Férfikézilabda BL: Visszavághat a Veszprém 2016-ért

Lékai
Köln |

Tizedszer rendezik a férfi-kézilabda Bajnokok Ligájának négyes döntőjét Kölnben, a Veszprém pedig ötödik alkalommal jutott el a Final Fourba. A mai elődöntőben a lengyel Kielce vár rájuk.

Az a Kielce, amelyet az eddigi tizenegy egymás elleni meccséből nyolcszor legyőzött a magyar csapat, a legfontosabb összecsapáson, a 2016-os BL-döntőben azonban kilencgólos előnyről veszített hétméteresekkel. Az idei BL-sorozat csoportkörében viszont a veszprémiek oda-vissza nyertek mai ellenfelük ellen, hazai pályán 29:27-re, idegenben pedig 36:35-re. 

A lengyelek a negyeddöntőben drámai módon búcsúztatták a végső győzelemre is esélyesnek tartott PSG-t, hazai pályán 10 góllal győztek ellenük, és bár a párizsi visszavágón Mikkel Hansenék egy ponton már 11-gyel is vezettek, végül „csak” kilenc góllal nyertek, ami kevés volt a továbbjutáshoz.

Apa és fia

„A PSG elleni hazai meccsünkön nyújtottuk a legjobb teljesítményt a szezonban – nyilatkozta a hagyományos pénteki sajtónapon Talant Dujshebaev, a Kielce vezetőedzője, korábbi magyar szövetségi kapitány, akinek saját bevallása szerint a négyes döntő sorsolásakor az volt az első gondolata: a Veszprém ellen nagyon nehéz lesz. – Nem beszéltem a fiúkkal a 2016-os döntőről, mert azóta már négyszer játszottunk a Veszprémmel, és háromszor kikaptunk, s csak egyszer döntetleneztünk. Most a csoportkörben egy kis szerencsével mindkét meccsen elérhettük volna a döntetlent, Veszprémben egygólos hátrányban az egyenlítésért támadtunk, de eladtuk a labdát...” 

Dujshebaev csapatában ott van két fia, Alex és Dani is (bár utóbbi térdsérülés miatt nem fog szerepet kapni a négyes döntőben) – korábban még sosem nyerte meg apa és fia együtt a BL-t. „Kemény szezonunk volt, sok változással, sérüléssel, problémával, de mindig igazi csapatként játszottunk – mondta a Kielce eddigi eredményeiről Alex Dujshebaev. – A titkunk az, hogy nem csak egy erősségünk van. Jól védekező csapat vagyunk, amelyik támadásban is változatos megoldásokat tud alkalmazni, és egy ilyen tornán, mint a négyes döntő, fontos, hogy legyenek variációs lehetőségek.”

Mélypont után feltámadás

Bizonyos értelemben csoda, hogy a veszprémiek eljutottak Kölnbe – a szezon elején, még Ljubomir Vranjes vezetőedző ténykedése alatt nem sokan adtak volna egy lyukas garast, hogy június első hétvégéjén még versenyben lesznek. Szeptemberben kikaptak Barcelonában és otthon a Vardartól, és eleinte az új edző, David Davis érkezése után is botladoztak – a mélypontot talán a Tatabánya elleni, majd a Kristianstadban elszenvedett vereségek jelentették. Davis irányítása alatt azonban fokozatosan feltámadt az együttes, és sorra kezdte nyerni a meccseket – a legutóbbi 11 BL-mérkőzésükön diadalmaskodtak Nagy Lászlóék, és egyetlen csapatként győztek mind a négy meccsükön az egyenes kieséses szakaszban.
„Nagyon mélyen voltunk – ismerte el Lékai Máté, a veszprémiek irányítója. – Eleinte még az új edzővel is lefelé mentünk, de aztán a padlóról el tudtunk rugaszkodni. Rengeteg munka van ebben, rengeteg edzés, rengeteg videózás... Nagyon sokat köszönhetünk az edzőnek.”

Érdekes

A Final Four műsora

Szombat
15.15: Veszprém–Kielce
18.00: Barca–Vardar

Vasárnap
15.15: bronzmeccs
18.00: döntő

Négyen egy csoportból

A négyes döntő hétvégéje komoly fizikai és mentális terhelést jelent a csapatoknak, 24–28 órán belül kell kétszer csúcsteljesítményt nyújtaniuk. „Ez a negyedik Final Fourom, a harmadik spanyol edzővel – jegyezte meg Lékai Máté. – Minden egyes alkalommal csak az első meccsre készültünk. Nem lehet előre azt nézni, ki lehet a vasárnapi ellenfél, erre majd szombat este lesz egy videózás.”

Az idei négyes döntő különlegessége, hogy mind a négy csapat – Veszprém, Kielce, Barcelona, Vardar – ugyanabban az alapcsoportban kapott helyet, vagyis mindenkivel játszottak a közelmúltban két mérkőzést. „Valamennyire mindegyik ellenfelet ismerjük, és sok újdonságot ilyenkor már nem lehet mutatni” – vélekedett Lékai. 

Hasonlóan gondolja David Davis vezetőedző is. „Minden ellenfélre specifikus a felkészülés, de a kísérletezésre nem a Final Four a legmegfelelőbb alkalom. Semmi meglepetéssel nem készülünk, az nem túl okos ötlet, mert ha a döntőben akarsz bemutatni valami teljesen újat, akkor fennáll a veszély, hogy az egyik játékos elveszti a labdát, a másik elfelejti a figurát, és az egész félremegy” – magyarázta a 42 éves szakvezető.

Davis nem érez nyomást amiatt, hogy a Veszprém eddig háromszor játszott BL-döntőt, de egyszer sem nyert. „Nekem ez nem jelent nyomást, én akkor nem voltam itt!” – válaszolta nevetve az újságíróknak. A 2016-os, Kielce elleni döntő sokadik felemlegetésére pedig szintén nevetve azt mondta: „Nem fogok erről beszélni a fiúkkal, úgyis előhozza mindenki más!”

Magabiztos Veszprém

Nagy László két BL-címet nyert a Barcelonával, de pályafutását szeretné egy újabb BL-diadallal zárni. „Számunkra a Kielce elleni meccs a döntő első felvonása – mondta a veszprémiek legendás átlövője. – Az egész hét a felkészüléssel telt, rengeteget videóztunk. A Kielcének remek játékosai vannak: kiváló kézilabdázók a belső posztokon, magabiztos szélsők, jó beállósok. Indokolt esetben kell csak majd kilépni a lövőjátékosra, és a beállósjátékot jól le kell védekezni.”
Nagy László hozzátette, a csapat magabiztos, de nem elbizakodott: „Tudjuk, hogy ennek a hétvégének nagyon nagy a tétje, de ezt arra akarjuk kihasználni, hogy mindent beleadjunk. Nekünk is pont ugyanakkora esélyünk van megnyerni ezt a tornát, mint a másik három csapatnak.”

Érdekes

A BL álomcsapata

Kapus: 
Dejan Miloszavljev (Vardar)
Balszélső: 
Timur Dibirov (Vardar)
Balátlövő: 
Mikkel Hansen (PSG)
Irányító: 
Kentin Mahé (Veszprém)
Jobbátlövő: 
Dainis Kristopans (Vardar)
Jobbszélső: 
Ivan Cupic (Vardar)
Beálló: 
Julen Aguinagalde (Kielce)
Legjobb védekező játékos: Blaz Blagotinsek (Veszprém)
Legjobb fiatal játékos: Ludovic Fábregas (Barca)
Edző: Robert Garcia Parrondo (Vardar)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?