Argentína 24 év után elődöntős

<p>Argentína bejutott a legjobb négy közé, miután a brazíliavárosi negyeddöntőben Gonzalo</p><p>Higuaín korai góljával 1:0-ra legyőzte Belgiumot. A dél-amerikaiak</p><p>24 éves átkukat törték meg – 1990 óta először jutottak be a legjobb négy közé.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az argentinok már a 8. percben vezetést szereztek: Di María megpattanó passzát Higuaín remek helyzetfelismeréssel 15 méterről a jobb alsó sarokba lőtte.

Kevés helyzet adódott

Messiék a gól után már inkább taktikusan, semmint lendületesen futballoztak. A belgák igyekeztek tartani a labdát, ez egyes időszakokban sikerült is nekik, a támadásaikban azonban nem volt ötletesség, így nem tudtak gólhelyzeteket kialakítani. Az argentinok bő fél óra elteltével cserére kényszerültek, a nyolcaddöntőben győzelmet érő gólt szerző Angel Di María hagyta el a pályát sérülés miatt. Később kiderült, hogy combizom-szakadást szenvedett, így számára befejeződött a világbajnokság.

Nem változott a játék képe a fordulást követően sem, a dél-amerikaiak az eredmény tartására törekedtek, de így is akadt lehetőségük, Higuaín 15 méteres lövése a felső lécen csattant. A belgák a szünet után is hatástalanul szövögették támadásaikat. Az európai csapat a hajrában beszorította ellenfelét, de komoly helyzetig nem jutott. Sőt, a ráadásban Messi egyedül tört kapura, ám Courtois ismét kifogott rajta, az Atlético Madrid kapusa sorozatban a nyolcadik meccsén nem kapott gólt a Barca klasszisától. Összességben az argentinok megérdemelten győztek a kevés kapura lövést hozó mérkőzésen.

Hazard gyengén játszott

Talán hibázott Marc Wilmots belga kapitány, hogy Origi és Mirallas helyett nem Lukakut és Mertenst jelölte a kezdőcsapatba. Az is közrejátszott a kiesésben, hogy Eden Hazard, a Chelsea sztárja nagyon gyenge napot fogott ki. Egyszer sem tudott elfutni a szélen, pedig a jobbon és a balon is próbálkozott. Nem csoda, hogy lecserélték. „Egyszerűen csak hiányzott a szerencse. A korai gól nagy csapás volt – nyilatkozta Hazard a FIFA.com-nak. – Nagyon csalódott vagyok, de így is egy jó vb-t produkáltunk. Elértük az eredeti célunkat.”

Messiék boldogok

Az argentinok viszont örülnek, hiszen 1990 után jutottak be a legjobb négy közé. Akkor végül ezüstérmesek lettek, most még többre vágynak. Igaz, a jó formában levő Di Maríát nehéz lesz pótolniuk.

„Higuaín megérdemelte, hogy megválasszák a meccs emberének. Csapatként most nyújtottuk az eddigi legjobb teljesítményt, nem hagytunk területet a belgáknak. Az elsődleges célunkat elértük – mondta Lionel Messi, aki először maradt le a mérkőzés legjobbjának járó elismerésről. – Többet futottunk, mint az eddigi mérkőzéseken, mindannyian elkötelezettek voltunk. Nem volt sok helyzetünk, de továbbjutottunk, és ez a legfontosabb.”

Sabella elégedett

„Egy nagyszerű csapat boldog pillanatai ezek, mindegyik szurkolónkkal osztozni szeretnénk az örömben, de csak röviden, mert tartalékolni kell az erőinket a következő mérkőzésekre – mondta Alejandro Sabella, az argentinok szövetségi kapitánya. – A játékot és a csapat kiegyensúlyozottságát tekintve is ez volt a legjobb meccsünk a világbajnokságon. Természetesen még jobbra törekszünk, de a minimális célt immár teljesítettük, hosszú idő után a legjobb négy között vagyunk. Ugyanakkor Di María kiesését nagyon-nagyon sajnálom. Messi? Ő a víz a sivatagban. Akkor is megtalálja a megoldást, amikor azt hinnénk, hogy már nincs mit tenni.”

„Örömet érzek, de hozzáteszem, én mindig is nyugodt voltam – válaszolta a győztes gólt szerző Gonzalo Higuaín arra a kérdésre, mit érez a továbbjutás után. – Ez a csapat megérdemli, amit elért. Boldogok vagyunk, jó, hogy örömet szereztünk az embereknek.”

Marc Wilmots belga szakvezető szerint az ő csapata volt a jobb.

„Egy átlagos csapat egy kiemelkedő játékossal”

„Egyetlen hibát követtünk el, mégis kiestünk. Nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy Higuaín ilyen korán gólt rúgott. Az argentinok voltak a favoritok, de nem állt szándékunkban ezt ilyen gyorsan nyomatékosítani… A dél-amerikaiak mindent megtettek, hogy öljék az időt, a cseréik vagy fél óráig eltartottak. Nem akartak játszani – értékelte a meccset Wilmots, majd így jellemezte az ellenfelet – Az argentin válogatott egy átlagos csapat egy kiemelkedő futballistával. Azt kívánom nekik, hogy semmi baj se történjen Messivel. A labdát sohasem veszíti el, és bár nem akarok panaszkodni, ha szabálytalankodik, sohasem fújnak ellene. Megmutatta, milyen kiválóan tartja a labdát, és juttatja ezzel lélegzethez csapatát. Olyan fáradtak voltak, hogy az volt a benyomásom, ha egyenlítünk, azonnal végük lesz. Nagy csalódás olyan csapattól kikapni, amelyik semmiben sem volt jobb nálunk. Önök szerint ez egy jó meccs volt? Mert szerintem egyáltalán nem volt az.” (sz.z., mti, nso, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?