Elhunyt Albert Flórián – reakciók, nyilatkozatok

Budapest |

<p>Hétfőn hajnalban, hetvenéves korában elhunyt Albert Flórián, a magyar futball egyetlen aranylabdása, halálát infarktus okozta.</p>

A 75-szörös válogatott Albert Flórián csütörtökön kórházi beavatkozáson esett át: koszorúérműtétet végeztek el rajta, amely a pénteki közlés szerint minden komplikációtól mentesen zajlott. Vasárnap délután lett rosszul, s az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.

Egykori csapattársai, valamint a szakma szerint is fantasztikus labdarúgó volt, aki kivételes képességei mellett hallatlan sportszerűségével is kitűnt társai közül.

"Soha nem rúgott meg senkit, nem volt durva. Az egyetemes labdarúgás veszített azzal, hogy elment" - nyilatkozta az MTI-nek Schmitt Pál köztársasági elnök.

"Ha valakiről, hát róla tudtam volna a leginkább elképzelni, hogy száz évig fog élni. Szeptemberben lett hetvenéves, és teljesen jól volt, én egészségesnek láttam, eszembe nem jutott volna, hogy rövidesen éppen ő fog elmenni közülünk" - mondta Szepesi György, a legendás sportriporter.

Albert 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes, s 1967-ben kapta meg az Aranylabdát.

"A legjobb barátomat és a legnagyobb ellenfelemet veszítettem el. A Farkas Jancsival is hatalmas cimborák voltak, a lehető legnagyobb király volt" - nyilatkozta Mészöly Kálmán, aki a nemzeti csapatban együtt játszott Alberttel két világbajnokságon is.

Lipcsei Péter, a Ferencváros korábbi kiválósága szerint a klub legnagyobb alakját veszítette el:

"A legnagyobb fradistát veszítettük el. Óriási fájdalmat érzek, 21 éve ismertem már Flóri bácsit, sajnos soha nem adatott meg nekem, hogy lássam őt játszani. Nap mint nap találkoztunk, bejártam az irodájába, nagyon közel állt hozzám."

Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója.

A Császár emlékére ma, hétfőn este a közmédia több műsorban megemlékszik: Az m1-en 20:10 órától "Az utolsó Üllői úti Császár" címmel adják majd le azt a portréfilmet, amelyet 2005-ben forgattak le annak kapcsán, hogy Albert Flórián megkapta a Nemzet Sportolója címet. A Duna TV Sportaréna című műsora is teljesen egészében a ferencvárosi legendáról szól majd, míg az mr1 Kossuth Rádión 19:05 órakor kezdődő Sportvilág is a rá emlékezik.

Albertet a Ferencváros, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?