Átszervezhetik a focibajnokságokat

foci illusztráció

<p>Nyitra/Pered/Lég/Zsitvabesenyő/Marcelháza. A szlovákiai labdarúgás történetében utoljára a 2006/2007-es évadban volt átszervezés. Most újabb van kilátásban. Előzményeiről, várható fogadtatásáról készült az alábbi összeállítás.</p>

ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A Szlovák Labdarúgó-szövetség legutóbb hatáskörében a háromszintű országos bajnokságnak (1., 2. és 3. liga) adott zöld utat. Ennek átfogó reformját célzó javaslatcsomagot tettek közzé a közelmúltban a sportág szakemberei.

Ötvenhat helyett harminchat

„A regionális szövetségek összejövetelén nemrég előterjesztettem egy ajánlást a Szlovák Labdarúgó-szövetségnek, amelyet az összes résztvevő támogatott. A jelenlegi modell fenntartása komoly akadályokba ütközik, mivelhogy évről évre egyre kevesebb az ütőképes csapat, s nem gondmentes az anyagi háttér biztosítása sem. Emiatt indítványozzuk a kétszintű irányítási rendszer bevezetését. Elképzeléseink szerint az élvonalat jelentő első ligán kívül a második vonal két csoportjában szerepelnének az indulók” – tájékoztatott Ladislav Gádoši, a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség elnöke. Hozzátette: teljes mértékben tudatosítják a sportág jövője iránti felelősséget, s a lehető legmegfelelőbb utat szeretnék megtalálni. Az új felvetés szerint a szóban forgó bajnokságok mezőnye az eddigi ötvenhat helyett harminchat csapatra szűkülne.

Plusz húsz csapat?

A 2. liga alatt a későbbiekben az illetékes régiós szövetségek irányítanák a bajnokságokat. Soha nem látott méreteket öltene a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség által irányított pontvadászatok szerkezeti átrendezése.

„A csapatok zöme alig tudja állni a szerfölött magas útiköltségeket, a mérkőzések pedig nagyobbrészt nem elég csábítóak a szurkolók számára. Ezért szorgalmazzuk, hogy a régióbajnokságban és a két 4. ligában maradjon a 16-16 csapatból álló mezőny, az 5. liga csoportjainak száma viszont a jelenlegi négyről hatra emelkedne. Valamennyibe 14-14 együttes nyerne besorolást. Mindez azt jelentené, hogy a pillanatnyi 112 alakulat helyett a későbbiekben hússzal több lenne az 5. ligában” – adta közre a tervezet néhány pontját Jozef Pecho, a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség sporttechnikai bizottságának elnöke.

A déli régióban a Nyitrai járás a Galántaival és a Vágsellyeivel, a Lévai az Érsekújvárival, a Komáromi pedig a Dunaszerdahelyivel viaskodna az 5. ligás bajnoki pontokért. A lebonyolítási ütemterv minden bizonnyal már a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség pénteken esedékes rendkívüli tanácskozásán is szóba kerül.

Támogatják

a változásokat

Mi annak néztünk utána, hogy mi a véleményük az érintett kluboknak. A déli csoportban játszó perediek vezetőségi ülésein már hónapok óta visszatérő téma a szövetség által felvetett javaslatok fogadtatása. „Tavalyelőtt már rebesgettek hasonló változásokat, aztán maradt minden a régiben. A mostani ajánlást is támogatjuk, ám a Galántai, a Vágsellyei és a Dunaszerdahelyi járás csapatait szeretnénk együtt látni” – vélekedett Borsányi Gyula peredi klubelnök.

„Legfeljebb ötven kilométeres távolságra szeretnénk csak kiutazni. Manapság nemegyszer szinte megoldhatatlan feladat a pénzszerzés, így még inkább időszerű a takarékosság. A játékvezetőket is inkább a hozzánk közelebb eső településekből kellene jelölni. Szívünk szerint a Galántai és a Vágsellyei járás csapataival futballoznánk egy csoportban” – árulta el elképzeléseit Čomor Béla légi klubelnök.

„Úgy jó, ahogy van”

Az 5. liga keleti csoportja középmezőnyében telelő zsitvabesenyőiek és marcelházaiak más nézetet képviselnek. „Számunkra a bajnokság így kerek, úgy jó, ahogy van. Ha már mindenféleképpen ragaszkodnak a módosításhoz, akkor hát legyen. A Lévai járás csapatai sajnos nem vonzanak túl népes közönséget, így inkább maradnánk a komáromiaknál” – közölte álláspontjukat Vadkerti László, a zsitvabesenyőiek klubelnöke.

„Nálunk a foci szeretete és a kedvező hangulat a mérvadó. Mi nem örülünk az átszervezésnek, ám nem is bánkódunk miatta. Már megszoktuk az érsekújvári járásbelieket, és kevesebbet is kellene utaznunk. A Lévai járás csapatainak nemigen örülnénk” – nyilatkozta Tóth Norbert, a marcelházai klub vezetőségi tagja. (áb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?