Egyedi érmeket osztanak a hoki-vb-n

hoki ermek
Pozsony |

Egy jégkorongozó sziluettje, a háttérben pedig a három legnagyobb szlovák hegycsúcs – ez látható a májusi, Pozsonyban és Kassán rendezendő jégkorong-vb egyenként 350 gramm súlyú érmein. A medálok végső formáját 8 javaslat közül választották ki.

A világbajnokság mindenkori rendezőjének be kell tartania néhány megkötést az érmekkel kapcsolatban, a megszabott méretet és súlyhatárt nem lehet túllépni, és az érmeknek mindenképpen kör alakúaknak kell lenniük. Ezen belül viszont minden rendező ország kiélheti a kreativitását az érmek megtervezésekor, a medálokon a nemzeti sajátosságok is helyet kaphatnak.

Az idei vb-re készült, réz és cink ötvözetéből készült, bronzzal, valamint arannyal futtatott érmek sajátossága, hogy egy hokis körvonala mellett különleges módon, kivágással jelenítették meg rajtuk a három legfontosabb szlovákiai hegycsúcsot, a Gerlachfalvi-csúcsot, a Lomnici-csúcsot és a Krivánt. „Nyolc különböző tervezet készült. Fontolgattuk az üvegtechnológia használatát, de volt olyan tervezet is, ami fém és fa együttes hatásán alapult” – magyarázta Peter Packaň, az érméket tervező kreatív ügynökség vezetője.

Az érméket Körmöcbányán verték, mindhárom színből 33 darab készült, de ha valamelyik érmes csapatnak nagyobb lesz a szakmai stábja, igény szerint több is készíthető belőlük.

Az éremátadó ünnepségen a hostessek is különleges, erre az alkalomra készült ruhát fognak viselni, amely szintén a szlovák hegyeket hivatott jelképezni, a vb hivatalos arculatának színeit, a rózsaszínt és a kéket felhasználva. A ruhákat Lenka Sršňová tervezte.

Az érmek bemutatóján jelen volt Ľubomír Višňovský egykori szlovák válogatott hokis is, aki tagja volt a 2002-es világbajnok csapatnak, s 2000-ben ezüst-, 2003-ban pedig bronzérmet szerzett a vb-n. „Boldog vagyok, mert mindhárom színű érmem van otthon. Az arany és a bronz boldog, az ezüst pedig szomorú érem, mert a második helyezett vereséggel zárja a tornát, így csak később tudatosítja az eredményének értékét – mondta Višňovský. – Az idei szlovákiai vb-re nagyon szép medálokat gyártottak, nagyon boldog lennék, ha valamelyik készlet a szlovák játékosok nyakába kerülne.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?