Utakat újítanak fel Kassán a Szentatya látogatása miatt

A Luník IX roma telepen már készülnek a pápa látogatására
Kassa |

Ferenc pápa szeptemberi látogatása különleges eseményként íródik be a kassaiak naptárába. Nemcsak azért, mert a pápa utoljára 18 évvel ezelőtt járt Kassán, hanem azért is, mert a látogatásának köszönhetően számos utat, köztük a Luník IX lakótelepre vezetőt is felújítják.

Már nem lepődünk meg azon, ha egy-egy választási kampány részeként útfelújítás és egyéb fontos rekonstrukció kezdődik el. Ilyen esemény most nem várható, de az előttünk álló szűk egy hónapban Kassán ismét gyors tempóban újítják fel a közutakat. Mindez a Szentatya látogatásának köszönhető, hiszen szeptember közepén Kassára, a Luník IX roma lakótelepre és a Lokomotív futballstadionba is ellátogat. A város tájékoztatása alapján a pápa kassai körútjának szebbé, biztonságosabbá és élvezhetőbbé tétele érdekében mintegy 830 ezer eurót költenek a kiválasztott városi utak felújítására. A repülőtérre vezető, jelenleg kátyúkkal és egyéb hibákkal teli kétirányú út felújítására 326 ezer eurót különített el a város önkormányzata, közel 180 ezer eurót költenek a Luník IX lakótelephez vezető bekötőútra, 178 ezer eurót fordítanak a Kostolianská útra és 146 ezret a Kavacsányi út felújítására. A felsorolt utakat azért teszi rendbe a város, mert a pápa és a vele érkező küldöttség ezeken az útvonalakon fog közlekedni.

„A felsorolt szakaszok felújítását a látogatás szervezői kérték. Az egyes összegek a közbeszerzési eljárások eredményeként lettek meghatározvaˮ – közölte Vladimír Fabian, a város szóvivője. Kassa önkormányzata szerint a pápa látogatásával kapcsolatos költségeket, beleértve az útfelújítások összegét, az állam később megtéríti a városnak. Néhány hete még arról is szó volt, hogy biztonsági okokból egy teljesen új, úgynevezett menekülőutat is kialakítanak a Luníkon, a legfrissebb információk szerint ez a beruházás már nem szerepel az önkormányzat elé beterjesztett, a szervezők által megszabott költségvetésben. Denisa Bárdyová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a hírügynökségnek kijelentette, a pápa látogatásakor fokozott rendőri jelenléttel kell számolni minden rendezvényen.

„Kollégáimmal elemezzük a lehetséges kockázati tényezőket. A rendezvény részleteiről időben értesítjük a nyilvánosságotˮ – közölte a rendőrségi szóvivő. A kormány Ferenc pápa látogatásának lebonyolítására 5,4 millió eurót különít el. A Szentatya szeptember 12-én érkezik az országba, négynapos itt tartózkodása alatt ellátogat Pozsonyba, Sasvárra, Eperjesre és Kassára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?