A bronz igazolja, hogy van értelme a projektnek

<p>Tizenhat év után ismét éremmel tért haza az U20-as világbajnokságról a szlovák hokiválogatott. Mi kellett ahhoz, hogy Ernest Bokroš együttese megszerezze a harmadik helyet Kanadában? Összeszedtük az okokat.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

1. Született tehetségek

A két kulcsember a támadó Martin Réway és a kapus Denis Godla volt. Réway szerepelt már a tavalyi felnőtt vb-n is, Kanadában pedig csapatkapitányként igazi vezére lett a gárdának. Karizmája a jégen és azon kívül is működött. A prágai Sparta játékosa négy gólt és öt gólpasszt jegyzett a tornán, a németek elleni, a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú meccsen mesterhármast szerzett, a svédek elleni bronzmérkőzésen három gólpasszt adott. A kapus Godla a torna legnagyobb sztárja lett, az ő kapujára ment a legtöbb lövés (összesen 242), védéseivel őrületbe kergette az ellenfeleket.

2. Az U20-as projekt

Sokan bírálták az U20-as válogatott besorolását a szlovák extraligába, mivel a fiatalok nem sok pontot szereznek az extraligás ellenfelek ellen. „Sok kritikusa van a projektnek, sokan azt hiszik, azért védem, mert én vagyok az edző. Pedig én úgy gondolom, találnék más munkát is, de ha nem lenne az U20-as projekt, akkor nem lenne ez a bronzérem sem. A juniorbajnokságokban nem lehet felkészülni ilyen szintű játékra” – jelentette ki Ernest Bokroš, a korosztályos csapat szövetségi kapitánya. A vb-n a kreatív feladatokat a külföldi klubokban légióskodó hokisok vállalták, az extraligás csapat tagjai főleg a védekezésben jeleskedtek. Az összeszokottság és a begyakorolt rendszer eredményezhette azt is, hogy 25 emberhátrányból csak háromban kaptak gólt a szlovákok, ez 88%-os mutató, csak a svédek voltak ennél jobbak.

3. 0:8 után is felálltak

A szlovák válogatott a hazaiak elleni 8:0-s vereséggel kezdte a vb-t. „Ezek fiatal srácok, megviselte őket a vereség. Nem volt egyszerű újra lelket önteni beléjük – mondta Bokroš, akinek ez volt a vb legnehezebb pillanata. – A játékosok közül a legtöbben még csak a tévében láttak kanadai mezt, nem is csodálkozom, hogy kicsit megszeppentek. A meccs után meggyőztem őket, hogy ez csak egyszeri megingás volt, minden rendben lesz.” A gárda pedig 24 órával később 2:1-re legyőzte a címvédő finneket.

4. Miféle csehkomplexus?

„A finnek legyőzése után már tudtuk, hogy ha a németek ellen is nyerünk, akkor a negyedik helynél feljebb fogunk végezni a csoportban, így relatíve könnyebb ellenfelet kaphatunk a negyeddöntőben. A fiúk nagyon örültek, amikor az orosz–cseh duóból végül a cseh csapat lett az ellenfelünk” – mesélte Ernest Bokroš. A csehkomplexus a szlovák sport különböző területeit megfertőzte, a fiatal hokisok azonban nem foglalkoznak ilyesmivel. Az örök riválist már a felkészülés során is legyőzték, a negyeddöntőben pedig egyértelmű 3:0-s győzelmet arattak. Komplexusról inkább a csehek beszélhetnek, mert kissé lebecsülték Réwayékat, akik ezt könyörtelenül megtorolták, a negyeddöntős siker pedig egészen a bronzig repítette őket. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?