Bírópótlási kísérletek a Lévai járásban

Léva. Bíróhiány van a Lévai járásban.

Léva. Bíróhiány van a Lévai járásban. A területi szövetség által irányított focibajnokságban negyven felnőtt-, valamint huszonhat ifi- és diákcsapat szerepel, így a játékvezetői testületnek hetente harminchárom mérkőzésre kell sípmestert biztosítani.

„Hivatalosan huszonnyolc nyilvántartott bírónk van, sajnos közülük sokan csak rendszertelenül tudják elvállalni a bajnokikon való közreműködést. A létszámhiányt évről évre tanfolyamok szervezésével próbáljuk csökkenteni, ám igyekezetünk általában nem éri el a célját. Minél előbb fel kell mérnünk a fiatalok távolmaradásának okait” – vélekedik Martin Štrba, a játékvezetői bizottság elnöke.

Szinte már megszokottá vált, hogy a bajnoki összecsapásokat többször laikusok vezetik. Tavaly tavasszal harminc találkozóra képtelenek voltak az illetékesek képzett bírót biztosítani. Az őszi idényben lebonyolított tizenöt forduló során negyvenkilenc (!) meccsen közreműködött nem képesített játékvezető. Kirívó eset állt elő a kilencedik körben, amikor a VII. liga nyolc mérkőzésén csupán két pályán volt kvalifikált spori.

„Jó pár éve létrehoztuk a fiatal sípmesterek csoportját, amelyet Jozef Marko, az UEFA játékvezetői bizottságának tagja istápol. A társulás tagjai önképzéssel és teljesítményük elemzésével foglalkoznak elsősorban. Közülük Kiss Bálint, Matúš Farkaš, Peter Havran, Ivan Búri, Martina Kondéová, Lukáš Gočala és Dávid Kúdela már a kerületi bajnokságokban fújják a sípot. Nagy reményeket fűzök a csoport működéséhez” – hangsúlyozta Martin Štrba.

A játékvezetői bizottság gondjait némileg enyhíti a tizenhét kerületi bíró segítsége, akik amenynyiben idejük engedi, hétvégeken készségesen vállalnak kötelezettséget a területi bajnokságban is. A Lévai Területi Labdarúgó-szövetség közelmúltban lezajlott tisztújító közgyűlésén egyébként olyan javaslat is elhangzott, hogy valamennyi érintett csapat biztosítson egy-egy játékvezetőt a bajnoki pontvadászat során. Arról is szó volt, hogy néhány meccset az eddigi gyakorlattól eltérően szombaton játszanának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?