Kultúra

Álmok szárnyán kalandozva

A Mogyoróvaj Sólyom című film felkapja a nézőt, és viszi magával, hogy megmutassa, a világban most tomboló vihar felett, igenis, süt a nap. Az alkotás független road movie az álmokról és a barátságról.
author
Mészáros György

2021. január 9. 12:19

mogyoróvaj solyom
A film főszereplői  - Képarchívum

„Leszarom!” – mondja Tyler (Shia LeBeouf) Zacknek (Zack Gottsagen), miután Zack az első találkozásuk alkalmával szükségét érzi annak, hogy elmondja, Down-szindrómás. Ez a vélemény, még inkább hozzáállás egyben a Mogyoróvaj Sólyom című amerikai vígjáték, kalandfilm vezérmotívuma is, amit egyébként már oly sok mozgóképes alkotásban megfogalmaztak: attól még, hogy valaki fogyatékkal élő, tessék vele normálisan bánni, előítéletek nélkül viszonyulni hozzá.

Zack huszonkét éves, Down-szindrómával küzdő fiatalember, aki egy nap nagy elhatározásra jut, és megszökik az idősek otthonából, ahol évek óta élt. Régóta dédelgetett álma, egyben legnagyobb vágya, hogy profi pankrátorrá legyen. Azt a hozzáállást, amelyet fentebb kibontottunk, először a rebellis rákhalásztól, Tylertől tapasztalja meg, aki Zackhez hasonlóan maga is menekül a múltja elől. Zack a híres Salt Water Redneck pankrátor iskolájába szeretne eljutni, Tyler pedig igyekszik minél messzebb kerülni a halott bátyja emlékétől, nemkülönben a fickóktól, akik üldözik. Ezért közösen, előbb gyalogszerrel vágnak neki a hosszú utazásnak, majd később tutajon folytatják útjukat. A hosszú együttlét alatt mély és őszinte barátság alakul ki a két kirekesztett ember között. Leginkább azért történhet ez meg, mert Tyler előítéletek nélkül él, nem ítélkezik, mindvégig normális életet élő emberként kezeli Zacket. Annak ellenére is így viszonyul hozzá, hogy először leginkább teherként tekint új ismerősére és útitársára, aki hátráltatja az utazásban. Idővel azonban megismeri a fiú történetét, feltárul előtte az álma és az a tiszteletet érdemlő elszántsága, amellyel az álmát hajszolja. 

A Huckleberry Finnről szóló történetekbe is beillő kalandok, amelyeket együtt megélnek, végül barátokká kovácsolják őket. De nem csak Tyler irányítja és tanítgatja Zacket, fordítva is érvényes ez. Tyler úgy érzi, Zacknek hála, sikerül visszakapnia valamit gyermekkori ártatlanságából, és elhiszi, hogy az életben még vele is történhetnek jó dolgok. Kap maga mellé egy másik testvért: egy, a pártfogására szoruló öcsit, hasonlót, mint amilyen egykor ő volt a bátyjának.

A film legerősebb vonala kétségkívül az, amelyikben a két férfi baráti és emberi egymásra találását láthatjuk. Zack Gottsagen nem eljátssza a fogyatékkal élő fiút, ő valóban Down-szindrómás. Jelenléte a vásznon üdítően őszinte, híján van minden manírnak és megfelelési kényszernek. A legjobb pedig azt érzékelni, hogy Shia LeBeouf nemcsak a filmbéli karaktere szerint fogalmazza meg, hogy normálisan kell viszonyulni a fogyatékosokhoz, hanem a jelenlétén és a viselkedésén érződik, hogy egyébként is komolyan gondolja ezt. Egyenrangú félként kezeli Gottsagent, ezzel együtt minden mozdulatából süt a védelmező és féltő szeretet a fiú iránt. Számos emlékezetes pillanata van a filmnek: Zack szökése, ahogy Zack először lő sörétes puskával, vagy Zack egysorosai. A legszívbemarkolóbb mégis az a jelenet, amelyben Zack a tutajon ülve némán, csak a jelenlétével vigasztalja a bátyját sirató Tylert.

A harmadik jelentős szereplő a filmben Zack gondozója az idősek otthonából, Eleanor (Dakota Johnson), aki Zack nyomába ered a szökése után. Csatlakozása Zackhez és Tylerhez egy picit megbontja a két karakter harmóniáját és a film dinamikáját. Megfogyatkoznak az őszinte pillanatok, és néha a történet is döccen. A film hibái közé sorolhatnánk még a naivitását és a mesébe illő végkifejletet is. De ha hatással tud lenni ránk a Mogyoróvaj Sólyom gondolatisága és érzelmessége – márpedig tud –, akkor épp ez a naivitás és meseszerűség lehet a film erőssége, hiszen ezáltal igazán megható és bátor módon mesél az álmok kergetéséről, a szabadságról és arról, hogy a barátok a választott családunk.

Felhívja a figyelmünket arra, hogy a világ mégsem olyan sötét hely, amilyen volt az elmúlt hónapokban, és az élet lehet igazán örömteli minden (átmeneti) nehézség ellenére is.

Mogyoróvaj Sólyom (The Peanut Butter Falcon)

Amerikai vígjáték, kalandfilm, 2019, 97 perc
Szereplők: Shia LeBeouf, Zack Gottsagen, Dakota Johnson, Thomas Haden Church
Rendezte: Tyler Nilson és Mike Schwartz

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szlovákiai magyar szempontból Komárom egy olyan fontos város, ahol komolyabb versengés alakult ki a magyar jelöltek között (Somogyi Tibor felvétele)

Komáromban is versengenek a magyar jelöltek

Kalinyingrád

Csehország „bekebelezte” az orosz Kalinyingrádot!

Eduard Heger
Frissítve

Heger: Az EB-nek két hét múlva javaslatot kell tennie a gázárplafonra

Mateusz Morawiecki

Az energiaárak csökkentését követelik az EU-tagállamok

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Csak képeket mutatunk! Kitalálod, melyik közmondásra gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.