Abebe Bikila mezítláb nyerte a maratoni futást

A klaszikus derű, az „emberiség arany gyermekkora” tért vissza 16 napra 1960 nyarán Rómába. Ez volt az első televíziós olimpia. A kamerák a pillanat tört része alatt repítették szét az eseményeket.

A klaszikus derű, az „emberiség arany gyermekkora” tért vissza 16 napra 1960 nyarán Rómába. Ez volt az első televíziós olimpia. A kamerák a pillanat tört része alatt repítették szét az eseményeket. Öt világrész milliárdnyi szurkolója lélegezhetett együtt a sportolókkal, láthatta a vetélkedők feszült arcát, a győztesek örömkönnyeit. Nagy olimpia volt. Elképesztő eredményekkel, csodálatos sikerekkel, elképesztő kudarcokkal.. És elképesztő gigantizmussal. Rómában kezdődött a mamutolimpiák sorozata, azóta a tévé jóvoltából világshow az olimpia. Egy árnyék is átsuhant a verőfényes olasz égbolton. Knud Jensen dán kerékpáros (dopping!) holtan maradt az országúti verseny betonján... Futószalagon voltak a meglepetések. 1960-ban új nemzedék jelentkezett, a 20 évesek és a még fiatalabban nyerték a bajnokságokat. Lejárt a biztos esélyesek kora...

Harminc év után ismét európai vágtázó a világ leggyorsabbja. A villámrajtjáról híres német Armin Hary már nélhány hónappal az olimpia előtt elérte a bűvös határok legbűvösebbikét, kerek tíz másodpercet futott 100 síkon. Rómában 20 méternél még csak a hatodik helyen szedte a lábát, de nyert, 10,2-vel. Volt meglepetés felső fokon is. Az amerikai John Thomas az olimpia előtt kedve szerint javítgatta a magasugrás világcsúcsát, és kézen-közön 223 centiig is eljutott. Az örök városban a szovjet Robert Savlakadze és a 18 éves Valerij Brumel is megelőzte.

Balázs Jolánt nem lehetett megelőzni. A hosszú lábú romániai lány tucatszor javította meg a magasugrás világrekordját, Rómában 14, négy esztendővel később, Tokióban 10 centit vert a második helyezettre. Egymagában küzdött a növekvő magasságokkal: Róma 185, Tokió 190 cm. De ne feledkezzünk meg az amerikai Ralph Boston távolugróról sem, aki megjavította Owens 25 éves világcsúcsát. Világrekorderként érkezett az örök városba, s azután az olimpiai aranyat is megnyerte – egyetlen centiméterrel: Boston 812, Roberson 811...

A 20 éves Wilma Rudolph, a fekete gazella játszi könnyedséggel verte tönkre a világ legjobb vágtázóit (100 m 11,0; 200 m 24,0), mosolyogva állt fel a dobogó tetejére, megbiccentette kis szalmakalapját és táncolva távozott. Tizenyolc gyermekes néger család legifjabb sarja volt, életének első esztendeit (gyermekbénulás) tolókocsihoz láncolva töltötte. Ha valaki megérdemelte a sikert... Abebe Bikila, az etióp császár nádszálvékony testőre teljesen ismeretlenül és mezítláb (!) győzött a maratoni futásban, megszerezve ezzel Afrika első olimpiai aranyérmét. Tokióban már cipő-ben futott, a táv második felétől teljesen egyedül, négy perccel hagyta maga mögött a mezőnyt (2:12:11,2). Bikila később olyan szerencsétlenül karambolozott autójával, hogy tolókocsiban kötött ki; 1973-ban halt meg.

ÖTKARIKÁS KRÓNIKA

HOL, MIKOR: Róma, 1960. aug. 25–szept. 11.

INDULÓK: 84 ország 5396 sportolója (ebből 610 nő)

SPORTÁGAK/VERSENYSZÁMOK: 18/150

(CSEH)SZLOVÁK GYŐZTESEK: Bohumil Němeček (ökölvívás, kisváltósúly); Eva Bosáková (torna, gerenda); Václav Kozák–Josef Schmidt (kétpárevezős).

MAGYAR ARANYÉRMESEK: Parti János (kenu egyes, 1000 méter); kardcsapat – megszakítás nélkül hetedszer! (Horváth Zoltán, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál, Mendelényi Tamás, Delneky Gábor, Gerevich Aladár); Németh Ferenc (öttusa egyéni); Kárpáti Rudolf (kardvívás); öttusacsapat (Balczó András, Nagy Imre, Németh Ferenc); Török Gyula (ökölvívás, légsúly).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?