Férfiak játszottak fiúk ellen

Manchester. A kezdés előtt azt mondogatták az angol szurkolók, 183 esztendővel ezelőtt Manchester már átélt egy katasztrófát, és nem szeretnék, ha a történelem ismételné önmagát.

David Beckham parádés góllal járult hozzá a Manchester fölényes győzelméhezReuters-felvételAbban az évben az augusztus 16-i napon csaknem 80 ezer munkás vonult a Peter mezőre, hogy meghallgassa az érdekében felszólaló vezetőt, Huntot, ám a felkeléstől rettegő gyárosok, kereskedők a békés tömegre uszították a nemzetőrséget, melynek tagjai szétverték a tömeget, a „rendcsinálás“ eredménye 11 halott, több ezer sebesült volt. A helybéliek, vagyis a Unitedért rajongó tíz-, sőt százezrek ugyanis állították, Beckhamék búcsúja az 1819-es tragédiával lenne egyenlő.

Jegyezzük meg, a pesszimista szurkolókkal ellentétben az angol újságírókban fel sem merült, hogy kieshet Sir Alex Ferguson alakulata. Jellemző, gyakorlatilag másról sem cikkeztek, mint hogy a továbbjutás, no meg majd a Bajnokok Ligája-diadal mennyit hozhat az amúgy sem szegényes konyhára. Nos, ha valóban a Manchester bizonyulna Európa legjobbjának, akkor 42 millió fonttal gazdagodna a klub...

Persze a zalaegerszegi futballisták célja csakis az lehetett, hogy mindjárt az első lépésben kivegyék ezt a hatalmas összeget a „vörös ördögök” zsebéből.

Ám a Magyarországról érkezett kétezer drukker kivételével az egész stadion talpon volt a 6. percben: Scholes indításával Van Nistelrooy kilépett, s a rá jellemző higgadtsággal gurított Ilics kapujába. A Budapesten nehezen kiharcolt előny hamar semmivé vált...

A folytatásban is az történt a pályán, amit a házigazdák akartak: a ZTE-t beszorítva egyre-másra vezették akcióikat. Más szóval: most is nyilvánvalóvá vált, jobb, sokkal jobb csapat a Manchester.

Hogy mennyivel, ez volt itt a kérdés. A félidő végére három góllal ment el. Beckham a 15. percben csodálatosan csavart a bal felsőbe, majd Scholes iratkozott fel az eredményjelzőre.

A második félidő ugyanúgy folytatódott, ahogy az első befejeződött, azzal a kivétellel, hogy szünet után Batista játékvezető, aki a szünet előtt látványosan felbukfencezett, nem esett hasra... A magyarok egyre kevesebbszer tudtak a labda közelébe férkőzni, és mivel az erejük fogyóban volt, szinte minden párharcot elvesztettek.

Tegyük hozzá: harcoltak becsülettel a vendégjátékosok, és néhány kontratámadásból akár gólhelyzetet is kialakíthattak volna. Persze, a fordulást követően az angolok sem erőltették annyira a támadásokat. Van Nistelrooy így is kiharcolt egy büntetőt, meg egy piros lapot Ilicsnek... Majd Solskjaer a kegyelemdöfést is megadta a ZTE-nek.

Nem történt tehát semmi különös kedd este az Old Traffordon, ha csak azt nem nevezzük kisebb fajta szenzációnak, hogy egy magyar csapat eljutott a híres manchesteri arénába és a Bajnokok Ligája kapujába...

Egy dolgot ne feledjünk: bár a ZTE kiesett a BL-ből, és ezzel egy fejezet lezárult, a csodásan induló történet folytatódik szeptemberben, az UEFA Kupában.

AZ EDZŐK MONDTÁK – BOZSIK PÉTER: „Szó sem volt arról, hogy játékosaim megijedtek volna a lehetőségtől. Ugyanakkor már a mérkőzés előtt is fennállt a súlyos vereség lehetősége, és sajnos úgy is lett. Kiváló csapat ellen játszottunk, melynek futballistái sokkal motiváltabbak voltak, mint Budapesten. Minden labdára, adódó lehetőségre lecsaptak, megérdemelten jutottak húsz perc alatt jelentős előnyhöz. Sajnos túlságosan gyors tempót diktáltak, ehhez a hazai bajnokságban nem lehet hozzászokni”.

ALEX FERGUSON: „Ragyogóan játszottunk az első félidőben, különösen 3:0-ig. Húsz perc alatt megalapoztuk a biztos győzelmet. Örülök, hogy mindenki azt nyújtotta, amit vártam, kiváló volt az összjátékunk. Az első félidei játékunk ellen kevés csapatnak lett volna hatásos ellenszere”.

u „Az európai futball gazdagjai és szegényei közötti szakadék soha nem volt annyira nyilvánvaló, mint kedd este“ – állapította meg a Daily Mail a szerdai számában. Véleményét valamennyi angol lapkommentár tükrözi. „Ha bokszmérkőzésről lett volna szó, a bíró minden bizonnyal közbelépett volna, hogy megmentse a zilált magyarokat a további csapásoktól” – toldotta meg a The Daily Telegraph szakírója az első félidő 3:0-ás eredménye kapcsán. Az újságok szalagcímei mindent elmondanak a meccsről: „Ruud vörös lavinát engedett szabadon” (Daily Mail), „Az ötcsillagos United a tej és méz földjén”, „Férfiak játszottak fiúk ellen” (The Daily Telegraph). „Oly könnyű volt, egy ötös” (The Sun). „Az ötcsillagos United gazdag jutalma” (The Times).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?