Az örökranglista élén

<p>Január huszonhetedikén volt negyvenéves. Már korával is kitűnne a szocsi játékokon induló sportolók között, de Ole Einar Björndalen mással büszkélkedhet: szerdától ő minden idők legeredményesebb téli olimpikonja. A norvég sílövő legenda 13 érmével került az örökranglista élére.</p>

PORTRÉ

Két szocsi elsősége után gyűjteményében a nyolc arany- mellett négy ezüst- és egy bronzérem található. Éppen honfitársát, példaképét, a sífutó Björn Dählie-t hagyta maga mögött a legjobbak rangsorában. Egyetlen bronzéremmel került elé. „Björn Dählie mindig is a példaképem volt, és az is marad. Úgy gondolom, ő minden idők legjobb sífutója” – bókolt ugyanazzal a kijelentésével a több nyelvet beszélő Björndalen a rekorddöntés után, melyet már első szocsi diadala után is elmondott. Most azt gondolja, igazán valószínűleg csak az olimpia után tudja majd felfogni, mit is jelent az új csúcsa. „Egyelőre teljes mértékben a versenyzésre összpontosítok, szombaton szeretnék az aranyért harcolni a férfiváltóval is” – próbálta a versenyekre terelni a figyelmet.

Nem tudott azonban megszabadulni az új szerepköréhez kötődő kérdésektől. A norvég sílövészet emblematikus figurája nyolc olimpiai diadala közül nehezen tudná kiválasztani azt, amelyik a legemlékezetesebb a számára, de a szerdai vegyes váltós győzelmet csodálatosnak nevezte. „Egészen más érzés csapatban nyerni, mint egyéniben – mondta. – Kár, hogy csak két női és két férfisportoló versenyezhet ebben a számban, nagyon sok jó sílövőnk van még.”

Ole Einar Björndalen 1974. január 27-én született Simostranda faluban. A bátyja, Dag is biatlonozott, ő maga viszont robbanékonysága és gyorsasága miatt kipróbálta magát sífutásban is. 1994-ben Bad Gasteinben állhatott először dobogóra Világkupa-viadalon, első Vk-győzelmét 1996 januárjában, az olaszországi Antholz-Anterselvában aratta. A nagy áttörést 1998 hozta számára, a szokásos antholz-anterselvai, illetve a hochfilzeni Világkupa-győzelmek mellett a pokljukai világbajnokságon megszerezte első aranyérmét a váltóban, a naganói téli játékokon pedig a váltóezüst mellett sprinttávon olimpiai bajnok lett. A világbajnokságokon összesen 19 arany-, 11 ezüst és 9 bronzérmet nyert. Az 1998-as naganói olimpián 10 km-es sprintben, 2002-ben Salt Lake Cityben ugyanebben a számban, illetve a 20 km-es egyéni, a 12,5 km-es üldözéses és a 4x7,5 km-es váltóversenyben diadalmaskodott, 2010-ben Vancouverben szintén a 4x7,5 km-es váltó tagjaként, most Szocsiban pedig 10 km-es sprintben és a vegyes váltóban nyert aranyérmet. Ötkarikás ezüstérmei közül egyet Naganóban a 4x7,5 km-es váltóval, kettőt 2006-ban Torinóban a 20 km-es egyéni és a 12,5 km-es üldözéses versenyben, egy továbbit pedig 2010-ben, ugyancsak a 20 km-es egyéni viadalon szerzett. Pályafutása egyetlen olimpiai bronzérmét 2006-ban a 15 km-es tömegrajtos számban nyerte.

Bármilyen becenevet kap, bóknak veszi. Szülőfalujában szobrot állítottak neki, utcát neveztek el róla. Bankban tartja az érmeit, és azt mondja, mindegyik győzelme ugyanolyan kedves a számára. Jelenleg a dél-tiroli Toblachban él, ott kötött házasságot 2006 májusában Nathalie Santerrel, a két sílövő esküvőjét az év eseményének választották a városkában. A pár azonban később szakított, Björndalen azonban Toblachban maradt. (MTI, SITA, ORIGO)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?