Sport

A szepsi Lyócsa Imre a szlovákiai a curlingcsapat tagjaként megy a paralimpiára

Szepsi | Íjászként volt paralimpiai bajnok és bronzérmes is, most azonban a téli játékokra készül. A szepsi Lyócsa Imre a szlovák curlingválogatott tagjaként utazik Pjongcsangba, a pénteken kezdődő paralimpiára. Az 54 éves sportolóval új sportágának szépségeiről és nehézségeiről is beszélgettünk.
Bőd Titanilla

2018. március 7. 18:58

Lyócsa Imre
Lyócsa Imre tapasztalt paralimpikonnak számít    - Michal Šmrčok (Plus Jeden Deň)

Hogyan kezdett curlingezni?

A 2012-es londoni olimpián már észrevettem, hogy íjászatban nagyon erősen jön előre az új generáció, és nekünk, veteránoknak nem maradt sok hely. Elkezdtem új sportág után nézni, és véletlenül odakeveredtem a curlinghez. Szépen jöttek az eredmények, bekerültem a válogatottba, s végül ilyen megtiszteltetés ért, hogy részt vehetek a paralimpián.

Hol találkozott először a curlinggel?

Szlovákiában egyetlen mozgássérült curlingcsapat van, amely már 2008-ban kezdett épülni. Volt egy tagtoborzó, amire elmentem. Korábban is nagyon tetszett ez a sportág, úgyhogy örültem neki, hogy nálunk is lesz lehetőség kipróbálni. Kezdtem velük edzésekre járni, és amikor már az íjászattól kezdtem távolodni, akkor egyre komolyabban vettem a curlinget. 2013 óta járok versenyezni is.

Milyen gyakran vannak edzések, s hol tudnak edzeni?

Nekem ez kicsit problematikus, mert Kassa környékén lakom, Szlovákiában pedig egyedül Pozsonyban van lehetőség edzeni. Nekünk ugyanis speciálisan elkészített jégfelület kell, amilyet csak Pozsonyban tudunk találni. Ezért havonta kétszer, vagy akár minden hétvégén utaznunk kell. Az egyik Igló környéki kollégámmal szoktunk együtt utazni, hol az én autómmal, hol az övével, megosztjuk a költségeket.

A curlinget tehát nem lehet akármilyen jégpályán űzni?

Nem, a hokira elkészített jég nekünk nem jó. A curlinghez nem kell abszolút sima jégfelület. Úgy kell elképzelni, hogy kisimítják a jeget, de utána vízcseppeket spriccelnek rá, amitől kis buborékok keletkeznek a felületen. A kő tulajdonképpen ezeknek a buborékoknak a felületén csúszik, így sokkal hosszabb pályát tud megtenni.

A curlinget a laikusok „a sepregetős sportágként” ismerik…

Nálunk nincs seprés, csak az egészséges sportolóknál. Annak az a lényege, hogy a kő előtt tisztítják a jeget, és ahogy minél erősebben súrolják a seprőkkel, a jég felülete picit megolvad, vízréteg keletkezik rajta. Ezzel meg tudják nyújtani két-három méterrel is a kő útját. Mivel mi tolókocsiban játszunk, mi nem tudunk sepregetni, ezért nálunk nagyon fontos a kő pontos eldobása. Meg kell lennie a sebességnek és az iránynak. Ha már eldobjuk a követ, nem tudjuk befolyásolni az útját, ennyivel nehezebb a mi dolgunk.

Lyócsa Imre

Született: 1963. július 21-én, Kassán

Sportága: íjászat, curling

Paralimpiai részvételei: 2000, 2004, 2008, 2012, 2018

Legnagyobb sikerei: paralimpiai bajnok (2004, Athén, íjászat), paralimpiai bronzérmes (2000, Sydney, íjászat), háromszoros világbajnok (íjászat)

A nyári olimpiákon íjászként versenyzett, a pontosság nyilván abban a sportágban is nagyon fontos.

Mindkét sportágban nagyon sok múlik a pszichikumon, de mivel a curling csapatsport, nem csak az én tudásomon múlik a siker. Ha valamit elrontok, valaki más még tud javítani, vagy fordítva. Mindenkinek megvan a maga speciális feladata a négytagú csapatban. Én csak a gépezet egy része vagyok. Az első, aki eldobja a követ, előkészíti a szituációt a következőnek, a következő pedig vagy változtat rajta, vagy új szituációt teremt.

Ezek szerint a stratégiai gondolkodás is nagyon fontos.

Így van, nem véletlenül hívják úgy a curlinget, hogy „sakk a jégen”. Ez egy találó elnevezés, mert nagyon fontos a taktika.

Milyen esélyekkel indulnak Pjongcsangba?

A szocsi paralimpián a 6. helyen végzett a szlovákiai csapat, ezt szeretnénk megismételni, vagy akár még jobb helyezést elérni. Mindenki úgy utazik Dél-Koreába, hogy nyerni szeretne. Szocsiban még nem voltam tagja a válogatottnak, az ottani paralimpia után kerültem be a csapatba. Ez lesz az ötödik paralimpiám, de az első téli.

Van önben izgalom?

Izgalom van bőven, az adrenalin is nagyon erősen működik az emberben. Magam is kíváncsi vagyok, hogyan fognak zajlani a játékok.

Mit gondol, mi lesz a legnagyobb különbség a téli és a nyári játékok között?

Ott hó lesz, a nyári paralimpiákon meg nem volt! A légkör szerintem ugyanolyan lesz, ugyanolyan atmoszférát várok, tele izgalommal, örömmel, bánattal, mindennel.

Ritkaság, hogy egy sportoló nyári és téli olimpiára vagy paralimpiára is kijut. Álmodott valaha erről?

Természetesen nem álmodtam erről, de amikor végeztem az íjászattal, mert már láttam, hogy sok esélyem nincs, elkezdtem kacsingatni a curling felé, és akkor már vártam, hátha összejön. Szerencsére sikerült is.
 

Paralimpia 2018 - Elbúcsúztatták a magyar versenyzőket

2018. március 5. 15:40

Paralimpia 2018 - Elbúcsúztatták a magyar versenyzőket
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
ECB

A Heger-kormányt az elemzők óva intik a populista árszabályozástól

maszk

Szerdán ismét változnak a járványügyi óvintézkedések, jön az OP+-rezsim

sport a tévében

Képernyőn az Inter és a Manchester United

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

GALÉRIA: Kikapott és búcsúzott az Eb-től a magyar válogatott

Madách

Programajánló: Online színház-tippünk a hétre

disznooles

KVÍZ: Mennyire jártas a disznóvágásban?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.