Bajnoki címről álmodoznak a Kmeť fivérek

<p>Szokatlan dolgok történnek a legmagasabb osztályú asztalitenisz-bajnokságban, az extraligában. A legszembetűnőbb, hogy a januári rájátszás előtt mind a nőknél, mind a férfiaknál csallóközi csapat vezeti</p><p>a mezőnyt. Ilyenre sem volt még példa a sportág szlovákiai történetében.</p>

J. MÉSZÁROS KÁROLY

S van még egy érdekes kötődés: a dunaszerdahelyi női klubot Vladislav Kmeť, a hodosi férfiegyesületet fivére, Jozef Kmeť vezeti. Mindketten állítják, teljesen önálló úton járnak, szurkolnak egymásnak, de nem volt szándékukban egy időben a csúcsra törni. A véletlen hozta így.

Vladislav Kmeť már huszonötödik éve vezeti az 1936-ban alakult dunaszerdahelyi klubot, melynek női csapata áll a bajnokság élén. Nem titkolja, idén is szeretné megnyerni az extraligát. A korábbi években ezt már többször kijelentette, de a végén mindig más lett a bajnok, s a csallóközieknek legfeljebb a második hely jutott. „Ez négyszer is előfordult, s mindannyiszor a Topoľčany énekelte ki a szánkból a sajtot – árulta el a dunaszerdahelyi klubelnök. – Most azonban más a helyzet, mert az alapszakasz után hárompontos előnnyel kezdjük a rájátszást, idénybeli egymás elleni első összecsapásunkon 6:1-re leléptük a tizennyolcszoros bajnok nagytapolcsányiakat. Rajtuk kívül csak a pozsonyi ŠKST és a Nitra volt eddig aranyérmes. Már ideje lenne, hogy más klub is feliratkozzon a győztesek listájára. Egyéniben sorainkból Majerčíková három arannyal büszkélkedhet, nyertünk bajnokságot női és vegyes párosban is, csak a csapatarany hiányzik. Régen készülök arra, hogy végre felkerüljön az i-re a pont.”

Úgy tűnik, most összejöhet. A dunaszerdahelyiek ugyanis idegenben lépték le legnagyobb riválisukat. „Korábban legfeljebb csak 6:3-ra nyertünk ellenük – folytatta Vladislav Kmeť, akinek csapata mind a nyolc meccsét megnyerte az alapszakaszban, ugyanakkor védenceié a legtöbb megnyert játszma, és a legkevesebbet elvesztettel is ők büszkélkedhetnek. – Ráadásul Andrea Daubnerová még meccset sem vesztett. Nemigen ismerik idehaza, mert nyolc évig Ausztriában ütötte a labdát, ami most előnyére szolgál. Más dolgunk nem lesz a folytatásban, mint megőrizni az eddig mutatott formát. És érdemes lesz továbbra is hajtani, mert a rájátszás győztese lesz a négyes zárótorna házigazdája. Ha mi fogadhatnánk ellenfeleinket, az tovább növelné bajnoki esélyeinket.”

A klubelnök szerint most állt össze az igazi csapata. Két erős ember (Andrea Daubnerová, Viera Majerčíková-Marčeková) mellett egy harmadikat is igazolt, mégpedig Haraszti Nórát. Az egykori magyar ifjúsági válogatott játékossal vált ütőképessé a dunaszerdahelyi alakulat, amelyben ifj. Szabó Andrea is szerephez jut. Ők négyen indulnak harcba a bajnoki címért is.

Jozef Kmeť vezetésével harmadik évadját tölti az extraligában a hodosi férficsapat. Idén két fronton szerepel: továbblépett a csoportból a szuperligában, és vezeti az extraligát. „Minden meccsen nyerni akarunk, s ha már ilyen jól megindult a szekér, szeretnénk felérni a csapatbajnoki dobogó tetejére – summázta eddigi szereplésüket az 1965-től létező klub első embere. – Két csapat dominál a mezőnyben, mi és a holičiak. Jelenleg egy ponttal előzzük meg őket. Tízszer nyertünk és csak egyszer döntetleneztünk. Nem titkolom, meg akarjuk nyerni a bajnokságot. Lélektani előnyben vagyunk, hiszen nekünk már a döntetlen is elég a riválisunk elleni visszavágón. Ám tudjuk, nagyon erős ellenféllel van dolgunk.”

Idény előtt a hodosiak is erősítettek. Három kulcsemberük (Muskó Péter, Zoltán Lelkeš, Martin Grežo) mellett a vásárúti Gajdoschík Adrián is játszott az alapszakaszban. „Csak háromszor, a Holíč, a pozsonyi Feromax és a Čadca ellen álltunk ki a legerősebb összetételben, a többi nyolc bajnokin Gajdoschík is szerephez jutott. A rájátszásban már gyakrabban elő kell húzni az ütőkártyáinkat, s a visszavágókon a legerősebb csapattal próbálunk szerepelni” – húzta alá Jozef Kmeť, aki szerint evés közben jött meg az étvágyuk, s listavezetői pozíciójuk nagy lökést adhat a folytatáshoz. Már eddig is nagy fegyvertényt hajtottak végre, hiszen 6:4-re legyőzték az utóbbi öt év négyszeres bajnokát, a Holíčot, amely 25 győztes bajnoki után, közel két év elteltével szenvedett vereséget Hodosban.

Már az nagy bravúr, amit eddig elért a két csallóközi asztalitenisz-csapat. Néhány éve először fordult elő, hogy mindkét nemben extraligás együttese lett a Dunaszerdahelyi járásnak, most először fordult elő, hogy mindkét extraligás résztvevő megnyerte az alapszakaszt, s először fordulhat elő, hogy mind a női, mind a férfivonalon egészen a bajnoki dobogó tetejéig menetelnek a járás képviselői. Ez lenne jelenlegi sikertörténetük igazi csattanója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?