A tízbe sem kerültek a szlovák műlesiklók

Érmet vártak tőlük, végül a top tízben sem végeztek.

Érmet vártak tőlük, végül a top tízben sem végeztek. A szlová-kok nagy reményeket fűztek a női műlesikláshoz a pjong-csangi olimpián, de Petra Vlhová nem tudta a tőle meg-szokott teljesítményt hozni, Veronika Velez-Zuzulová pedig saját bevallása szerint fél lábon síelt.

A szlalomot eredetileg szerdán kellett volna rendezni, de az erős szél miatt elhalasztották a versenyt. A Jongpjong Alpesi Központban sok szlovák drukker, köztük Andrej Kiska államfő is hoppon maradt, de mind abban bíztak, jobb ez így, mert a kiszámíthatatlan körülmények bekavarhattak volna a topversenyzőknek.

Nem kapta el a ritmust

Pénteken ragyogott a nap, és a hőmérséklet is sokkal kellemesebb volt, de a szlovákokat hamar hideg zuhany érte. A hármas rajtszámmal induló Vlhová agresszíven ment neki a lejtőnek, de nagyon sok apró hibája volt, darabosan, szaggatottan sízett, és 2,3 másodperccel elmaradt az egyes rajtszámmal remek pályát futó svájci Wendy Holdener mögött. Vlhovának ez csak a 12. időre volt elég az első futamban. „Egyáltalán nem kaptam el a ritmust, már az első három kapunál éreztem ezt. Görcsösen síztem. Csalódott vagyok, nehéz is így megtalálnom a motivációmat a második futamra. Úgy vagyok beállítva, hogy számomra csak a dobogó a siker” – nyilatkozta dühösen Vlhová.

Fél lábon nem egyszerű

Veronika Velez-Zuzulová az első kör után a 21. volt. Ő azonban egyáltalán nem volt elkeseredve – keresztszalagműtéte után annak is örült, hogy egyáltalán rajthoz állhatott az olimpián. „Fél lábon sízek, ami nem egyszerű. A térdem egyáltalán nincs rendben, de verseny közben nem gondolok erre, csak a célban tudatosítom” – nyilatkozta a 33 éves versenyző, akinek ez az utolsó szezonja.

Shiffrin még hányt is

Meglepetésre a szám királynője, a Világkupában megközelíthetetlen Mikaela Shiffrin is csak a negyedik helyen állt az első futam után, Holdener, a svéd Frida Hansdotter és a szintén svéd Anna Swenn Larsson mögött.

Az amerikai klasszis elárulta, hányt is a verseny előtt. Mivel éppen pénteken derült ki, hogy két svájci sportoló is elkapta a hányással, hasmenéssel és lázzal járó norovírust, ez nem sok jót jelentett, főleg, hogy először Shiffrin is arról beszélt, ételmérgezés-szerű rosszullét volt.

A második futam után, amelyet szintén elrontott, már másképp fogalmazott: „Nem gondolom, hogy elkaptam volna a vírust. Az első futam után egy pillanatig ezt gondoltam, de lehet, hogy ez inkább csak egy kifogás volt.”

Az óriás-műlesiklásban aranyérmes Shiffrin kíméletlenül önkritikus volt a szlalom után. „Egész szezonban agresszíven tudtam versenyezni, csak pont most nem. Teljesen konzervatív módon síztem. Elképesztően csalódott vagyok” – mondta Shiffrin.

Pärson nyomdokain

Az aranyérem a svéd Frida Hansdotteré lett, a második helyet az első futam után vezető Holdener szerezte meg. A bronzot szenzációs második futammal az osztrák Katharina Gallhuber érdemelte ki, aki az első kör után a kilencedik helyen állt, a másodikban azonban a leggyorsabb volt.

Hansdotter az előző három vb-n mindig érmes volt ebben a számban, 2013-ban és 2017-ben bronzérmet nyert, 2015-ben pedig ezüstöt. Svédország 2006 óta először szerzett érmet női műlesiklásban, akkor Anja Pärson tudott győzni.

Pärson most sajtóakkreditációval van kint Pjongcsangban. „Átkozottul jó eredmény ez! Frida egész karrierje során nagyon megbízhatóan versenyzett, nagyszerű, hogy ez most összejött neki!” – lelkendezett honfitársa sikerét látva.

Kuzmina csak egy van

Petra Vlhovának csak a düh és a csalódottság maradt. A második futamban sem jutott javítani, és végül a 13. helyen zárt, pont úgy, mint óriás-műlesiklásban, ahol nem tartozott az esélyesek közé.

„Nem szégyen bevallani, hogy még nem tudok megrendelésre érmeket szállítani. Az olimpiai csapatunkban csak egy Kuzmina van – írta a 22 éves versenyző a Facebookon. – Sokat kell még tanulnom, de keményen fogok dolgozni, és remélem, a következő olimpián nagyobb örömet szerzek mindenkinek.”

Vlhová a szezon leggyengébb eredményét pont az olimpián érte el, a Vk-versenyeken legrosszabb esetben is ötödik volt, két Vk-t meg is nyert. Pjongcsangban azonban nem bírta el a nyomást, hogy mindenki érmet várt tőle.

Amikor a Vk-szezon közepén egymás után több versenyen nem sikerült dobogón végeznie, felmerült az ötlet, hogy Vlhová egy mentális trénerrel vagy pszichológussal is együtt dolgozzon. Ezt végül a csapata elvetette, mert a már zajló szezonban nem akartak új dolgokat behozni a felkészülésbe.

„Szeressék Petrát”

Anastasia Kuzmina a sílövők 15 km-es számának eredményhirdetése után reagált Vlhová bejegyzésére. „A sportolónak ellenállónak kell lennie a nyomással szemben, de Petra még fiatal, a következő olimpián már a mostani tapasztalatokból is tanulva a legjobbját fogja nyújtani. Jól kezdte a szezont, jó eredményei voltak, nagy dolgokat vártak tőle, és ő is magától. Ezt nem egyszerű feldolgozni. Én csak azt tudom mondani, szeressék őt továbbra is” – mondta ezüstéremmel a nyakában ragyogó arccal Kuzmina.

Zuzulová búcsúzik

Veronika Velez-Zuzulová a második futamban előre tudott lépni néhány helyet, így pályafutása negyedik olimpiáján a 17. helyen zárt. Azok után, hogy szeptemberben keresztszalag-szakadást szenvedett, az is csoda, hogy egyáltalán versenyezhetett.

„Nem kíméltem a térdemet. Nem akarok panaszkodni, a fájdalom most az életem része. Inkább az mutatkozott meg a mostani teljesítményemen, hogy a műtét miatt csak négy hónap volt a felkészülésem” – értékelte pjongcsangi eredményét Zuzulová.

Ez volt az utolsó egyéni versenye, Németországba elutazik az ofterschwangi Világkupára, de már csak elbúcsúzni szeretne, április elején pedig a szlovákiai szurkolóktól fog elköszönni Jasnán.

Az olimpia utolsó előtti napján, jövő szombaton azonban még vár a szlovákokra a csapatverseny – egy látványos, ráadásul teljesen kiszámíthatatlan szám, amelyben tavaly a vb-n Szlovákia ezüstérmet szerzett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?