A Kim-dinasztia az észak-koreai sportolók sikerének forrása

London |

<p>Az Észak-Koreát irányító Kim-dinasztia egykori és jelenlegi tagjai - Kim Ir Szen, Kim Dzsong Il és a mostani vezető, Kim Dzsong Un - adtak ihletet a londoni olimpián jól teljesítő észak-koreai sportolóknak a világtól elzárkózó ország hírügynöksége szerint.</p>

Az olimpiai játékok első négy napja után Észak-Korea három arany és egy bronzéremmel negyedik az éremtáblán. A vasárnap az észak-koreai csapat első aranyérmét dzsúdóban, a női 52 kg-os súlycsoportban megszerző An Kum-Ae édesapja szerint "sikerét a nagy vezetőknek, az előnyös szociális ellátórendszernek és az észak-koreai Dolgozók Pártjának köszönheti".

"Olyan bátorságról és kitartásról tett tanúbizonyságot, amelyet a legfelsőbb vezetőtől, Kim Dzsong Untól tanult" - mondta az édesapa a KCNA nemzeti hírügynökségnek.

A súlyemelés 56 kg-os súlycsoportjának friss olimpiai bajnoka, Om Jun-Kol biztos benne, hogy előrejutását és az aranyérmét is annak "a gyengéd szeretetnek" köszönheti, amelyet Kim Dzsong Il decemberben elhunyt vezetőtől és fiától, Kim Dzsong Un-tól kapott, legalábbis ezt nyilatkozta a KCNA-nak.

Észak-Koreát 1948-ban hozta létre Kim Ir Szen, a jelenlegi vezető nagyapja. Az első kommunista vezető személyi kultuszt épített maga köré, s ezt a Kim-dinasztia többi tagja is követte. A 24 milliós lakosságú ország rendkívül szegény, gazdasága romokban hever és krónikus az élelmiszerhiány. A három Kimet a propaganda rendszerint az észak-koreaiak sikereinek forrásaként tünteti fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?