Cíger reméli, nem lesz bojkott

Zdeno Cíger szeptember 1-jétől veszi át hivatalosan a szlovák jégkorong-válogatott irányítását. A 45 éves szakember szerint nem jelent gondot, hogy több éve nem edzett felnőtteket, és szívvel küzdő csapatot ígér.

Zdeno Cíger szeptember 1-jétől veszi át hivatalosan a szlovák jégkorong-válogatott irányítását. A 45 éves szakember szerint nem jelent gondot, hogy több éve nem edzett felnőtteket, és szívvel küzdő csapatot ígér. Cíger a tegnapi pozsonyi sajtótájé-koztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

A sajtót korábban bejárta a hír, hogy visszautasította a szövetségi kapitányi posztot, most mégis kettő plusz egy éves szerződést fog aláírni. Mi változott meg?

Az, ami történt, egy újságírói félreértésből adódott. Akkor még nem volt ajánlatom a válogatott irányítására, csak a pozsonyi Slovan asszisztensi posztjára, azt utasítottam vissza. Amiatt ugyanis be kellett volna fejeznem a munkát az akadémiámon, a szövetségi kapitányi poszt azonban nem befolyásolja ezt a tevékenységemet.

A szövetség elnökválasztásán Igor Nemeček kihívóját, Richard Lintnert támogatta, most mégis elfogadta Nemeček ajánlatát.

Már lezajlottak a választások, nincs mit rágódni ezen. Én is azt akartam, hogy legyenek bizonyos változások, és a mostani vezetés kész a kompromisszumra. A másik oldalnak is meg kell próbálnia így tenni.

Richard Lintner az extraligát irányító Pro-Hokej igazgatója lett. Hogy értékeli ezt?

Lintner megmutathatja, hogy tényleg tenni akar a szlovák hokiért, hogy a játékosok ne meneküljenek rögtön külföldre.

Mit fog kezdeni azokkal a játékosokkal, akik a Nemeček személye elleni tiltakozásul készek bojkottálni a válogatottat?

Nem szeretném, hogy bekövetkezzen a bojkott. Természetesen tartok tőle, mert nagy gondot okozhat, ha sok jó hokis lemondja a nemzeti csapatban való szereplést, de igyekezni fogok elsimítani a konfliktusokat. A válogatottban játszani megtiszteltetés. A föderális időkben megéltem, hogy csak három-négy szlovák jégkorongozó volt a csapatban, a többiek csak álmodhattak róla, hogy bekerülnek. Nem tudom elképzelni, hogy valaki erről csak úgy lemondjon. A játékosoknak el kell felejteniük a problémákat, én majd igyekszem pozitívan hatni rájuk.

Mi az elképzelése a szakmai stáb összetételéről?

Egyelőre még nem jutottunk ehhez a kérdéshez. A végrehajtó bizottság szeptember 16-i üléséig akarjuk ezt tisztázni. Korábban már megéltem, hogy befolyásolni akartak ilyen kérdésben. Most a szövetségtől szabad kezet kaptunk, senki sem akar beleszólni a választásunkba.

Ön hosszabb ideje nem irányított felnőttcsapatot. Nem érzi ezt hátránynak?

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem alázattal közelítek ehhez a tisztséghez. Ez egy nagy kihívás, de már sokat megéltem. Ha az ember szereti ezt a sportot, nem lehet gond, a hokit nem nekem kell kitalálnom. A legfontosabb, hogy a megfelelő csapatot rakjam össze.

Lehet építeni a legutóbbi világbajnokságon szerepelt együttesre? Reálisnak tartja a szlovákok kilencedik helyezését?

Nem szeretném értékelni azt a gárdát. Kicsit a kapkodás volt rá jellemző, hiányzott a nyugalom a játékból. Az eredmények olyanok, amilyenek. Reálisan kell nézni a helyzetet, a legjobbak máshol tartanak. De azt is figyelembe kell venni, hogy egyes országok hány hokisból válogathatnak. Meg akarjuk mutatni, hogy mi is a topcsapatok közé tartozunk.

Ön nem tartozik azok közé, akik kedvelnék a nyilvános szereplést, felkészült arra, hogy szövetségi kapitányként nagy nyomás alatt lesz?

Sok idő telt már el, több a tapasztalatom, és mentálisan is fejlődtem azóta. Tisztában vagyok vele, hogy az aránylag egyszerű életemet megkomplikáltam. Már most is érzem, hogy nem túl stabil székre ültem le... (nevetés).

Milyen játékot várhatunk majd a csapatától?

Mi szívvel küzdöttünk, készek voltunk harcolni a válogatottért. A mostaniaktól is ezt várom. Emellett a minőségnek is meg kell mutatkoznia a jégen, be kell bizonyítanunk, hogy álljuk a sarat a nagyokkal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?