Zavar a szomszédom

<p>A szomszéd házról az én udvaromra van elvezetve az esővíz, és még nyáron is néha napokig vizes a föld az amúgy is kis udvaron. Szeretném tudni, van-e olyan törvény, amely alapján kérhetném a szomszédot, hogy a helyzetet rendezze. Ha az épület a szomszéd telkek határán áll, köteles vagyok megengedni, hogy az épületről az esővizet az én telkemre vezessék el? Esetleg ha nincs az épületen csatorna, lehet-e kötelezni a szomszédot, hogy tegyen? Sajnos a községi hivatalban nem jártam sikerrel.</p>

A cikket olvasva valószínűleg több olvasónak is eszébe jutott egy-egy kellemetlen vitája a szomszédjával. Az esetek többségében talán sikerült a kölcsönös tolerancia jegyében lezárni a nézeteltérést, és nem hagyták, hogy elmérgesedjen a kapcsolatuk. Mivel szomszédokként nem élünk teljesen elzártan egymástól, bizonyos fokú rugalmasság elvárható egymástól. A terhelés többnyire kölcsönös, csak a minket érő kellemetlenségeket jobban tudatosítjuk, mint az általunk okozottakat. A törvény akkor nyújt védelmet, ha a terhelés az adott viszonyokhoz képest túlzott mértékű.A polgári törvénykönyv 127. paragrafusa egy általános szabályt fogalmaz meg, mely szerint az ingatlan tulajdonosának, használójának tartózkodnia kell minden olyan magatartástól, mellyel vagy melynek következményeként az adott viszonyokhoz képest túlzott mértékben zavarná szomszédait, vagy súlyosan korlátozná őket jogaik gyakorlásában. Például senki sem veszélyeztetheti szomszédai telkét vagy építményét a saját építményén vagy telkén megvalósított építészeti megoldásokkal, felületmódosításokkal. Nem terhelheti szomszédait a megengedett mértéket meghaladó zajjal, porral, füsttel, gázokkal, szagokkal, szilárd és folyékony hulladékkal, fénykibocsátással, rezgéssel, árnyékolással. Nem kivétel az esővízzel való terhelés sem, ezért a jelen esetet is a 127. paragrafus szerint kell megítélni. Olvasónk említi, hogy a községi hivatalban nem járt sikerrel. A polgári törvénykönyv 5. paragrafusa szerint szomszédi vitákban a községi hivatal akkor tud közbelépni, ha a zavaró tevékenységgel a szomszéd egy békés állapotot dúlt fel – és akkor is csak ideiglenes érvénnyel. A helyzetet végleg csak bíróság hivatott rendezni. Azt, hogy a szomszéd általi terhelés túlzott mértékű-e vagy még a megengedett határon belüli, a bíróság az általános magánjogi alapelvek, szükség esetén szakvélemény alapján állapítja meg – a konkrét viszonyok figyelembevételével. Ha úgy dönt, hogy a terhelés túllépi a megengedett határt, kötelezi az alperest, hogy szüntesse meg. Nem utasíthatja azonban, hogy milyen eszközzel vessen neki véget – ami egyébként a végrehajtási eljárásban előnyös is lehet, hiszen az eredményt kell szavatolni, bármilyen törvényes módon. (folytatjuk) Veszelei Viktória jogász(A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül jogi tanácsadásnak.)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!