Régió

Újabb hidat zártak le a Tőketerebesi járásban

Szürnyeg (Sirník) | Életveszélyes állapotban van, elkerülhetetlen a felújítása. Legkorábban jövőre nyithatják meg az autósok számára.
Németi Róbert

2021. június 24. 12:14

Tőketerebes
- Németi Róbert felvételei

Nem kevés fejfájást okozhat a környékbelieknek az az útlezárás, mely a tőketerebesi járásbeli Szürnyeg határában valósult meg néhány napja az Ondava folyó felett átívelő híd életveszélyes állapota miatt. Kassa megye szerint annyira megrepedezett a híd szerkezete, hogy kénytelenek voltak mindkét irányban lezárni. Mivel a felújítás legkorábban jövő év elején fejeződhet be, nemcsak az autósok, hanem a gyalogosok és a kerékpárosok is csak a kijelölt kerülő utakon közlekedhetnek. 

2,5 milliós felújítás
A megyei önkormányzat hétfő délután döntött a balesetveszélyessé vált híd teljes lezárásáról. Anna Terezková megyei szóvivő szerint az átfogó rekonstrukció legalább 2,6 millió euróval terheli meg a megye költségvetését. „A felújításhoz szükséges tervdokumentáció kidolgozására vonatkozó közbeszerzési eljárást már lezártuk, és már a híd szerkezetének statikai felmérését is befejeztük, melyre a híd valós állapotának meghatározásához volt szükség. Figyelembe véve, hogy a híd állapota az elmúlt napok során jelentősen romlott, a 11 tartóbeton közül 7 megrepedt és ebből kifolyólag a szerkezet bármikor leszakadhat, kénytelenek voltunk azonnal lezárni a teljes forgalom előlˮ – magyarázta a részleteket Rastislav Trnka megyeelnök. A megye tájékoztatása szerint a Szürnyeg határában található M2774-es hidat 1965-ben építették, melynek tartószerkezete az úgynevezett „vloššákˮ típusú, méretre gyártott betontalpak sora alkotja. 
A hirtelen meghozott döntést követően a híd felé vezető utakon a megyei közútkezelő vállalat alkalmazottai és a rendőrök a kijelölt kerülő utakra terelték a forgalmat. 

Tőketerebes

Nincs más megoldás
Annak ellenére, hogy a hídlezárás miatt huzamosabb ideig csak kerülő utakon juthatnak el az emberek Nagykaposról Kassára, Tőketerebes-re vagy éppen a kisebb környező településekre, a megyei önkormányzat szerint az Ondava folyó szélessége miatt nincs lehetőség egy ideiglenes híd felállítására. „Bármennyire is szeretnénk más megoldásokat találni, a folyó ezen a ponton sajnos annyira széles, hogy nem tudunk sem pontonhidat, sem pedig egyéb, az ideiglenes átjárást lehetővé tevő szerkezetet kialakítani. Az elmúlt évek alatt egyébként több ilyen típusú hidat is lezártunk a hirtelen leromlott statikai állapotuk miatt. A problémát valószínűleg a helytelen építési folyamat és a hiányos karbantartás okozta együtt. Nagyon sajnáljuk, hogy a híd lezárásával megnehezítjük az itt élők és az erre közlekedők életét, de a biztonságos közlekedés érdekében nincs más megoldásˮ – jelentette ki a megyeelnök. A Nagykapos felől Tőketerebes irányába utazók az Abarán át vezető II/554-es úton Vásárhely (Trhovište), onnan pedig az I/19-es úton Gálszécs irányába kerülhetik ki az útlezárást, Tőketerebes felől ugyanezen a vonalon, vagy pedig a Királyhelmec felé vezető I/79-es országúton juthatnak el Nagykaposra. 

Tőketerebes
Növekvő teherforgalom
Petrikán Péter, Nagykapos polgármestere szerint a Tőketerebes és Kassa irányába utazóknak mindössze néhány kilométeres és maximum 10-15 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk, azoknak viszont, akik a híd túlsó végén található településekről, például Szürnyegről vagy Imregről járnak Nagykaposra vagy a városhoz közeli településekre, nekik sajnos jóval többet kell utazniuk. „A hídlezárás miatt nemcsak több időt fognak a volán mögött tölteni, hanem sajnos több pénzt fognak üzemanyagra költeni. 
A lezárásról egyébként mi is csak hétfőn reggel értesültünk. Értjük az emberek felháborodását, de nincs mit tenni. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a korábban beindított Nagykapos–Bánóc közötti vasúti vonal kihasználatlansága miatt nemrég ismét leállították a közlekedést, de bízunk benne, hogy a megyei önkormányzat most észreveszi ennek hiányát, és mindent megtesz majd annak érdekében, hogy itt is újra közlekedjenek a vonatok. Bár Tőketerebes és Kassa irányába mindössze öt pluszkilométert jelent a sofőröknek a kerülő út megtétele, el nem tudom képzelni, mit fognak átélni azok a lakosok, akik a kistelepüléseket kettészelő utak mentén élnek. A felújítás végéig nemcsak a személyautók, hanem a teherautók is arra fognak közlekedniˮ – zárta Petrikán Péter. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pékek

Eltűnhet a friss hazai kenyér az üzletekből

párkány vastelep

Párkány: telekcsere lehet az igazán jó megoldás

oltatlan

A lakosság jelentős része érzelmi alapon dönt az oltásról

Caputova

Rendőrháború: az államfő közbelép

cekan

Galéria: 5 tényező, ami eldöntheti, hogy kórházba kerül-e a koronavírus miatt

magas vérnyomás

Nemcsak a sebességet, hanem a vérnyomást is mérik majd a rendőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.