A 2017-es sportév vesztesei

storck

Az év vesztesei: Bernd Storck, a szlovák hokisok és a budapesti olimpiai pályázat.

Bernd Storck

Hol van már az egy évvel korábbi Storck-varázs! A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sikeresen összedöntött mindent, amit felépített, az Andorra elleni júniusi vb-selejtezőre ugyanis egy B-kategóriás keretet vitt ki, amely az év negatív szenzációjaként kikapott az amatőrökből álló ellenféltől. Storck szakmai hitele odalett, felajánlotta a lemondását, de ekkor ezt az MLSZ nem fogadta el, így néhány hónapig még húzódott az agónia. Mikor végül távozott, a német szakembert senki nem sajnálta.

A szlovák labdarúgó-válogatott

Ha nem számoljuk a ligaválogatott két lebőgését (1:3 Uganda ellen, 0:6 Svédország ellen januárban), akkor a szlovák fociválogatott mindössze három mérkőzést vesztett el idén, a többi ötöt megnyerte. A vb-selejtezőcsoportjukban a 2. helyet szerezték meg Ján Kozák védencei, de hiába, mert a másodikok rangsorában utolsók lettek, így lemaradtak a pótselejtezőről… Egy pont hiányzott az üdvösséghez, ez Skóciában, az utolsó percekben elvesztett meccsen úszott el.

A szlovák hokisok

A szlovák jégkorong-válogatott éppen csak megmenekült a kieséstől a németországi vb-n. Zdeno Cíger csapata csak egy meccset nyert meg a tornán, az olaszokat is csak hosszabbítás után tudta legyőzni, s kikapott a dánoktól és a lettektől is…

Miklós Edit

A magyar síző januárban az altenmarkti Vk edzésén óriásit bukott, a térde esés közben természetellenesen kicsavarodott… Miklóst mentőhelikopterrel szállították el a pályáról, mindkét térdét meg kellett műteni, csak december elején térhetett vissza a pályára.

A magyar olimpiai pályázat

Nem lesz Budapesten 2024-ben olimpia, s ez nem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberi kongresszusán, hanem már februárban eldőlt. Orbán Viktor kormányfő, Tarlós István budapesti főpolgármester és Borkai Zsolt akkori MOB-elnök ugyanis úgy döntött, visszavonják a pályázatot, miután az országban aláírásgyűjtés indult, hogy írjanak ki népszavazást az olimpiai kandidálásról. „Megszűnt az egység, a sikertelen pályázat presztízsveszteség lenne” – hangzott a döntés indoklása.

Usain Bolt

A jamaicai atléta örökre sportága fényes csillaga marad, de búcsúja keserűre sikeredett. A sprinterklasszis a londoni világbajnokságon 100 méteren csak bronzérmes lett – ezt megelőzően tíz éven át nem talált legyőzőre világversenyen –, a 4x100 méteres váltó pedig még drámaibb végkifejletet hozott. Az utolsó emberként futó Bolt a harmadik helyen vette át a stafétabotot, de 20 métert sem tett meg, amikor fájdalmasan a lábához kapott, és azonnal tudatosult benne, a versenye ezzel véget ért.

Az év tragédiái: Nagy bajnokok távoztak

Elhunyt Földi Imre

Áprilisban, két héttel 79. születésnapja előtt távozott az élők sorából Földi Imre súlyemelő, a Nemzet Sportolója. Földi három olimpián is érmet tudott szerezni, két ezüstérem (1964 és 1968) után 1972-ben, Münchenben az 56 kilósok között olimpiai bajnok lett. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 2005-ben őt választotta meg az évszázad súlyemelőjének.

Elhunyt Széles Sándor

Májusban hatvanegy esztendős korában elhunyt Széles Sándor úszó mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok felkészítője. Leginkább Gyurta Dániel edzőjeként vált ismertté, de Risztov Évát is olimpiai bajnoki címhez segítette. 2012-ben az év edzőjének választották, 2015-ben bekerült a magyar úszósport halhatatlanjai közé.

Elhunyt Jana Novotná

49 éves korában érte a halál Jana Novotnát, a csehek wimbledoni bajnok teniszezőjét. Novotná 1987 és 1999 között egyesben 24, párosban pedig 76 tornát nyert meg, legnagyobb sikere egyesben az 1998-as wimbledoni diadal, illetve egy évvel korábban a WTA-világbajnokság megnyerése volt. Három olimpiai érmet is szerzett. Az 1996-os atlantai olimpián egyéniben bronz-, párosban pedig ezüstérmet szerzett. Az 1988-as szöuli játékokon ugyancsak második lett párosban.

 

Elhunyt Meszlényi Tibor

Súlyos betegség után decemberben 61 éves korában elhunyt Meszlényi Tibor futballedző, aki Galántán, Párkányban, Verebélyen, a dévényi ŠKP-ban, Léván, Vágsellyén, Pereden, Bősön, a mocsonoki Eldusnál, a DAC-nál és Szereden is edzősködött, Debrecenben pedig Zdeněk Ščasný másodedzője volt. Pályafutása során hétszer nyert csapatával bajnokságot.

 

Összeállította: (bt)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?