Borussia Dortmund: a döntőben ez kevés lesz!

<p>Hajszálon múlt a Dortmund továbbjutása a Real Madrid ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Egy hete ezt kevesen gondolták volna.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Kockáztatunk. Egy héttel ezelőtt azt tudtuk meg, hogy kik jutnak be a labdarúgó BL-döntőbe, a keddi Real Madrid– Dortmund mérkőzés után (és a Barcelona–Bayern visszavágó eredményéről még semmit sem tudva) azt is sejtjük, ki nyeri meg idén a Bajnokok Ligáját. Tippünk: a Bayern München.

Története során másodszor jutott be a BL-fináléba a Borussia Dortmund, amely a hazai 4:1 után Madridban 2:0-ra kikapott a Real Madridtól, így 4:3-as összesítéssel jutott be a fináléba. Az eredmény hihetetlen izgalmakat sejtet, de izgalmak igazán csak tíz percig voltak ezen a furcsa mérkőzésen.

Furcsa mérkőzés volt, mert a nyitány nagy Real-fölényt hozott. Az első negyedórában a blancók akár három gólt is rúghattak volna (ami éppen elég lett volna a továbbjutáshoz), de Ronaldo, Higuaín és Özil is elrontotta kisebb-nagyobb helyzetét. Aztán jött a találkozó középső szakasza, amikor a Real Madrid játékosai csak erőlködtek, a Dortmund pedig okosan rombolt, sőt gólokat is szerezhetett volna, eldöntve a továbbjutást kérdését. A Dortmundban négy gólt vágó Lewandowski a Bernabéuban nem volt elemében, bár így is lőtt egy kapufát, olyan erővel, hogy a kapu is majdnem kidőlt a helyéből. Aztán jött a hajrá, ahol a Real Madrid egészen megtáltosodott. A 83. percben a csereként beállt Benzema, öt perccel később pedig Sergio Ramos talált a hálóba, vagyis a hátralévő percekben úgy játszottak a csapatok, hogy a Real Madridnak csak egy gólt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz. Nem sikerült.

Ez különösen fájdalmas José Mourinho számára, aki sorozatban harmadszor szenvedett vereséget a Real Madriddal a Bajnokok Ligája elődöntőjében. 2011-ben a Barcelona, tavaly a Bayern München, idén pedig a Borussia Dortmund (az idei sorozat másik három elődöntős csapata) búcsúztatta a Realt a finálé küszöbén. Ezzel véget is érhet egy korszak a portugál edző számára. Mourinho a lefújás után arról nyilatkozott, hogy elképzelhető a távozása. „Ott szeretnék edzősködni, ahol szeretnek” – mondta a tréner. Mourinho három idény alatt három trófeát nyert a Reallal (egy-egy bajnoki címet, Spanyol Kupát és spanyol Szuperkupát), s még egyet nyerhet, május 17-én az Atlético következik a Király-kupa döntőjében. Három vagy négy trófea – ez kevés, Mourinhót a BL-cím visszaszerzéséért szerződtették Madridba, és ez neki sem jött össze.

Ami pedig a Dortmundot illeti: a csapat Madridban is megmutatta erősségeit és gyengeségeit. Védekezésben többnyire sikerült kontrollálni a Real Madrid támadóit, Weidenfeller nagyokat védett, és a szükséges szerencséje is megvolt a csapatnak. A döntő előtt azonban a gyengeségek feltűnők igazán. A második félidőben több ziccert is elszórakoztak a Borussia támadói – ezért a döntőben fizetniük kell majd. Az utolsó percek nagy nyomásában akadozott a passzjáték, több labdakihozatalnál is pontatlanok voltak a játékosok, mintha kicsit berezeltek volna. A második madridi gól előtti jelenet abszolút ezt igazolja: egy hosszú beadás után előbb Benzema, majd a lövés előtt Sergio Ramos is nyugodtan lekezelhette a labdát a dortmundi ötösön, miközben a sárgamezes bekkek rémülten rohangásztak ide-oda. A Bayern ellen ez kevés lesz.

Persze, tévedhetünk. Lapzártakor még nem tudjuk, hogy a Bayern bejut-e a Wembleyben sorra kerülő döntőbe. De azt Madridban már láttuk, hogy a Dortmund szerencsés, szimpatikus, szerethető – de verhető is. Egy Bayern (vagy Barcelona) számára mindenképpen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?