Bénes: „Magamra vállaltam az akció befejezését”

Bénes
Nagyszombat |

Hogy látták a főszereplők a Wales elleni felkészülési meccset (4:0). Csokorba gyűjtöttük a szlovák labdarúgó-válogatott tagjainak és szövetségi kapitányának nyilatkozatait.

Bénes László is, aki San Marino ellen múlt héten végig játszott, Wales ellen a 72. percben lépett pályára. A 86. percben egy veszélyes lövés fűződött a nevéhez, a walesi kapus fogta a próbálkozást. Bénes nem sokkal később „javított”: a 90. percben egy labdaszerzés után nagyon szépen tekert mintegy 18 méterről az alsó sarokba – 4:0.

„Két megoldás közül választhattam, gólhelyzetbe is passzolhattam volna a labdát Haraslínnak. De mivel nem lépett rám ki a védő, magamra vállaltam a befejezést, örülök, hogy sikerült betalálnom– nyilatkozta a doborgazi származású középpályás, aki 22. válogatottmeccsén a második találatát jegyezte. Érdekesség, hogy az elsőt ugyancsak egy Eb-felkészülés jegyében rendezett mérkőzésen szerezte, három éve az ő góljával alakult ki az 1:1-es végeredmény Bulgária ellen.

A Hamburg légiósa – akivel lapunk Eb-mellékletében olvashatnak majd exkluzív interjút – a mixzónában elmondta, igyekszik mindig támadólag fellépni, és segíteni a csapatot. „Nagyon örülök, hogy lehetőséget kaptam az edzőtől, és hogy góllal járultam hozzá a győzelmünkhöz. Calzona azt kérte tölünk, azokat a dolgokat próbáljuk ki, amikkel az Eb-re is készülünk, és amiket a héten gyakoroltunk. Tudtuk Walesről, hogy jó csapatuk van, az előző kontinenstornán kint voltak. Nem becsültük le őket, és az első perctől hajtottunk ellenük. Csapatként jó teljesítményt nyújtottunk – mondta Bénes. – Megtiszteltetés, hogy ott lehetek az Eb-n, és külön motiváció számomra a németországi helyszín. Már mindegyik stadionban játszottam, hatalmas létesítmények, amelyekben mindig remek a hangulat. Két, kapott gól nélküli meccsel hangolódtunk a tornára, ami kellő energiát adhat rá.

Bénes gólja után a játékvezető azonnal le is fújta a meccset. Az újabb 4:0-ás győzelem után adta magát a kérdés, az Eb-re nézve okosabb lett-e Francesco Calzona szövetségi kapitány valamiben. 

„Gratuláltam a fiúknak, de azt is hozzátettem, ez az Eb-n kevés lesz – jegyezte meg az olasz szakember a találkozó utáni sajtótájékoztatón. – Nem azt mondom egy 4:0 után, hogy nem teljesítettünk jól, de még nem úgy játszunk, ahogy szeretném. Ha nincs nálunk a labda, stabilabbnak kell lennünk. Ha fel akarjuk venni a versenyt például a belgákkal, intenzívebben kell dolgoznunk védekezésben, de minden másban is perfekcionistának lenni.

Calzona szerint nekik mindig csapatban kell gondolkodniuk, mert egyénileg nem tudják megnyerni a meccseket. „Két nagyon pozitív év van mögöttünk, de mondtam a fiúknak, hogy az erős csapatok mindig új célt tűznek ki maguk elé. Azt is elfogadom, ha nem jutunk tovább az Eb-n a csoportból, de csak ha azt fogom érezni, hogy a maximumot megtettük érte, és jobbak voltak az ellenfelek.”

A játékosok is hangsúlyozták, az önbizalomnövelő 4:0 ellenére tudják, hol szorítja őket a cipő. „Pontosabbnak kell lennünk egyes szituációkban, pédául a letámadás időzítésében nem voltunk egységesek. Az viszont jó, hogy kialakítottunk helyzeteket, és nagy arányban ki is használtuk őket” – szögezte le Boženík, a Boavista csatára, hozzátéve, számára teljesen természetes, hogy próbál labdákat szerezni, mert így 60 méteres előre- és visszafutásokat spórolhat meg csapattársainak. 

Jobban kell kiértékelnünk, mikor érdemes kicsit labdát tartani, mikor kell ellenben felgyorsítani a játékot. És fejlődnünk kell a pressingben is, hogy kompaktabban tudjuk azt végrehajtani. Néha csak ketten-hárman támadunk le, amit könnyű kijátszani” – sorolta a javítanivalókat Milan Škriniar csapatkapitány, ugyancsak hangsúlyozva, szép akciók után tudtak négy gólt szerezni, ami jó jel az Eb előtt.

A válogatott tagjai hétfőre szabadnapot kaptak, kedden pedig már a mainzi főhadiszállásukon fognak edzeni. 
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?