Cibulková már tudja, nincs határ

<p>&bdquo;Már be volt tervezve a nyaralás, de egy napra muszáj volt hazaugranom, itthon akartam ünnepelni&rdquo; &ndash; mosolygott fültől fülig Dominika Cibulková, a női teniszezők WTA-vb-jének győztese keddi pozsonyi sajtótájékoztatóján.</p>

Pozsonyba az eredeti kupát hozta magával, a szervezők ugyanis csak két hét alatt tudtak volna másolatot készíteni. „Az már késő lett volna, most az igazi az ünneplés” – jelentette ki Cibulková, aki készségesen osztotta az autogramokat, és minden fotóhoz vidáman pózolt.

Fotózás a trófeával

„Mintha nem csak két nap telt volna el a győzelmem óta, hanem legalább négy” – mondta a 27 éves játékos, aki a szingapúri döntőben a világelső Angelique Kerbert győzte le két játszmában. A diadalmas finálé után még legalább három órát a stadionban töltött a különféle kötelezettségek miatt, aztán a szállodában decensen ünnepelt. „Nem akartam nagyon sokat inni, másnaposan nem lett volna jó egy ilyen hosszú repülőutat abszolválni” – nevetett Cibulková.

Győzelme másnapján a szokásos fotózás is várt rá, a divat iránt is élénken érdeklődő teniszező bevallotta, már sokszor elgondolkodott azon, mit venne fel egy ilyen alkalomra. A hivatalos fotózáson egy elegáns fekete ruhát viselt, a tegnapi sajtótájékoztatón fehér ingben és farmerszoknyában volt, Szingapúrban eszébe sem jutott vásárolgatni, mert semmire nem volt ideje. „Két hetet töltöttünk ott, de az első héten, még a torna előtt épp elég dolgom volt azzal, hogy megküzdjek az időeltolódással. Csak a stadiont és a szállodát láttam” – magyarázta Cibulková.

Beteljesült jóslatok

„Azt gondolom, 27-28 éves korom körül fogom a legjobb teniszt játszani.”

„Látom őt a Top 5-ben.”

Az első mondatot Cibulková mondta, négy-öt évvel ezelőtt. A második edzője, Matej Lipták szájából hangzott el, az idei füves szezon után. Mindkét jóslat tökéletesen valóra vált – Cibulková az idei szezonban a játékát tekintve és mentálisan is minden korábbinál jobb teljesítményt nyújtott, és a WTA-vb megnyerésének köszönhetően az 5. helyre ugrott a világranglistán.

Sem a játékos, sem a tréner nem gondolja, hogy ezzel elérték a felső határt, de azt is tudják, a következő év még nehezebb lesz. „Sokkal jobban fel lesznek ránk készülve az ellenfelek, most már mindenki minket akar legyőzni – figyelmeztetett Lipták. – A célkitűzésem mindig az, hogy javítsunk a világranglista-helyezésen az előző szezonhoz képest, és szerintem meg is van Dominikában erre a potenciál. De az is kemény feladat lesz, hogy megismételjük az idei sikereinket. Ha jövőre is ott leszünk a WTA-vb-n, elégedett leszek.”

Kilengések nélkül

Cibulková eredményességének egyik alapja, hogy a nyomás alatt nemhogy összeomlana (mint az néha megtörtént vele a múltban), hanem éppen a legfontosabb pillanatokban tudja a legjobbat nyújtani. „Ebben a szezonban rájöttem, hogy ha tudok dolgozni a nyomással, akkor a kiélezett helyzetekben még jobb vagyok” – hangsúlyozta Cibulková. Lipták már négy éve is látta benne a potenciált, amikor elkezdtek együtt dolgozni: „Már akkor is jó játékos volt, viszont akkor még nagy kilengések voltak a teljesítményében.”

A világelső Kerber elleni fináléban a szlovák játékos végig a játékra tudott koncentrálni, csak az első meccslabdájánál ingott meg kicsit. „Ez mással is megesett volna ilyen nagy siker kapujában. Kettőshibát vétett, aztán a harmadik meccslabdánál egy olyan tenyerest rontott el, amilyenből az egész torna során nem hibázott. De az a fontos, hogy innen is fel tudott állni” – emelte ki Lipták.

A Grand Slam az új cél

Cibulková az idei szezonban hét döntőt játszott, és négy tornát nyert meg, a Grand Slameken azonban legmesszebb a negyeddöntőig jutott (Wimbledonban). Eddigi legjobb Grand Slam-eredménye a 2014-es Australian Open-döntő, de 2017-ben ezt is túlszárnyalhatja.

„Megnyertem a létező legnagyobb WTA-tornát, ezt már csak egy Grand Slam-győzelemmel lehetne tetézni. Mindent meg is teszek érte, hogy sikerüljön – mondta Cibulková, aki immár teljesen tudatosítja, hogy a világ élvonalába tartozik. – Sokáig az volt az álmom, hogy bekerüljek a top 10-be, és amikor ez két éve sikerült, kicsit üresnek éreztem magam. Az álom teljesült, és nem nagyon találtam helyette másikat, ezért is nem sikerült akkor úgy a szezon második fele, mint szerettem volna. Most viszont már úgy érzem, nincs határ, még feljebb is léphetek a világranglistán.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?