A kilencvenkettesek nagy dobása

David Backham

Hosszú idő után ismét összeállt teljes létszámban a The Class of 92, azaz A 92-es osztály hat manchesteri kiválósága: David Beckham nemrégiben bejelentette, hogy öt barátja mellé betársulva tíz százalék tulajdonrészt vásárolt a Salford City FC-nél. Az elmúlt négy év fejlődése még csak most érkezett el egy igazán fontos mérföldkőhöz, a klub ugyanis egy lépésnyire van attól, hogy immáron a valódi profik között is megmérettesse magát.

 

Manchester külvárosának csapatát 79 éve, 1940-ben alapították Salford Central néven, és 1963-ig a helyi bajnokságokban szerepelt. Akkor belépett a manchesteri ligába (Manchester Football League), amely a jelenlegi rendszerben a 11. osztálynak felel meg. Ugyan 1973-ban, 1975-ben és 1977-ben megnyerte a Lancashire Amatőr Kupát, 1978-ban és 1979-ben pedig a Manchester Premier Kupát, ezek a profi szemmel semmitmondó sorozatok valóban csak a helyi fanatikusok örömét szolgálták.

Lehet, a kutya sem tudna semmit erről a klubról, ha nem akadt volna egy olyan tizenéves labdarúgója, aki végül fantasztikus pályát befutva a visszavonulása után nem érzett volna késztetést, hogy valamit visszaadjon nevelőklubjának.

A Giggs család kötődése

A kis Ryan Giggs itt ismerkedett meg a sportág alapjaival, előbb a helyi Deans FC-ben, majd a Salford Boysban is szerepelt. Először a Manchester City figyelt rá fel, de miután Sir Alex Fergusonnak is beajánlották, a Manchester United U15-ös csapata ellátogatott a Salford korosztályos csapatához, és a mérkőzésen Giggs gurított egy mesterhármast. Ferguson tudta, hogy kincsre lelt, így Giggs 14. születésnapján ellátogatott a család salfordi házába és szerződtette a fiút.

A kilencvenes években a Salford City a kilencedik és a tizenegyedik osztály között vegetált, és 2007–2008-ban már az is nagy bravúrnak számított, hogy sikerült egyet feljebb lépve bekerülni a nyolcadik ligának számító Northern Premier League Division One Northba. Jött újabb hat év középszerűség, ezen időszak alatt a legjobb helyezés egy 11. pozíció volt. Edzőként megfordult itt a fiatalabb Giggs fivér, Rhodri is, az igazi megdöbbenést azonban Ryan felbukkanása okozta.

2014. március 27-én a Manchester United öt csillaga, Gary Neville, Phil Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes és Nicky Butt hivatalosan is bejelentette, megszerezte a Salford City FC többségi tulajdonjogát, és az ügyletet az FA, illetve a Football League is jóváhagyta.

 

Érdekes

The Class of 92

Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, Nicky Butt, valamint Phil és Gary Neville neve összefonódott a Manchester Uniteddel. A hatból öten együtt játszottak már az 1992-es ifjúsági csapatban is (Phil Neville egy évvel később csatlakozott hozzájuk), akkor megnyertek minden korosztályos kupát, hét évvel később pedig az emlékezetes Bajnokok Ligája-döntőben 2–1-re megverték a Bayern Münchent. A Turner-testvérek, Gabe és Ben egy dokumentumfilmet is forgattak róluk The Class of 92, azaz A 92-es osztály címmel.

 

Manchester United helyett Salford City

Hogy a The Class of 92 (azaz A 92-es osztály) öt tagja – a hatodik, David Beckham kivételével – valamire készül, arról már hetekkel korábban cikkezett a brit sajtó, de a legelvetemültebb pletykák arról szóltak, Giggsék a ManUnitednél készülnek egyfajta hatalomátvételre. Gondolhatnánk, hogy a Salford City kisebb falat volt, de az azóta eltelt öt év alatt ebben sem lehetünk annyira biztosak.

„Soha nem fogom elfelejteni, milyen fontos szerepet játszott gyermekkoromban a Salford. Az elkötelezettség, a lelkesedés, a futball szeretete – minden innen indult, és most nagyon izgatottan térek vissza” – nyilatkozta Gary Neville. Giggs ugyancsak azt erősítette meg, hogy mindannyiuknak mennyire fontos Salford városa. „Szeretnénk a helyi labdarúgó-közösség részévé válni, felhasználni a futballban szerzett tapasztalatainkat és felnevelni a jö-
vő generációját. Hogy ezt Salfordban tehetjük, az még izgalmasabbá teszi a feladatot.”

Paul Scholes megerősítette, hogy izgalmas terveik vannak a jövővel kapcsolatban, míg Nicky Butt azzal érvelt, hogy a helyi stadion, a Moor Lane története 320 évre nyúlik vissza, az egykori lóverseny-, majd krikett- és teniszpálya a legrégebbi manchesteri sportterület, és ezt meg kell őrizni a jövő generációi számára is.

Sikersorozat vs feloldhatatlan ellentét

A tulajdonosváltás egyből éreztette hatását, hiszen a Phil Power vezette csapat a 2014-15-ös szezon első 13 bajnokiján veretlen maradt, ráadásul a tulajdonosi kör is bővült, Giggsék ugyanis a részük felét eladták a Valencia szingapúri milliomos tulajdonosának, Peter Limnek.

A megerősített csapat végül 42 mérkőzésen 95 pontot szerezve megnyerte a nyolcadosztályt. Edzőként ekkor már Anthony Johnson és Bernard Morley dolgozott, akik 2015 januárjában csatlakoztak a klubhoz (Powernek egy gyengébb széria miatt mennie kellett), és akiknek elévülhetetlen érdemeik voltak abban, hogy tavaly tavaszig a klub újabb két osztályt ugorva már az ötödik ligára (National League) készülhetett.

Azonban 2018 májusában meglepetésre a két szakember bejelentette távozását, indoklásként pedig azt mondták, „összeegyeztethetetlen és feloldhatatlan ellentétek” feszülnek köztük és a klubtulajdonosok között. A döntést a klub egyik tulajdonosával, Gary Neville-lel folytatott megbeszélések után hozták meg, mert „a vezetők személyes feltételei, a szerződés időtartama és a csapat teljesítménye miatt megoldhatatlan különbséget” éreztek. „Megpróbáltuk mindent, de sajnos nem sikerült kölcsönösen elfogadható megállapodást elérni” – tették hozzá a nyilatkozatukban.

Skót ezüstérmestől az ötödosztályba

Az új edző a 47 éves, 40-szeres skót válogatott Graham Alexander lett, aki 2013–14-ben megnyerte a League Two rájátszását, és a harmadosztályba vezette a Fleetwood Townt, és aki 2016–17-ben a Scunthorpe Uniteddel majdnem megcselekedte ugyanezt egy kategóriával feljebb (de végül a League One playoffját nem sikerült győztesen megvívni).

Az biztos, hogy a pénz nem lehet gond, tavaly nyáron a harmadosztályú Accrington Stanley tulajdonosa, Andy Holt azzal vádolta a Salfordot, hogy bevásárolja magát a legjobbak közé. A vitát az generálta, hogy a klub néhány harmadosztályú klubtól megvett labdarúgó – Danny Lloyd (Peterborough United), Nathan Pond (Fleetwood Town), Rory Gaffney (Bristol Rovers) – után a skót ezüstérmes Aberdeentől (!) is igazolt Adam Rooney személyében, aki a hírek szerint 4000 fontot keres hetente az ötödosztályban – kétszer annyit, mint előző klubjában.

A keretben akadnak válogatott játékosok, igaz, egzotikus országokból: Scott Wiseman a gibraltári, Ibou Touray a gambiai, Lois Maynard a Saint Kitts és Nevis-i, míg Max Crocombe az új-zélandi nemzeti csapatot erősíti.

A Salford 31 forduló után 16 győzelemmel, 9 döntetlennel és 8 vereséggel a National League 5. helyén áll, de nagyon szoros az élmezőny, óriási csata várható a feljutásért.

 

Érdekes

Scholes lett az Oldham menedzsere

A Premier League egykori alapítói közé tartozó Oldham Athletic menedzsereként folytatja edzői karrierjét Paul Scholes – jelentette be hivatalos honlapján a jelenleg az angol negyedosztályban szereplő egyesület. A megállapodáshoz az Angol Futball Liga (EFL) hozzájárulása is kellett, miután Scholes személye összeférhetetlenséget vetett fel.

„Paul játékosként mindent megnyert, amit csak lehetett. Számíthat a teljes körű támogatásomra. Bízom abban, hogy együtt újra a sikerek útjára tudjuk terelni a klubot” – nyilatkozta Scholes kinevezése után az Oldham tulajdonosa, Abdallah Lemsagam.

A Football League megállapította, nem összeférhetetlen, hogy Scholes az ötödosztályú Salford 10 százalékos tulajdonosaként a negyedosztályú Oldham menedzsere is legyen, pusztán annyit kötöttek ki, hogy az Oldham és a Salford nem adhat és vehet egymás között játékosokat.

Egyesült a 92-es osztály

A múlt héten aztán elérkezett a pillanat, hogy a hat legenda ismét egységet alkosson: David Beckham bejelentette, hogy megvásárolt tíz százalékot Peter Lim részéből, így a szingapúri milliárdos 40, a hat egykori manchesteri klasszis pedig 10-10 százalékkal rendelkezik a klub tulajdonlását illetően.

„Ez egy büszke pillanat számomra, hiszen a korai manchesteri éveimet Salfordban töltöttem, itt nőttem fel, nagyszerű érzés, hogy csatlakozhattam a srácokhoz. A Salford City a közelmúltban nagyszerű sikereket ért el, a szurkolói fantasztikusak, nagyon izgatott vagyok, hogy újra több időt tölthetek itt” – nyilatkozta Beckham, aki az egyesült államokbeli Inter Miamiban is érdekelt, a floridai csapat 2020-ban csatlakozik az MLS mezőnyéhez.

A „kilencvenkettesek” közleményt adtak aki, amelyben azt írták, egy csodálatos vízió beteljesülése, hogy ismét együtt dolgozhatnak. „Már a kezdetektől szerettük volna, hogy David csatlakozzon hozzánk, de eddig a körülmények nem tették lehetővé. Most elérkezett a megfelelő pillanat, újabb nagyszerű fejezet kezdődik a Salford City történetében. A napi munkában semmi sem változik” – olvasható a klub közleményében.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?