Botladozó éllovasok, feltámadó sereghajtók Bundesligában

Berlin |

<p>Az élbolyban tanyázó csapatok váratlan botlásai és a kiesés rémétől fenyegetett együttesek bravúros győzelmei jellemezték a Bundesliga 21. játéknapját, amelyen győzelemmel mutatkozott be új csapatában Hajnal Tamás, az ex-dortmundi magyar irányító.</p>

A meglepetések sorát éppen a bajnokságban utcahosszal vezető Borussia Dortmund nyitotta meg. A Ruhr-vidéki derbin a hazai együttes képtelen volt nyerni az örök rivális, ám jelenleg csupán 10. helyezett Schalke 04 ellen. Bár a fekete-sárga mezesek a mérkőzés nagy részében szinte egy kapura játszottak, Manuel Neuer szenzációs védésekkel bizonyította, hogy nem véletlenül ő az első számú kapusa a német válogatottnak. Legalább öt százszázalékos gólhelyzetet hárított, szinte a kétségbeesésbe kergetve a dortmundi csatárokat.
Nem tudta kihasználni az éllovas botlását a második helyezett Bayer Leverkusen, amely a tabella második felében szerénykedő Nürnberg otthonában vendégszerepelt. Kemény adok-kapok folyt a pályán, a durvaságban a hazaiak jártak az élen. Inkább küzdelmet, mint kombinatív játékot láthatott a közönség - és egy fantasztikus gólt. Eigler a 60. percben a 16-os előtt kapott labdát, balról középre cselezett, majd jobbal 21 méterről védhetetlen lövést küldött Adler kapujának bal felső sarkába. Ballack, a Chelsea-től a nyáron visszatért középpályás rengeteg eladott labdával vétette észre magát, Jupp Heynckes edző a 67. percben le is cserélte a válogatott egykori kapitányát.
A hosszabbításban kapott góllal hullajtott el két pontot otthon a Mainz 05 a Werder Bremen ellen. A 3. helyen álló hazaiak nyomasztó fölénye jellemezte az első félidőt, és Schürrle révén már a 19. percben vezetést szereztek. Fordulás után a vendégek rákapcsoltak, de helyzethez nem jutottak. A 92. percben egy hosszú kirúgás után a védők közül ügyesen leforduló Pizarro 8 méterről lőtt gólja döntetlent ért a Hanza-város csapatának.
Még rosszabbul járt az üldözők közül a Bayern München. A 22-szeres bajnok a sereghajtók közé tartozó FC Kölnhöz látogatott, és az első félidőben úgy tűnt, hogy fölényes győzelmet arat. Gomez már a 22. percben beköszönt a házigazdák kapujába, majd Hamit Altintop két perccel a szünet előtt tovább növelte a magabiztosan játszó vendégek előnyét. Fordulás után nagyot változott a játék képe: a hazaiak merészen támadni kezdtek, és Clemens révén az 55. percben szépítettek. Hét perccel később Novakovic egy beívelést követő kavarodás után az ötösről a hálóba fejelt, majd a 73. percben egy lefordulás után a győztes gólt is megszerezte a Kölnnek.
A Bayern utoljára 23 évvel ezelőtt veszített el bajnoki meccset kétgólos vezetés után: akkor a Bayer Leverkusen győzte le a bajorokat 4-2-re. Louis van Gaal edző érthetően nem volt rózsás kedvében a lefújás után. Az ARD kamerája előtt nyilatkozva elsősorban az összpontosítást és a szenvedélyt hiányolta csapata játékából. Thomas Müller önkritikusan kijelentette: "időnként egész rendes játékot tudunk produkálni, ám ezért nem adnak semmit a piacon"... Uli Hoeness klubelnök a mérkőzés előtt még úgy nyilatkozott: bíznak abban, hogy a Dortmund majd csak megbotlik néhányszor, és akkor a Bayernnak résen kell lennie, hogy ebből tőkét kovácsolhasson. A beteg Robben nélkül és a még nem teljes értékű Ribéryvel azonban a kovácsolás nem ment: a BVB előnye 15-re nőtt a müncheniek előtt.
Győztes meccsen mutatkozott be Hajnal Tamás új csapatában, a VfB Stuttgartban, amely a kiesőjelöltek rangadóján 3-2-re nyert Mönchengladbachban. Az első félidőben a helyzeteiket következetesen kihasználó házigazdák megérdemelten jutottak kétgólos előnyhöz. Fordulás után Labbadia edző pályára küldte Hajnalt és Kuzmanovicot, ami nagyobb átütő erőt adott a Stuttgart játékának: a svábok hét perc alatt kiegyenlítettek. Mindkét csapat győzelemre játszott, a Borussia egy szabályos gólját azonban nem adta meg a bíró, majd a 87. percben Dante piros lapot érő szabálytalankodása után Gebhart büntetője három pontot jelentett a vendégeknek. Ez volt a Stuttgart első idegenben aratott győzelme ebben a szezonban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?