A címvédő és a világelső nélkül, de Schmiedlováékkal

tenisz

Kedden a címvédő orosz válogatott és a világranglistát vezető Iga Swiatek nélkül rajtol el Glasgow-ban a női teniszezők számára kiírt a Billie Jean King-kupa döntője, amelyen a szlovák válogatott is ott lesz a legjobb 12 csapat között.

A szlovák csapat szerencsésnek mondhatta magát, előzetesen ugyanis Ausztráliával kellett volna selejteznie a tornán való szereplésért. Mivel azonban ellenfele az oroszok kizárásával alanyi jogon főtáblás lett, a szlovákok is párharc nélkül utazhattak el Glasgow-ba – ahol ma épp az ausztrálokkal, holnap pedig a belgákkal mérkőznek meg.

Az ausztráloknak erős csapatuk van, még úgy is, hogy Ashleigh Barty visszavonult, Daria Saville pedig megsérült. Alja Tomljanovic azonban így is vezére a csapatnak, képes bárkit legyőzni. Ott van náluk a tapasztalt Samatha Stosur is, a fiataljaik pedig már hasonló színvonalat képviselnek. A belgák komoly rutinnal rendelkező teniszezőkre támaszkodhatnak. Elise Mertenst nem kell bemutatni, párosban Grand Slameket nyert, és egyesben is volt már a top 10-ben a világranglistán – méltatta az ellenfeleket Lipták.

A szövetségi kapitány elsősorban Anna Karolína Schmiedlovára és Viktória Kužmovára támaszkodhat, párosban saját elmondása szerint Tereza Mihalíkovára is számít. Rajtuk kívül Rebecca Šramková és a mindössze 15 éves Renáta Jamrichová alkotja a csapatot.

Csak meglepetést okozhatunk, de a lányokban van potenciál, képesek lehetnek a legjobbakat is legyőzni. Viki a csapatversenyekben mindig kitűnően teljesít, Ráadásul a mostani lebonyolítás kedvező a csapatunk számára – tette hozzá Lipták, aki nem a levegőbe beszélt: tavaly hasonló pozícióból indulva csak rosszabb szettaránnyal maradtak le a szlovákok az elődöntőről.

Ami a többi válogatottat illeti: a tavalyi, prágai fináléban Svájcot 2:0-ra verő oroszok az ukrajnai háború miatt nem vehetnek részt a tornán. A világelső Swiatek nemrég bejelentette, hogy nem lép pályára a lengyel csapatban, mivel a WTA-vb szerepelt (és jutott az elődöntőig), távollétében így a legmagasabban jegyzett lengyel az 51. Magda Linette lesz. Így aztán a mezőnyben csak az olaszok állnak ki öt top 100-as teniszezővel – Martina Trevisan (27.), Lucia Bronzetti (60.), Jasmine Paolini (63.), Elisabetta Cocciaretto (64.) és Camila Giorgi (69.) –, mégsem tartoznak a fő favoritok közé. Ebbe a szerepbe Csehországot és az USA-át várja a közvélemény, nagy megeleptésnek számítana, ha nem ők játszanák a finálét.

A 12 csapat – az eddig említetteken kívül még Svájc, Kanada, Spanyolország, Kazahsztán és Nagy-Britannia – négy trióban küzd meg az elődöntőbe jutásért, ahol a csoportok győztesei csapnak majd össze. A párharcok két egyes és egy páros mérkőzésből állnak a 8200 férőhelyes Emirates Arenában.

Az egyesben, párosban és vegyes párosban összesen 39-szeres Grand Slam-tornagyőztes Billie Jean King tiszteletére átnevezett Fed-kupa fináléját korábban két csapat vívta, és valamelyik döntős volt a házigazda. 2020-tól azonban egy helyszínen, egy hét alatt rendezik meg az eseményt. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?