

Ehhez nem feltétlenül kell megnyernie a hármasát a magyar válogatottnak, a csoportelsők mellett ugyanis a két legjobb második is továbbjut a negyeddöntőbe. A D csoport győztese az E csoport legjobbjával találkozik a folytatásban, a két csoportmásodik az A és B triók elsőjével negyeddöntőzik.

Érdekes

A Davis-kupa csoportbeosztása

A csoport: Spanyolország, Oroszország, Ecuador

B csoport: Kanada, Kazahsztán, Svédország

C csoport: Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország

D csoport: Horvátország, Ausztrália, MAGYARORSZÁG

E csoport: USA, Olaszország, Kolumbia

F csoport: Szerbia, Németország, Ausztria

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?