Az alkoholos sakk-készlettől a délceg királyig

Zselíz. Ősszel van a sakkfeladványok világnapja. Ehhez a nagy horderejű eseményhez időzítette legújabb, zselízi kiállításának időpontját Machník János.Az oroszkai sakkozó és sakkszakértő szívesen adja át a fiataloknak több évtizedes, gazdag elméleti és gyakorlati tudását is.

Zselíz. Ősszel van a sakkfeladványok világnapja. Ehhez a nagy horderejű eseményhez időzítette legújabb, zselízi kiállításának időpontját Machník János.

Az oroszkai sakkozó és sakkszakértő szívesen adja át a fiataloknak több évtizedes, gazdag elméleti és gyakorlati tudását is. Az már csak hab a tortán, hogy a szakember egy lebilincselő előadást is tartott a kíváncsiskodó iskolásoknak. „A sakk története értelemszerűen a legendák világába nyúlik vissza. William Jones angol költő sajátos módszerrel úgy alapozta meg a sakk mesebeli eredetét, hogy Mars, a háború istene Caissa erdei nimfa szépségétől megigézve találta fel a sakkjátékot. Azóta a sakkozók Caissát az ihlet és a szerencse istennőjeként tisztelik. Erről az irományról tartottam egy lezser prezentációt” – árulta el Machník János.

Ámde kanyarodjunk vissza magához a tárlathoz, amelyet több mint ötszázan tekintettek meg. Az érdeklődők száma annál is figyelemre méltóbb, hogy a tárlat mindössze egy napig volt nyitva.

Sokan felfigyeltek az alkoholos sakk-készletre. A figurák kupicás és féldecis üvegpoharakból állnak. Mindent ugyanúgy kell csinálni, mint máskülönben, azzal a különbséggel, hogy akinek kiütik a bábuját, annak ki kell innia a pohár tartalmát. A játék elsősorban a mámorító italok kedvelőinek ajánlatos.

„A nézelődők számára különlegesség volt a madagaszkári bábuk világa. A bástyát ők viskónak, a futárt törzsfőnöknek, a vezért nagyasszonynak, a királyt pedig úrnak titulálják. A mintegy huszonhárommillió lakost számláló országban még nagyítóval sem találhatók lovak, csupán tehenek, így a huszár a zebu névre hallgat. Megtekinthető volt egy-egy a Szovjetunióból és Erdélyből származó nosztalgikus sakk-készlet is. Az utóbbi szett figuráinak valódi emberi arcuk van, szemekkel és szájjal” – avatott be az érdekességek birodalmába a kiállítás megálmodója és kivitelezője. A sakk-specialista és kutató az unokájával együtt három évvel ezelőtt, saját kezűleg készített óriás sakkfigurákra a legbüszkébb. A poliészterből barkácsolt bábuk közül a legdélcegebb a huszonöt centiméteres király.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?