Az olimpia a tét a női kézilabda-világbajnokságon

Juhász Gréta

Szerdán veszi kezdetét a dán–norvég–svéd közös rendezésű női kézilabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott olyan eredményt szeretne elérni, amely lehetőséget ad számára, hogy részt vegyen az olimpiai kvalifikációs tornán.

Egy-egy vb előtt rendre az éremre hajtanak a válogatottak, ám most sokkal nagyobb figyelmet kapnak az olimpiai selejtezős tornára kvalifikáló helyezések. Az ötkarikás játékokon csupán 12 csapat vehet részt, amely közül az egyik a rendező. Franciaországon kívül jelenleg az Európa-bajnok norvégok, a Pán-amerikai Játékokat megnyerő brazilok, az ázsiai olimpiai selejtezőn nyertes Dél-Korea és az Afrika-bajnokság győztese, Angola érezheti magát páholyban. Szintén kijut majd a 2024-es olimpiára a világbajnokság győztese, de itt jön az első ha. Amennyiben a francia válogatott nyer, akkor az ezüstérmesé a biztos kvóta, ha azonban a többi már biztos résztvevő közül nyer valaki, akkor az adott kontinenstornán másodiké lesz az indulás joga. Tehát ha Norvégia lesz a világbajnok, akkor az Eb-döntőben alulmaradó dánoké az európai kvóta.

A dán–norvég–svéd vb 2–7. helyezettjei vehetnek részt jövő áprilisban az olimpiai selejtezőn. Persze ha ezeken a helyeken a már kijutottak végeznek, akkor a 8., 9. vagy akár még a 10. hely is roppant értékes lehet. Érdekesség, hogy a középdöntők után nem rendeznek hely-osztókat a 9–12. helyekért, így ott majd az addigi eredmények rangsorolják a válogatottakat. Nem mindegy tehát az sem, hogy adott esetben Magyarország hány góllal győz Paraguay, Kamerun vagy a középdöntőben Kína, esetleg Szenegál ellen.

Magyar esélyek

A magyar válogatott sorsolása kifejezetten jónak mondható, hiszen csütörtök este az ellen a Paraguay ellen kezdenek Győri-Lukács Viktóriáék, akiket a legutóbbi vb-n a szlovák válogatott is magabiztosan, 33:27-re győzött le. Igaz, akkor a félidőben még csak 16:15-re vezettek Bízik Rékáék, és a magyarok szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir is elmondta, hogy a dél-amerikaiak nyitott védekezésére nehéz felkészülni. Ettől függetlenül a papírforma sima magyar sikert ígér, csakúgy, mint szombaton, Kamerun ellen is. Afrika második legerősebb válogatottja legutóbb az előző vb-n játszott európai csapattal és rendre sima vereségeket szenvedett, de a legjobb afrikai csapatot, Angolát sem tudta megszorongatni az elmúlt években.

Érdekes

A magyar női válogatott világbajnoki kerete

Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Bukovszky Anna (Vác)

Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győr), Töpfner Alexandra (DVSC)

Jobbátlövők: Albek Anna (Mosonmagyaróvár), Klujber Katrin (FTC), Papp Nikolett (Gloria Buzau)

Irányítók: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Budaörs), Vámos Petra (DVSC), Simon Petra (FTC)

Beállók: Bordás Réka (FTC, kölcsönben Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC), Pásztor Noémi (Mosonmagyaróvár)

Balátlövők: Juhász Gréta (Kisvárda), Kuczora Csenge (Vác)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győr)

A Klujber Katrinék számára roppant fontos harmadik csoportmeccsen Montenegró lesz az ellenfél. Ezen a találkozón sok minden eldőlhet. A 2022-es hazai Európa-bajnokság bronzérmese nem ígérkezik könnyű ellenfélnek, ám ahhoz a tornához képest több hiányzójuk is akad. Kimaradt a Buducnost keretéből is kitett irányító, Raicevic, de nem lesz ott a vb-n a bronzérmes csapat meghatározó játékosai közül Jaukovic és Radicevic sem. A válogatott ráadásul már az említett Buducnostra épül, amely a Bajnokok Ligájában 8 meccsen csak egy győzelmet és egy döntetlent ért el.

Magyarország minden bizonnyal továbbjut majd a középdöntőbe, ahol az A csoport legjobb három csapatával találkoznak majd. Szenegál vagy Kína újra könnyű falat lehet, de Svédország és Horvátország már más kategória. A skandinávoknak jóval erősebb a keretük, de egy mérkőzésen, bravúrt bemutatva ők is elkaphatók, míg a horvátok a verhető ellenfelek közé sorolhatók, de biztosan nem adják majd magukat könnyen. A két válogatott csatáját a legutóbbi Európa-bajnokságon Horvátország nyerte. A torna ezen szakaszában eldől majd, hogy meglehet-e a magyar csapat számára az esély az olimpiai selejtezőre, a többi pedig minden bizonnyal csak hab lenne a tortán.

Foghíjas keret

A magyar válogatott számára a torna egyik legnagyobb hiányzója a sérüléséből lábadozó imelyi Szöllősi-Zácsik Szandra lehet. Szintén sérülés miatt nem lesz ott a tornán Szikora Melinda és Janurik Kinga sem, a két kapust azonban megfelelően pótolhatja Böde-Bíró Blanka és a Mosonmagyaróváron remek formában védő Szemerey Zsófi. Szintén a kimaradók közt van Tomori Zsuzsanna és Planéta Szimonetta, ám rájuk ilyen-olyan okok miatt már jó ideje nem számít Golovin.

A szövetségi kapitányt az utóbbi napokban több kritika érte, mert kevés játékosra számít a szezon meglepetéscsapatából, a Mosonmagyaróvárból, valamint azért is, mert nem vitte magával a román Buzauban remeklő Pál Tamarát. Az irányító maga mondta el, hogy nem érti a szakember döntését.

Érdekes

A magyar válogatott csoportmérkőzései

November 30., 20:30: Magyarország–Paraguay

December 2., 20:30: Magyarország–Kamerun

December 4., 20:30: Magyarország–Montenegró

Ami a leginkább szembetűnő a magyar keretben, hogy kevés az igazán rutinos játékosa, így Debreczeni-Klivinyi Kinga, Szöllősi-Schatzl Nadine, Győri-Lukács Viktória és a már említett Bíró lehetnek azok, akik a vállukra veszik a csapatot.

Ez látszott a hétvégén a hollandok ellen lejátszott két felkészülési mérkőzésen is, ahol a Győrben az ősz folyamán sokat padozó, de az utolsó meccseken régi formáját idéző Lukács volt a csapat egyik legjobbja. Összességében mindkét találkozón voltak olyan játékelemek, amelyek bizakodásra adtak okot, de van még min javítniuk a magyaroknak. A legutóbbi Eb-n 6., az előző vb-n 9. helyezett tulipánosoktól az első meccsen elszenvedett 25:23-as vereség után kevesebb mint 24 órával 34:32-re tudtak győzni Vámosék. Aggodalomra csak az adhat okot, hogy többen is megfázással küzdöttek a válogatottból, de aligha kérdéses, hogy a Montenegró elleni mérkőzésre mindenkit megfelelő állapotba próbálnak majd hozni az orvosi stáb tagjai.

A világbajnokságon a 18 fős keretből 16 játékost nevezhet a szövetségi kapitány a mérkőzésekre, a további tartalékok közül sérülések esetén 5 játékos cserélhető be a vb-re nevezettek közé.

A dunaszerdahelyi HC DAC-ból két játékos lesz ott a vb-n, Eliška Desortová a cseh, Ligia Costa a brazil válogatott keretének a tagja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?