Dibuszék a lila-fehéreknek fognak szurkolni?

FTC.Genk

A Ferencváros hazai pályán is döntetlenre végzett a Genk ellen az Európa-konferencialiga F csoportjában. Az 1:1-es végeredmény azt jelenti, hogy tovább folytatódik a kiegyenlített harc a továbbjutásért.

A mérkőzésre 20 127 néző látogatott ki, akik közül a hazai B-közép tagjai látványos koreográfiával készültek. Az élőkép Budapest fennállásának 150. évfordulója előtt tisztelgett. A vendégszektorban közel ezer belga fanatikus foglalt helyet, akik a mérkőzés elején és az egyenlítő góljuk után szintén jelentős hang-erővel biztatták csapatukat. A köztes időben viszont többször is sörrel locsolták a szomszédos ferencvárosi szektorban ülőket.

Dejan Sztankovics, az FTC vezetőedzője egy helyen okozott meglepetést a kezdőcsapat kijelölésekor. A Kecskeméten gyenge teljesítménye miatt lecserélt Ramírez helyén a Klaksvík elleni BL-selejtezős kudarc után sok szurkolónál kegyvesztetté váló Civic kezdett. A hazaiak játéka azonban így sem volt gyengébb a szokásosnál és bár a Genk két szélsője, Paintsil és Baah néhányszor meg tudott lógni Civic és az ismét jobbhátvédként játszó Makreckis mellett, ennek oka inkább a magasra tolt védelmi vonalban, mintsem a két szélsővédő képességeiben keresendő.

Az első helyzet éppen a korábban a Ferencvárostól érdekes körülmények között távozó Paintsil előtt adódott, de Dibusz szépen védett. A ghánai futballistát nem fogadta túl barátságosan a hazai tábor. A túloldalon a fáradhatatlan Marquinhos két lövéséből is gól születhetett volna, de Vandevoort is hozta a tőle várt bravúrokat. A második félidő elején azonban rontott a genkiek hálóőre, Abu Fani lövése kipattant a mellkasáról, a védőjéről remekül leforduló Pesics pedig a kapuba lőtte a lecsorgót, 1:0.

A gól után a szurkolók által hajtott zöld-fehérek még aktívabbá váltak, míg a belga bajnokság ezüstérmesének játékában nem volt benne a gól, egészen a 60. percig. Ekkor Munoz rúgta meg csúnyán Samy Mmaeét, aki nem tudta folytatni a játékot. A sárga lap és a kiállítás határán mozgó belépő után így néhány percre emberhátrányba kerültek a hazaiak. Sztankovics mester nem is dicsérte meg a lassan készülődő Aanebát, és a cserére engedélyt nem adó játékvezetőt, főleg miután a zilált védelem gólt kapott. A szituáció hasonlított az első gól előttihez, Galarza lövését Dibusz védte, de a kipattanóra éppen a durva szabálytalanságot elkövető Munoz ért oda és a hálóba lőtt, 1:1. A különbség csupán annyi, hogy a magyar válogatott kapusa nem hibáztatható a gólért.

A meccsen több érthetetlen ítéletet is meghozó fehérorosz Kubalkov játékvezető nem lett a magyar szurkolók kedvence, ám a taglalt esetnél a VAR-szobában ülő lengyel Frankowski felelőssége is felvetődik. A lefújás után a belga riporterek szerettek volna interjút készíteni Mmaeével, de a belga–marokkói kettős állampolgárságú védő csak annyit mondott, hogy szerinte piros lapot ért a belépő és érzése szerint több hetes kihagyás vár rá.

Az utolsó bő tíz percben a Fradi volt az aktívabb csapat, míg a Genk többször is komótosan végzett el egy-egy bedobást vagy szabadrúgást. A meccsek végén nem ritka, hogy az ultrák felállásra buzdítják az oldallelátón ülőket, ezúttal viszont maguktól pattantak fel a drukkerek és az egész stadion próbálta győzelembe hajszolni a magyar bajnokot. Benne is volt a gól a haziakban, a 91. percben Makreckislövését védte szépen Vandevoort, majd egy ezt követő szögletben és az utolsó perces szabadrúgásban is benne volt a veszély, ám gól már nem született.

„Ma is azt éreztem, hogy játékban nagyon közel van a két csapat egymáshoz, de talán nekünk volt több lehetőségünk, hogy megszerezzük a három pontot. Bosszantó, hogy 10 emberrel voltunk, amikor a gólt kaptuk” – nyilatkozta a csereként beszálló Botka Endre.

„Ettől függetlenül mentünk tovább, volt a végén egy nagyszerű lövésünk, de az ellenfél kapusa óriásit védett, ezzel pontot mentett a csapatának – folytatta csapattársa gondolatát Dibusz Dénes, aki a továbbjutásról is beszélt. – Ennek a három csapatnak a meccsei dönthetik el az első két hely sorsát. A Fiorentina egy Genk elleni győzelemmel nagyot léphetne előre, bár ez fordítva is igaz. Nekünk meg kell tudnunk verni idegenben a Csukaricskit. Most az egyszer lehet, a lila-fehéreknek fogunk szorítani a másik meccsen” – utalt a firenzeiek klubszíneire a válogatott kapus.

A csoport másik meccsén a Fiorentina 1:0-ra nyert a Csukaricski otthonában, így 8 ponttal vezetik a csoportot, a Ferencváros 6 pontjának és több lőtt góljának köszönhetően a második, és megelőzi a szintén 6 pontos genkieket, a Csukaricski pont nélkül a negyedik. A következő fordulóban a Fradi Szerbiában, a Genk pedig Firenzében vendégszerepel, míg az utolsó játéknapon az olaszok látogatnak Budapestre, a Genk pedig a Csukaricskit fogadja majd.

Dejan Sztankovics a meccset követő sajtótájékoztatót elmondta, hogy mindkét csapat nyíltan, de szervezetten és keményen focizott, így elégedett lehetne az eredménnyel, de nem az, csupán elfogadja a döntetlent. „A játékosaimnak gratuláltam, hiszen csapatként közdöttek, egyetlen pillanatra sem adták fel” – tette hozzá a szerb szakember, aki szerint a bekapott góljuk előtt a játékvezető már engedélyt adhatott volna a cserére, ám ez valamiért nem történt meg.

Jegyzőkönyv

Ferencváros–Genk 1:1 (0:0)

Gólszerzők: Pesics (48.), ill. Munoz (62.)

Játékvezető: Alekszej Kulbakov (fehérorosz), 20 127 néző

Sárga lap: Abu Fani, ill. Sadick, el-Hanúsz, Munoz, Paintsil

FERENCVÁROS: Dibusz–Makreckis, Mmaee (62. Aaneba), Cissé, Civic–Sigér (79. Esiti), Abu Fani–Marquinhos, Zachariassen (51. Ben Romdhane), Traoré (79. Botka)–Pesics (79. Lisztes)

GENK: Vandevoort–Munoz, Sadick, Cuesta, Arteaga–Heynen (32. Galarza), Hrošovský–el-Hanúsz, Paintsil (73. Fadera), Baah–Zeqiri (88. Sor)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?