Felipe Massa Törökország szultánja

Esélyt nem adva dominált a hétvégi Forma–1-es Török Nagydíjon Massa. Immáron zsinórban harmadszor nyerte meg az időmérő edzést és magát a futamot is.

Zsinórban harmadszor nyert az isztambuli pályánReuters-felvételA helyzet tehát adott volt. Az első hely sorsa nem volt kérdés már a szombati időmérőt követően sem, a rajt után pedig Massa azonnal az élre állt. A konc megmaradt az őt követőknek. Räikkönen rosszul indult, és mindjárt a hatodik helyre esett vissza a negyedikről, így át kellett magát verekednie Fernando Alonsón, ami meglepően könnyen sikerült is neki. A harmadik helyet elcsípő Robert Kubica mögött viszont beragadt. Massa ekkorra kisebb előnyre tett szert a könnyű autóval versenyző Lewis Hamilton előtt, aki Heikki Kovalainen katasztrofikus rajtját követően ugrott a második helyre.

A 18. kör környékén megkezdődött a kerékcserék és tankolások első hulláma, ekkor sikerült végül Räikkönennek – ügyes taktikai húzással – Kubica elé kerülnie. Miután az élmezőny összes versenyzője abszolválta a kötelező boxutca-látogatást, ismét visszaállt a rend: Massa elöl, mögötte Hamilton, Räikkönen, majd Kubica következett. A harc akkor kezdett kiéleződni, amikor kiderült, hogy a McLaren Lewis Hamilton autóját csupán minimális mértékben tankolta fel. A vakmerő taktikai manőver célja az volt, hogy Massát a gyorsabb autóval megelőzve elegendő előnyt vezessen össze a futam utolsó etapjára ahhoz, hogy legalább a jóval gyorsabb Räikkönent maga mögött tudja tartani, hiszen minimum egyszer még ki kellett állnia a boxba. Massa meglepő hidegvérről téve tanúbizonyságot elengedte maga mellett Hamiltont, valószínűleg ő már tudta, hogy a brit versenyző három kiállásos taktikán van, így biztos lehetett benne, összegyűjtött előnye kevés lesz ahhoz, hogy az ő győzelmét veszélyeztesse. Ahhoz viszont elég volt, hogy a McLarennél tervezett harmadik boxlátogatása után Kimi Räikkönen elé jöhessen vissza és megőrizze második helyét a futam végéig. A nem túl agresszív finn mögé ismét felsorakozott a lassan hagyományosnak mondható, kitűnő teljesítményt mutató BMW csapat, mert Kubica negyedik, csapattársa, Nick Heidfeld pedig szép csendben fellopózva az ötödik helyen ért célba. A hatodik pontszerző helyet a gyengécske Renault-val erőn felül teljesítő Fernando Alonso szerezte meg, míg a két pontot érő hetediken a csapat nagy örömére Mark Webber ért célba. A vigaszdíjnyi egy pont ezúttal a szemet gyönyörködtetően rámenős vezetést produkáló Nico Rosbergnek jutott.

Újra feléledni látszanak Felipe Massa világbajnoki esélyei, habár 28 pontjával holtversenyben a második helyen áll Hamiltonnal a 35 ponttal vezető Räikönen mögött.

Fölöttébb érdekes felállás a május 25-i Monacói Nagydíj előtt, ahol a győzelem 50 százaléka már szombaton zsebben van az első helyről rajtolónak.

ISZTAMBULI KRÓNIKA

VÉGEREDMÉNY: (58 kör, 309,396 km): 1. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:26:49,451; 2. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) +3,779 mp; 3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +4,271; 4. Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) +21,945; 5. Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) +38,741 mp; 6. Fernando Alonso (spanyol, Renault) +53,724 mp; 7. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) +1:04.229; 8. Nico Rosberg (német, Williams) +1:11,406.

A vb-pontverseny állása: 1. Kimi Räikkönen 35, 2. Felipe Massa 28, 3. Lewis Hamilton 28; csapatok: 1. Ferrari 63, 2. BMW-Sauber 44, 3. McLaren-Mercedes 42.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?