Egyformán bizakodó csapatok

Zsolna/Budapest. A szlovák és a magyar bajnok ma kapcsolódik be a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőbe, a második csoportkörben vendéglátóként lép pályára az FC Basel, illetve az NK Zagreb ellen.

Dušan Sninský lőtte a zsolnaiak győztes gólját a legutóbbi bajnokin, a Petržalka elleni összecsapásonTASR-felvételŽILINA–FC BASEL (18.00, élőben közvetíti az STV 2). Futballtörténelmi meccs lesz Zsolnán, a hazaiak még sohasem szerepeltek a BL-ben és egyáltalán nemzetközi kupákban. Ennek megfelelően készültek a nyolcszoros svájci bajnok ellen, amelyik a jelenlegi pontvadászatban két győzelemmel és három döntetlennel a második helyen áll, de mindössze öt gólt lőtt. Legutóbb, St. Gallenben 1:1-et ért el, méghozzá úgy, hogy a 80. percig vesztésre állt.

Már a sorsoláskor elmondták a helvét együttes vezetői, hogy 50 százalékos esélyt adnak csapatuknak a továbbjutásra. Napjainkban még optimistábbak – a szurkolók. Internetes közvélemény-kutatás alapján 62 százalékuk bízik abban, hogy kedvenceik bekerülnek a harmadik fordulóba. Christian Gross edző (korábban irányította a Tottenhamet) is derűlátó: „Bátran és magabiztosan fogunk futballozni, hogy sikeres legyen a kezdésünk a BL-ben. A csapat formája felfelé ível, sokat javult a csatárjátékunk, csak a helyzetkihasználással akad némi gondunk.” A Basel legnagyobb egyénisége a válogatott kapus Zuberbühler, az argentin Gimenez, M. Yakin és a dél-afrikai válogatott Koumantarakis, aki ott volt az idei világbajnokságon.

Telt ház, 6300 néző biztatja majd (kivéve az 500 svájcit) a zsolnaiakat, akik a legerősebb összeállításban lépnek pályára. Leoš Kalvoda edzőtől azt kérdeztük, milyen taktikával küldi harcba csapatát: „Játékunk különbözni fog attól, amit az I. ligában produkálunk. Az ellenfél erős csapat, kiegyenlített formációkkal rendelkezik, így némileg alkalmazkodnunk kell a stílusához. Biztonságos védekezésre helyezzük a hangsúlyt, de igyekszünk majd érvényre juttatni a bajnokságban gólokat eredményező felfogásunkat, a letámadást, amely során megpróbáljuk kapuja elé szorítani riválisunkat. Az I. ligában még százszázalékosak vagyunk, ez pozitív hatással van a játékosokra, akiket ilyen fontos meccs előtt nem is kell nagyon motiválni. Elvárásom, hogy győzzunk és ne kapjunk gólt.”

Várható összeállítások, ŽILINA: Čech–Klago, Labant, Zabavník–Kosmeľ, Sninský, Mintál, T. Ďurica (Laurinc), Barčík (Bažík)–Nemec, Varadin. FC BASEL: Zuberbühler– Zwyssig, Duruz, M. Yakin, Degen– Ergics, Cantaluppi Chipperfield, H. Yakin–Koumantarakis (Rossi), Gimenez.

ZALAEGERSZEG–NK ZAGREB (20.45, élőben közvetíti a műholdas Duna Televízió). A ZTE pályájának felújítása miatt Budapesten, az Üllői úton lesz az összecsapás. Azt mondják, az NK Zagreb (a jövő évben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját) váratlanul szerezte meg első bajnoki címét, főleg annak köszönhetően, hogy három nagy privát szponzor segítette. Ivan Katalinics vezetőedző korábban annyival tartotta esélyesebbnek együttesét, amennyit a hazai pálya előnye jelent a visszavágón, most mintha egyre inkább elbizonytalanodna. Nem csoda. Csapata pénteken, az első bajnokin csak 1:1-re játszott hazai pályán az Eszék ellen, előtte a négy ausztriai felkészülési meccsen mindössze egy gólt lőtt. Nem túl fényes eredmények. Talán ezért sietett kijelenteni a klubelnök Miroszlav Marcinkovics: a ZTE nem olyan csapat, amelyiktől rettegni kellene. Bozsik Péter, a Zalaegerszeg edzője kontrázott: úgy véli, riválisuk verhető, de ez nem jelenti azt, hogy jelenleg még formálódó együttese lenne a párharc esélyese. A tréner így nyilatkozott az MTI-nek: „Láttam a zágrábiak első bajnoki találkozóját, s az ott tapasztaltak megerősítették azt a korábbi véleményemet, hogy fegyelmezett játékkal legyőzhetők. Jó lenne hazai környezetben megnyugtató előnyt szerezni, de akkor sem leszek elkeseredve, ha nem sikerül. Az előző idény során ugyanis úgy tűnt, nem jelent igazán hátrányt az idegenbeli meccs.”

Várható összeállítások, ZTE: Ilics– Kocsárdi, Urban, Budisa, Szamosi–Ljubojevics, Vincze O., Kráľ, Balog–Faragó, Kenesei. NK ZAGREB: Vaszilj–Sztavrevszki, Oszibov, Milinovics–Szimics, Milasz, Duro, Vukics–Haszancsics–Szamardzsics, Krpan. A meccset a belga Paul Allaerts vezeti. (T. V.)

A BL-SELEJTEZŐK PÁROSĺTÁSA

17.00: Sparta Praha–Torpedo Kutaiszi (grúz); 18.00: MŠK Žilina–FC Basel, Skonto Riga–Levszki Szófia, Dinamo Kijev–Pjunik Jereván; 19.00: Maccabi Haifa–Belsina Bobrujszk (az Izraelben kialakult feszült helyzet miatt a meccset Ciprus szigetén játsszák), Lilleström–Zseljeznyicsar Szarajevó, Hammarby–Partizan Beograd; 19.30: Serif Tiraszpol (moldovai)–Grazer AK; 20.00: FC Bruges–Dinamo Bukarest, Vardar Szkopje–Legia Varsó; 20.15: Bröndby Koppenhága–Dinamo Tirana; Maribor–APOEL Nikózia; 20.45: Zalaegerszeg–NK Zágráb; 22.00: Boavista Porto–Hibernians (máltai). A visszavágókat augusztus 7-én bonyolítják le.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?