A Veszprém döntős és többet akar

Köln |

<p>Építők! Építők! &ndash; zengett a kölni Lanxess Arénában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyesdöntőjének elődöntője után. Az MKB-MVM Veszprém 31:27-re legyőzte a THW Kielt, s így fennállása során másodszor BL-döntőt játszhat.</p>

Alilovic bravúrjai
A Veszprém nem kezdte jól a meccset, a 3-2-1-es védekezés ellen nagyon nehezen találta az ellenszert, így csak az ötödik percben lőtte az első gólját, ráadásul az első negyedórában két hetest is hibázott. A kieli kapuban a svéd Andreas Palicka több fontos védést is bemutatott, így a gyakorlatilag hazai pályán játszó THW elhúzott 7:4-re. Ekkor az All Star-csapat kapusát, Mikler Rolandot (aki egyszer sem ért labdába) Mirko Alilovic váltotta a kapuban, és ez remek húzásnak bizonyult. A Veszprém a 22. percre ledolgozta a hátrányát, majd egy lerohanást követően át is vette a vezetést. Innentől pedig a Kiel legfeljebb már csak egyenlíteni tudott – a félidőben 13:13 volt az állás, aztán már azt sem.
A második félidőben a következők történtek: Alilovic gyakorlatilag kegyelmi állapotba került, a Kiel gyors játékosai teljesen ki lettek kapcsolva, a Veszprém lerohanásokból szerzett gólt, és olykor a korábban nem épp a magyarbaráti hozzáállásról híres macedón bírópáros mintha inkább a Veszprém javára fújt volna… A felsoroltakból talán már kettő is elég lett volna egy szoros veszprémi sikerhez, így együttesen pedig azt eredményezték, hogy a Kielnek a végére nem maradt esélye.
A végeredmény 31:27 lett a Veszprém javára, amely a vasárnap 18 órakor kezdődő döntőben a Barcelonával találkozik.

Semlegesítették a gyors játékosokat
„Nem könnyű hazai pályán legyőzni a Kielt, nagyon boldogok vagyunk – nyilatkozta a meccs után Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője. – Tudtuk, hogy ha hagyjuk a Kielt futni, akkor nehéz dolgunk lesz, de szerencsére semlegesíteni tudtuk a gyors játékosaikat. A 3-2-1-es védekezés ellen nehéz játszani, de egy-két rövid szakasztól eltekintve támadásban is jók voltunk. Ez az első győzelmünk a Final Fourban, de többet akarunk. Döntőt játszunk, és ki tudja, mikor lesz újra ilyen lehetőségünk!”
A Kiel most először kapott ki Kölnben spanyol vagy spanyol edző által irányított csapattól, a Veszprém 2012 után győzte le ismét a német csapatot.
A német gárdát irányító Alfred Gíslason szerint a Veszprém volt a jobb csapat: „Remekül kezdtünk, a védekezésünk fantasztikus volt. De a Veszprém is jól védekezett, mi pedig a második félidőben túl sok hibát követtünk el. Sok volt a technikai hiba is, és Alilovicnak sem jó helyekre lőttünk.”

Kilenc gól a jövendő munkaadónak
Nagy László szerint a Veszprémnek Alilovic adta meg a lehetőséget a sikerre, s ezzel éltek is. A veszprémi csapatkapitány hét góllal csapata második legeredményesebb játékosa volt (Ilics nyolcszor volt eredményes), és hat gólpasszt is adott. Nemcsak átlövőpozícióból, hanem betörésekből is gólokat szerzett.
A Kiel legeredményesebbje Aron Palmarsson volt kilenc góllal – ennek a veszprémi drukkerek is örülhetnek, hiszen nyártól náluk folytatja.
Filip Jícha ezúttal hét lövésből csak két gólig jutott, a mérkőzés után csalódottan nyilatkozott: „A második félidőben nem védekeztünk jól, a Veszprém védekezése viszont nagyon jó volt, Alilovic pedig zseniális napot fogott ki. Szomorú vagyok, de a bronzmeccsre össze kell szednünk magunkat.”
A harmadik helyért vasárnap 15.15-kor a Kiel és a Kielce csatázik, a döntőt 18 órakor rendezik.

Ortega és Nagy Laci: A Barca már a múlt!
A Barcelona és a Veszprém egy éve a bronzéremért játszott, s a két csalódott csapat meccsét akkor a Barcelona nyerte 26:25-re. Most két boldog csapat találkozik – bár a Kielce elleni nyertes elődöntő után a barcelonaiak nem nagyon ünnepeltek, számukra mégiscsak megszokott már a BL-döntős szereplés: a Final Fourok történetében negyedszer játszhatnak finálét, összességében pedig tízszer szerepeltek BL-döntőben.
A Veszprém ezzel szemben csak egyszer, a 2001/2002-es szezonban játszott döntőt, az akkor még oda-visszavágós rendszerben rendezett fináléban otthon 23:21-re győzött a Magdeburg ellen, idegenben azonban 25:30-ra kikapott.
A veszprémieket irányító Carlos Ortega játékosként hat BL-címet nyert a Barcelonával, Nagy László kettőt. „Sok-sok éven át a Barcelonában játszottam, de már tíz éve eljöttem onnan. Most már Veszprémben dolgozom, és mindent megteszek azért, hogy velük is BL-győztes legyek!” – jelentette ki Ortega.
„Én is csak ezt tudom mondani – tette hozzá Nagy László. – Tavaly a bronzért találkoztunk, most ismét összecsapunk.”

Megkoronáztatják a szezont
A tavaly még Kielben játszó Christian Zeitz a szurkolóknak ajánlotta a győzelmet. „Nagyszerűek voltak, sok erőt adtak. Az volt a fontos, hogy megmozgassuk a Kiel védelmét, így lehet győzni ellenük. Arról még fogalmam sincs, hogyan fogunk játszani a Barcelona ellen, majd az edző megmondja” – nyilatkozta Zeitz.
Mirko Alilovic szerint harcos döntő várható: „Kemény meccs vár ránk a Barcelona ellen, mi vagyunk az esélytelenebbek. De egy döntőben mindig harcolni kell. Vasárnap megkoronázhatjuk a már eddig is fantasztikus szezonunkat.”
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?