Berlin Marathon - Patrick Makau megdöntötte Gebrselassie világcsúcsát

Berlin |

<p>A kenyai Patrick Makau új világcsúccsal, 2:03:38 órás eredménnyel nyerte meg vasárnap a Berlin Marathont.</p>

A 26 éves kenyai atléta az etióp Haile Gebrselassie 2008-ban, szintén Berlinben futott 2:03:59 órás idejét adta át a múltnak.
A minden idők egyik legjobb hosszútávfutójának számító Gebrselassie szintén ott volt a mezőnyben, ám ő sem bírta Makau tempóját.
A címvédő kenyai atléta 27 km-ig futott együtt az élbollyal, majd ritmust váltotta, mindenkit leszakított, s a táv utolsó harmadában már csak az óra volt ellenfele. Végül 21 másodperccel javította meg a világcsúcsot, melyet tavaly is célba vett, ám akkor a szeles, esős idő miatt "csak" 2:05:08 órával zárta a 42,195 km-t.
Mögötte ezúttal szintén két kenyai futó, Stephen Kwelio Chemlany és Edwin Kimaiyo ért célba, ám Chemlany is több mint négy perccel (2:07:55 ó) kapott ki Makautól.
Ez volt a berlini verseny történetének ötödik férfi világrekordja, az utóbbi négy csúcs mind itt született. Ugyanakkor Makau minden idők leggyorsabb maratoni idejétől még így is alaposan elmaradt, ugyanis honfitársa, Geoffrey Mutai áprilisban 2:03:02 óra alatt futotta le a Boston Marathont, eredménye azonban nem hitelesíthető csúcsnak, mivel a pálya nem felel meg az ehhez szükséges előírásoknak.
A nőknél szintén remek eredmények születtek, s a világrekorder itt sem tudott győzni: a 24 éves kenyai Florence Kiplagat egészen kiváló, 2:19:43 órás idővel nyert úgy, hogy élete első maratoni versenyét futotta. Mögötte a német Irina Mikitenko (2:22:19 ó) és a rekorder (2:15:25 ó) brit Paula Radcliffe (2:23:47 ó) végzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?