„Aki kihagyta, sajnálhatja” – új szám debütált az olimpián

svájci csapat
Pjongcsang |

Több nagy név nem vett részt az alpesi sízők csapatversenyén, aki viszont rajthoz állt, nem győzte dicsérni a formátumot. A pjongcsangi olimpián debütáló versenyszámot a svácjiak nyerték, a szlovákok és a magyarok is rögtön az első körben búcsúztak.
 

Az alpesisí-csapatverseny az olimpia egyik leglátványosabb száma. Minden nemzetből két nő és két férfi áll rajthoz paralell műlesiklásban, a verseny a nyolcaddöntőkkel indul, az jut tovább, amelyik csapat több futamgyőzelmet ér el a négyből, döntetlen állás esetén pedig az idő dönt (mindkét csapatból a jobb női és a jobb férfiversenyző eredményét számítják be). A verseny pörgős, jól követhető és a végletekig izgalmas, ráadásul, mivel ötvözi a műlesiklás és az óriás-műlesiklás sajátosságait, sok meglepetést is tartogat, mert a számnak nincsenek specialistái.

Kék-zöld foltok

A legtöbb versenyzőnek nincs is módja külön készülni erre a versenyszámra. Pjongcsangban három napot gyakorolták a paralell-műlesiklást a magyarok is, akik a világranglista-kiemelések alapján a svájciakkal kerültek össze a nyolc közé jutásért.

„Ezekbe az óriás-műlesikláson használt kapukba nagyon könnyű beleakadni, egyszer nekem is ott maradt a kezem. Ez nagyon lelassítja az embert, utána már nehéz újra felvenni a ritmust” – mondta Maróty Mariann. A legjobb versenyzők most azt a technikát választják, hogy két kézzel ütik le a kapukat. „Mi ezt nem tudjuk olyan jól megcsinálni, mint a magas férfiak” – magyarázta Hozmann Szonja. Ezen az olimpián viszont Samsal Dalibor sem tudott így lejönni a pályán, mert még korábban eltörte a hüvelykujját Pjongcsangban. A kapuk keményen vissza is csapnak. „Szerintem tele leszünk kék-zöld foltokkal” – jegyezte meg Kékesi Márton.

A svájciak a papírformának megfelelő 4:0-s eredménnyel léptek tovább a magyarok ellen, akik számára ebben a számban leginkább a tapasztalatszerzés volt a fontos.

Holtfáradt Vlhová

A szlovákok ezzel szemben éremben is reménykedtek. A legutóbbi vb-n ezüstérmesek voltak, de Pjongcsangban rögtön az első körben nehéz ellenféllel, Németországgal kerültek össze.

Petra Vlhová kemény olimpián van túl. Fő számában, műlesiklásban éremesélyesként 13. lett. Végül az összes ötkarikás számban rajthoz állt, még lesiklásban is, és a kombinációban elért 5. helyével nagyon sokat javított az összképen. De rettenetesen bele is fáradt: „Amikor reggel kinyomtam az ébresztőt, fogalmam sem volt, hogy milyen nap is van, hogy verseny vár-e rám, vagy edzés.” Mindezek ellenére az első futamban két századmásodperccel legyőzte Marina Wallnert.

A csapatversenynek fontos eleme a taktika is, mindig a jobb ranglistahelyezéssel bíró csapat döntheti el, a versenyzői kivel legyenek párban. A németek azt választották, hogy a jobb versenyzőiket a gyengébb szlovákok ellen küldték pályára. Adam Žampa így a németek gyengébbik férfisízőjével, Martin Schmidttel került össze, és könnyedén meg is nyerte a futamát, mert Schmidt a pálya közepe táján kiesett. A szlovákok ekkor már 2:0-ra vezettek.

20 nap edzés

Veronika Velez-Zuzulová azonban nem tudta megverni Lena Dürrt, sízésén látszott, hogy sérülése miatt nagyon kevés ideje volt felkészülni. „A csapatversenyre három napot edzettem, de ha összeszámolom, hogy összesen hány nap álltam síléceken az olimpia előtt, akkor talán húsz jön ki... Ez nagyon kevés” – mondta Zuzulová.

Tisztában van vele, hogy sokan feltehetik a kérdést, minek ment akkor egyáltalán az olimpiára. „Ezt csak az érti meg, akinek ugyanolyan sérülése volt, mint nekem, és tudja, mit jelent négy hónap után ezen a szinten sízni” – válaszolta Zuzulová.

A 33 éves műlesiklónak ez volt az utolsó versenye. „No, hagyjuk már ezt” – mondta először nevetve a mixzónában, amikor újra és újra szembesítették a ténnyel. De amikor már csak kevesen látták, el is sírta magát. Káprázatos karriert tudhat maga mögött, harmincszor állhatott dobogón Vk-futamon.

Nincs tragédia

A pjongcsangi műlesiklás után, ahol 17. lett, Zuzulová azt mondta az újságíróknak: „Tudom, hogy nem miattam, hanem az érem miatt jöttek. A csapatversenyben meglesz.” Szlovákia viszont csak a megosztott 9. helyen végzett, mert az utolsó párban Andreas Žampa ellenfele, Linus Strasser megnyerte a futamot, az állás 2:2-re módosult, és az időeredmények összevetésében a németek voltak jobbak. „Kicsit keserű zárása ez az olimpiának, de nem történt tragédia” – mondta a fiatalabb Žampa.

Az amerikaiak is rögtön az első körben búcsúztak, de csapatukból hiányzott Mikaela Shiffrin, Lindsey Vonn és Ted Ligety is. Az osztrákoknál sem állt rajthoz Marcel Hirscher, ám ők nélküle is a döntőig jutottak. A legnagyobb sztárok arra hivatkozva hagyták ki a csapatversenyt, számukra az egyéni számok után már a Világkupa a prioritás.

„Ragadd meg!”

„A csapatversenyben elért arany még talán értékesebb a műlesiklásban szerzett meglepetésezüstömnél” – nyilatkozta Ramon Zenhaeusern, a győztes svájciak versenyzője. Csapattársának, Wendy Holdenernek a csapatarannyal vált teljessé a pjongcsangi kollekciója a műlesikásban szerzett ezüst, és a kombinációban nyert bronz után. Meg sem fordult a fejében, hogy ne vállalja a csapatversenyt: „Nem is volt kérdés számomra, hogy részt veszek-e. Az egyéni számoknak nagyobb a presztízsük, de ha van esélyed egy olimpiai érmet nyerni, akkor ragadd meg!”

A csapatverseny 30 év után az első új versenyszám alpesi síben az olimpiai műsorban. Marco

Schwartz, az ezüstérmes osztrák csapat tagja leszögezte: „Aki kihagyta, sajnálhatja, valami igazán különlegesről maradt le.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?