A rotterdami filmfesztiválon volt Prikler Mátyás Hatalom című filmjének világpremierje

prcikk

A Hatalom Prikler Mátyás rendező második filmje, és az elsőhöz hasonlóan ennek is a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje. A közönség először február elsején láthatta a fesztivál hivatalos programjában.

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Európa egyik legjelentősebb filmfesztiválja. Programján egész estés játék- és dokumentumfilmek, kísérleti és rövidfilmek szerepelnek, főleg első- és másodfilmes alkotóktól. Teret szentel a retrospektív vetítéseknek és különböző témaköröknek, a művész- és rövidfilmeknek. A január 25-től február 5-ig tartó fesztiválon a Hatalmat négyszer vetítik.

A Hatalom című nagyjátékfilm Prikler Mátyás második játékfilmje a Köszönöm, jól után. Egy politikai thriller, amely a hatalom és a tehetetlenség kérdéseit boncolgatja a mai társadalomban. A történet egy halálos kimenetelű vadászbalesettel indul, és feltárul benne, hogyan működik a politikai hatalom rejtett gépezete, és ki mire képes annak megtartásáért. A történet két főszereplője egy magas rangú politikus (Jan Kačer) és egy ügynök (Hajdu Szabolcs), akinek el kellene simítania az ügyet. A sztori kérdéseket vet fel az aktuális közélet hazugságairól, az igazságkeresésről, de a közéleti szereplők valódi identitásáról és a maszkjuk mögötti történetekről is. A Hatalom nem társadalmi szonda és nem is detektívtörténet, noha ezeknek a zsánereknek az eszközeivel dolgozik. Elsősorban egy nyugtalanító metafora arról, mekkora hatalom összpontosulhat egy ember kezében, és hogyan képes vele bánni. A film Szlovákiában 2023. április 20-án kerül a mozikba, forgalmazója a Filmtopia.

A film szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült. Ez megmutatkozik az alkotók összetételén is. A forgatókönyv társszerzője Marek Leščák, aki Prikler Mátyással hosszú ideje együtt dolgozik. A film operatőre Pálos Gergely, aki az ismert svéd rendezőnek, Roy Anderssonnak is a munkatársa. Hajdu Szabolcs és Jan Kačer mellett a főbb szerepekben Kormos Mihályt, Mokos Attilát, Bandor Évát, Mária Zaujecovát, Lucia Kašovát, Miroslav Krobotot, Ingrid Timkovát és Jana Oľhovát láthatjuk.

A film producere az MPhilms, koproducerei a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), a magyar Proton Cinema és a cseh Negativ.

A film létrehozását támogatta a szlovák Audiovizuális Alap, (AVF) a szlovák Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor), a Nemzeti Filmintézet, az Eurimages, a cseh Státní fond kinematografie és a Creative Europe-Media.

MFF Rotterdam / / https://iffr.com/en/iffr/2023/films/power

Szlovák cím Moc Magyar cím Hatalom Angol cím Power Műfaj dráma, a politikai thriller elemeivel elegyítve Gyártás éve 2023 Játékidő 88 perc Ország Szlovákia, Magyarország, Csehország, Nyelv szlovák, magyar, cseh, angol

Rendező Prikler Mátyás Forgatókönyvíró Marek Leščák, Prikler Mátyás Fényképezte Pálos Gergely Vágó Matej Beneš Hang Dušan Kozák, Tobiáš Potočný Zene Tallér Zsófia Jelmez Gadus Erika Látvány Michal Lošonský, Nyitrai Anna Szereplők Hajdu Szabolcs, Jan Kačer, Kormos Mihály, Mokos Attila, Bandor Éva, Jana Oľhová, Ingrid Timková, Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Roman Polák, Oszlík Péter, Miroslav Krobot, Olasz István, Vörös Lajos, Láng Annamária, Katona László, Bánfalvi Eszter, Milan Vojtela

Koproducerek: Petrányi Viktória, Zachar Balázs, Petr Oukropec, Pavel Strnad Producerek: Zora Jaurová, Prikler Mátyás

©MPhilms, Proton Cinema, Szlovák Rádió és Televízió – RTVS, Negativ 2023

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!