A testnek és léleknek: egész iparág épül a gyógyvízre az új győri élményparkban

raba quelle
Győr |

Önmagában már az is óriási élmény, ha egy gőzölgő, selymes vízű medencében, a történelmi belváros panorámájában gyönyörködve töltekezhetünk a két kilométeres mélységből feltörő gyógyvíz pozitív energiáival. A júniusban nyíló, új győri, hét tengeri csillagos vízi élményparkban és gyógyfürdőben azonban egy egész iparágat építenek a gyógyvíz köré, személyre szabott, teljes körű kiszolgálást nyújtva a vendégeknek.

A győri gyógyvíz története, ahogy a legtöbb magyarországi gyógyfürdőé is, bő fél évszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. Az ország akkor igazi olajlázban égett, számos régióban kutattak a fekete arany, a kőolaj és a földgáz után, de a legtöbb helyen egy másik nagyon értékes természeti kincs, a termálvíz tört föl a mélyből. Ez történt a folyók városában is, köszönhetően annak, hogy Magyarországon elérhető mélységben találhatók magas hőfokú vizek a Föld gyomrában.

Hosszú vándorút

A termálvíz, bármenyire is hajlamosak vagyunk azt hinni, mégsem a bolygónk mélyén terem. Az egekben születik, a lehulló csapadék leszivárog a mélyebb rétegekbe, és hosszú vándorút során érlelődik, töltődik, telítődik. Akár egy tudásra éhes zarándok, aki befogadja a végigjárt, változatos ösvényeket övező világ bölcsességét. A termálvíz összetételét az határozza meg, hogy milyen kőzetekkel találkozik útja során, milyen ásványi anyagokat old ki a különböző rétegekből. A mélyben pedig egy óriási, fűtött kőzetdézsában melegszik, érlelődik tovább, mint egy testes bor a jól kidolgozott tölgyfa hordóban. Fontos kiemelni, hogy miközben egy kitermelt olajmező soha nem képződik újra, addig a termálvíznél folyamatos az utánpótlás, amíg csak a jóisten ad fentről csapadékot. Vagyis a gyógyvíz örök időkig tartó, páratlan nemzeti kincsünk maradhat, ha kordában tartjuk a kitermelés intenzitását. „Magyarország területén a különböző mélységű kutakból más-más összetételű, szagú, színű és hőmérsékletű termálvizet nyernek ki. Az Alföldön már akár négyszázötven méter mélyen is lehet termálvíz. Győrben viszont a talpmélység kereken két kilométer. 1962-ben fúrták az első kutat, 1966-ban a másodikat, majd a harmadikat, vagyis három kúttal is rendelkezünk. Hatvankilenc fokos vizet hozunk a felszínre, és zárt hőcserélős rendszerben vesszük ki a hőenergiát a vízből, mire a gyógymedencékbe engedve lehűl az élvezhető 38 Celsius-fokra. A mi győri termálvizünket 1978-ban minősítették gyógyvízzé. Ilyenkor különböző kritériumoknak kell megfelelni a hőmérséklet, ásványianyag-tartalom, gyógyhatás szempontjából. A győri hét tengeri csillagos vízi élménypark gyógyvize alkáli hidrogénkarbonátot és kloridot tartalmaz, jodidion-tartalmánál fogva a jódos gyógyvizek csoportjába tartozik. Jótékony hatással van a szervezetre, hatékony a kopásos, ízületi megbetegedéseknél, a krónikus gyulladásos betegségeknél, az izombántalmak, nőgyógyászati betegségek kezelésében egyaránt. Fluoridtartalmának köszönhetően pedig ivókúraként is alkalmazható, és megelőző hatású a fogszuvasodásra” – mondja a Spa Hungary Holding Zrt tulajdonosa és egyben az RQ ügyvezetője, Kovacsics Imre.

csillag

Teljes értékű gyógyvíz

Két nagy beltéri, gyógyvizes medence várja júniustól a látogatókat az élményparkban, egy összetett kiúszóval a külső medencetérbe, ahonnan a győri történelmi belváros panorámájában gyönyörködhetnek a vendégek a Püspökvár tövében. Nem árt hangsúlyozni, hogy a medencékben szűretlen, teljesen tiszta gyógyvízben fürödhetnek a látogatók. „A magyar jogszabályok kétfajta medencetípust különítenek el. Vannak az úgynevezett vízforgató berendezéssel ellátott medencék, ötszázalékos frissvíz-utánpótlással, megadott keringetési sebességgel, szűrőrendszerrel, vegyszerezéssel, félévente egyszeri teljes vízcserével. Ha ilyen medencébe engednek gyógyvizet, előbb-utóbb veszít a hatékonyságából, értékéből. A magyar jogszabályok szerencsére a töltő-ürítő rendszerű medencék használatát is lehetővé teszik. Ezeket reggel feltöltik a tiszta termálvízzel, a nap végén pedig leengedik, kitakarítják őket, és másnap reggelre töltik fel újra. Mi erre esküszünk, így a győri gyógymedencékben valóban a szűrés, hígítás, vegyszerezés nélküli gyógyvíz áldásos hatásait élvezhetik a vendégek. Szemben az Európai Unió több tagországával, ahol csak vízforgatós medencéket működtethetnek, óhatatlanul károsítva a gyógyvíz élettani szempontból fontos összetevőit” – hangsúlyozza a győri gyógyfürdő vezetője.

Gyógyvíz alapú kezelések

A gyógyvíz jótékony hatását júniustól ráadásul nemcsak a medencékben ülve élvezhetjük, hiszen a győri élménypark a gyógyvízre alapozott komplex, modern gyógyászattal áll a vendégei rendelkezésére. „Rögtön az elején úgy fokozzuk az élményt, hogy az egyik gyógyvizes medencénkben zajlik a gyógytorna. Nem előírás, hogy a vízi gyógytorna gyógyvízben történjen, de mi úgy gondoljuk, hogy így hatásosabb, és a páciensek rendelkezésére bocsátjuk ezt a páratlan kincset. A kezelések alapját szintén a gyógyvizünk biztosítja a fürdővel szomszédos épületben, amit végre fedett, fűtött folyosó köt össze, nem kell többé a kezelések között átöltözni a vendégeknek. Nálunk a tangentor kezelés és a súlyfürdő is a hígítatlan gyógyvízre épül. Büszkék lehetünk arra, hogy az utóbbi már világszerte híres hungarikummá vált, hiszen egy hévízi orvos, Moll Károly alkalmazta először az 1950-es években. Hatékony például a meszesedés vagy a gerincsérv súlyosbodásának megállításában, akár visszafordításában” – részletezi Kovacsics Imre. Magyarország az elmúlt évtizedekben nemcsak a gyógyvizeket tekintve vált nagyhatalommá. A különféle tájegységekből származó, más-más összetételű iszap is egyedi gyógyhatással bír, mint például a hévízi vagy a Kőrös-Maros parti Makó környékéről gyűjtött egyaránt. Tudományosan igazolt, hogy az iszappakolással több más panasz mellett a gyulladás is mérsékelhető.

Gyógyászat mindenkinek

A gyógyászati kezelések eddig csak a társadalombiztosítás finanszírozásával voltak elérhetők Győrben, júniustól azonban mindenki, így a külföldiek előtt is tágra nyitják a kapukat, nem lesz szükség „beutalóra”. „Az általunk kidolgozott, hét tengeri csillagos minősítőrendszerben nemcsak a csúszdaparkra, az élménymedencére vagy éppen a gasztronómiára figyelünk. Az egyik szimbolikus csillagunk a gyógyászat különlegességét, minőségét garantálja” – ígéri az élménypark vezetője, és ki is bontja, hogy mi mindent értenek ez alatt.

rq

A szolgáltatások két nagy csoportját nyújtják a vendégeknek. Az egyik körben a relaxációra, a pihenésre koncentrálnak, miközben kisimultabbá válhat a bőr, megújulhatnak a sejtek, ellazulhatnak a kötött izmok, eltűnhetnek a fölös kilók. Ebben a csomagban a gyógyászati repertoár elsősorban a kellemes életérzésről szól. A másik nagy kör a hagyományos gyógyászaté. Orvosi vizsgálat után egyéni kezelési tervet készítenek, kedvező finanszírozási lehetőséggel azoknak a bel- és külföldi vendégeknek is, akik nem társadalombiztosítási háttérrel érkeznek. Mindkét kezelési csoportban közös, hogy a gyógyvízre épül, nem egy betegségre vagy problémára koncentrál, hanem az egész szervezetre, a testre és lélekre, és nem egyetlen behatárolt időszakra szól. Nyomon követéssel hosszú távon is segíthetik a vendégek életminőségének javítását a gyógyászat szakemberei. Orvosok, dietetikusok, gyógytornászok, gyógyúszóedzők, fizikoterápiás as - szisztensek, gyógymasszőrök, életmódtanácsadók segítségére számíthatnak a látogatók. „Ez a fajta komplexitás eddig hiányzott Győrből. Júniustól, illetve szeptembertől kiváló szakembergárdával és modern műszerparkkal nyitunk újra. Még száraz szén-dioxid fürdőnk is lesz az érszűkületek kezelésére, csakúgy, mint lézer-ultrahang és elektroterápiánk, a tangentor és iszapkezelésekről, súlyfürdőről nem is beszélve. Kiváló orvosok vannak a kórházakban, akik elvégzik a szükséges műtéteket, beavatkozásokat, a szükséges utókezelések viszont gyakran elmaradnak, pedig sokat segíthetnek az élvezhető, fájdalommentes, teljes értékű élet visszanyerésében. Ha az ízületeink már el is koptak, ha az akut gyulladás nem is múlik el végképp, de ha legalább az állandó fájdalomtól meg tudunk szabadulni, már az is óriási minőségjavulást hozhat az életünkben. Azt nem tudom ígérni, hogy valaki eldobhatja a mankót, ha kiszáll a győri fürdő gyógyvizéből, de azt igen, hogy a kezeléseinkkel, a szakembergárdánkkal mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél közelebb kerüljön ehhez. A fájdalomcsillapítás, a betegség visszafordítása, a komplex regeneráció nálunk kedvező konstrukciókkal elérhető lesz mindenki számára” – hangsúlyozza a hét tengeri csillagos győri vízi élménypark és gyógyfürdő vezetője.

ELÉRHETŐSÉGEK:

www.rqvizielmenypark.hu

Facebook

Instagram

Tiktok

Tengeri csillagok, keresztszülőkkel

Az RQ Vízi Élménypark nyitásáig minden hónapban népszerű, ismert emberek személyesítenek meg egy-egy tengeri csillagot. Decemberben Dobrády Ákos zenész volt az első csillag keresztszülője, a második csillagé januárban Jakabos Zsuzsa válogatott úszó, a harmadik csillagé pedig februárban Dr. Dézsi Csaba András és Nagy Feró lesznek. Akik az élménypark közösségi oldalaira látogatnak, nyereményjátékban is részt vehetnek, és a fürdő első VIP vendégei lehetnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?