A Ferencváros a kötelező sikerre, a Loki és a Spartak bravúrra hajt

dvsc

Máltai, osztrák és lengyel ellenfelekkel mérkőznek ma a még versenyben levő magyar és szlovák csapatok a labdarúgó EKL-selejtező 3. fordulójában.

Mindhárom odavágót élőben is nézhetjük a tévében, az M4 Sporton, a Duna Worldön és az RTVS Športon.

Kötelező továbbjutás?

A Ferencvárosra a papírforma alapján egy újabb kötelező feladat vár, ám a feröeri KÍ Klaksvík elleni párharc után a máltai Hamrun Spartans ellen sem mehet biztosra. A zöld-fehérek ellenfele magabiztosan nyerte meg hazája bajnokságának utolsó kiírását, majd a BL-selejtező első körében kettős vereséggel, 6:1-es összesítéssel esett ki a Maccabi Haifa ellen. Így az EKL-selejtező 2. körében folytatta, ahol viszont kettős győzelemmel, 3:1-gyel búcsúztatták a georgiai bajnok Dinamo Tbiliszit.

A máltai André Schembri 2010 februárjától szűk másfél évet töltött a Fradinál, most pedig már a ciprusi Apollon Limaszol U21-es csapatának edzőjeként dolgozik, de távozása után is folyamatosan követte a magyar rekordbajnok eredményeit. „A Fradinál remek munkát végeztek az utóbbi időkben, ennek köszönhetően ma már sokkal jobbak a körülmények a klubnál, mint akkor, amikor ott futballoztam – nyilatkozta a ferencvárosiak weboldalának a támadó, aki a következő ellenfélről is beszélt. – A Hamrun egyike a legnagyobb kluboknak Máltán. Van egy nagyon ambiciózus elnöke, az ő segítségével a csapat a harmadosztályból rövid időn belül visszajutott az élvonalba, ahol 2021-ben és 2023-ban is bajnok lett, köszönhetően annak, hogy az évek során rengeteget invesztáltak a fejlesztésbe, például új játékosok igazolásába is. A papírforma szerint előzetesen talán az FTC az esélyesebb, de persze tudjuk, hogy milyen a futball, a pályán kell kiharcolni a továbbjutást. Különleges időszak ez a máltai futball számára, a csapatok több idegenlégióst foglalkoztatnak, mint korábban, ma már nemzetközi szinten is versenyképesek, így nem tudhatjuk előre, mi lesz a párharc kimenetele” – zárta óvatosságra intően a beszélgetést Schembri.

A 19.30-kor kezdődő meccs játékvezetője az albán Eldorjan Hamiti lesz, aki a nyáron már egy BL- és egy EKL-selejtezőn is fújta a sípot.

Azonos játékerő?

Az örmény Alaskerttel szemben csak tizenegyespárbaj után kivívott továbbjutás után a 32-szeres osztrák bajnok Rapid Wien vár a Debrecen labdarúgócsapatára, amely csütörtökön (21.00) idegenben kezdi a párharcot.

A DVSC a hétvégén nem játszott bajnoki mérkőzést, a Paks elleni találkozóját szeptember 27-re halasztották, így a hajdúságiak kipihenten utazhattak Bécsbe. A Rapid ugyanakkor összehasonlíthatatlanul nagyobb játékerőt képvisel, mint az Alaskert, ráadásul nincs rossz formában: az osztrák gárda hazája kupasorozatában 7:0-s sikerrel kezdte az új idényt, azóta a Bundesligában döntetlent játszott a LASK Linz otthonában, majd múlt szombaton 4:0-ra verte otthon az Altachot. A bécsi együttes az előző szezonban szintén az EKL-ben volt érdekelt, akkor nem sikerült főtáblára kerülnie: a Lechia Gdansk és a Nyeftcsi Baku búcsúztatása után meglepetésre nem bírt a liechtensteini Vaduzzal.

A magyar bajnokságban legutóbb bronzérmes Debrecen korábban még nem találkozott osztrák riválissal az európai kupaporondon, főtáblán pedig legutóbb a 2010/11-es idényben szerepelt, akkor az EL csoportkörében volt érdekelt.

„Nem udvariasságból mondom, de a Debrecen kompakt csapat. Részleteket nem árulhatok el, ugyanakkor szerintem két közel azonos együttes találkozik, amelyek hasonló helyen végeztek az előző idényben, a Rapid negyedik volt Ausztriában, a Debrecen harmadik az NB I-ben, így a két bajnokság miatt is kíváncsian várom a meccseket” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szántó Tamás, aki 15 éves korától szerepelt a Rapidnál, de tíz évvel később, 2021-ben egy sérülés miatt – már az első csapat keretének tagjaként – vissza kellett vonulnia, azóta pedig a bécsi klub menedzsmentjében dolgozik.

Gašparík optimista

Két évvel ezelőtt és tavaly egyaránt az EKL-selejtezők 3. fordulója jelentette a végállomást a nagyszombati Spartak számára, Michal Gašparík vezetőedző védenceit előbb a Maccabi Tel-Aviv, majd a Raków ejtette ki a sorozatból.

Ezúttal ismét lengyel ellenfél áll a csapat útjába, és a Spartaknál tisztában vannak vele, hogy a Lech Poznan ellen sem ők az esélyesek. Ugyanakkor hisznek benne, hogy megszakíthatják a rossz sorozatot.

„Meglepetést akarunk okozni. Tudjuk, hogy egy nagyon nehéz ellenfél vár ránk, amelyet tavaly csak a későbbi döntős Fiorentina állított meg a Konferencialigában. Minőségi légiósokkal rendelkeznek, magas szintű a támadófocijuk és a letámadásuk is. Fókuszáltan és bátran kell játszanunk, emellett kerülni a fölösleges hibákat. Mi is futballozni akarunk, nem csak védekezniˮ – fogalmazott Michal Gašparík a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. A tréner hozzátette: optimista, mert nincsenek sérültek, a teljes keret a rendelkezésére áll.

Nagyszombatban nem volt ideális a szezonkezdet. Bár az EKL-ben kiejtették a lett Audát, a bajnokságban az első két fordulóban mindössze egy pontot szereztek, játékukat pedig sok kritika érte. A poznaniak három kör után vezetik az Ekstraklasát.

(MTI, ez, ot, lz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?