Régió

Új nevezési rekord született a Tóthpál Gyula Fotópályázaton

Királyhelmec | Idén 103 fotós alkotása mérettetett meg. Királyhelmec először 2016-ban hirdetett versenyt a szlovákiai magyar fotográfia egyik legjelesebb képviselője születésének 75. évfordulója alkalmából. Tavaly 85 pályázó több mint 240 alkotását kellett értékelnie a zsűrinek.
Németi Róbert

2019. október 10. 18:16

A fotóversenyben rengeteg fiatal hobbifotós mérettetett meg
A fotóversenyben rengeteg fiatal hobbifotós mérettetett meg - Németi Róbert felvétele

A szervezők a korábbi évek tapasztalataiból okulva 2019-ben változtattak a nevezés feltételein. A hagyományokhoz híven most is négy kategóriában nevezhettek a fotósok: a 7–10 és a 11–14 éves gyerekek, a fiatalok 21 éves korig, valamint a felnőttek. Újdonságként két „korhatárfüggetlenˮ kategóriát is kialakítottak, így most természetfotó és utómunkával módosított fotó témakörben is lehet nevezni. Nevezési díj nem volt, egy fotós legfeljebb három képpel pályázhatott. Szintén újdonság, hogy a szervezők a www.tpgyfoto.eu oldalon is fogadtak nevezéseket, mely webhelyen nemcsak az eddigi díjátadókról és az elmúlt három év minden alkotójától találhatók képek, hanem itt mintegy 50 Tóthpál-fotó is megtekinthető. Az archívum folyamatosan bővül. Leczo Zoltán, a verseny ötletgazdája, a Királyhelmeci Városi Hivatal marketing- és sajtóreferense lapunknak elmondta, a verseny negyedik évadjára, a hagyományokhoz híven elsősorban a bodrogközi és az Ung-vidéki településekről érkeztek nevezések, de most egyebek közt szegedi, szepsiszentgyörgyi, varannói, párkányi, pozsonyi, londoni, váci, marosvásárhelyi versenyzők is fontosnak tartották, hogy megmérettessék alkotásaikat.

„Az egyre javuló színvonal és az alkalmazott technikák sokszínűsége ellenére az idei értékelésnél nem volt nehéz dolgunk, a zsűritagok ezúttal szinte mindenben egyetértettek. Nagy könnyebbséget jelentett, hogy Csótó László és Nagy Enzoe Zoltán képzőművészek mellett most Kopasz Viktor, Prágában élő fotóművész is részt vett az értékelésen, így a szakmai kérdések tisztázása a korábbiaknál gyorsabb és egyszerűbb volt. Mivel több olyan versenyzőnk is van, akik évről évre részt vesznek a megmérettetésen, az ő szakmai fejlődésüket is nyomon tudjuk kísérniˮ– tájékoztatott Leczo Zoltán.

A Tóthpál Gyula Fotópályázat negyedik évadának díjátadóját a Királyhelmeci Városi Hivatal nagytermében tartják, 2019. november 15-én. A rendezvényen hat kategória győzteseit jutalmazzák, a különdíjakkal együtt 27 díjat osztanak ki a pályázók között. A fődíj, a hagyományoknak megfelelően – Orosz Anikónak, Tóthpál Gyula egyik ke- resztlányának jóvoltából – egy eredeti Tóthpál-fotó lesz, a felnőttek versenyében díjazottak pedig Kopasz Viktor, Nagy Enzoe Zoltán és Csótó László képzőművészek egy- egy alkotását is hazavihetik. Mivel a helyi önkormányzat tagjai további anyagi támogatást ajánlottak fel, a pályaművekből összeállított kiállítás a Millennium téren, óriásbanneren is látható lesz, valamint a rolluppokra nyomtatott képeket 2020-ban több szlovákiai, magyarországi, romániai és ukrajnai helyszínre is eljuttatják. „Tóthpál Gyula jövőre lenne 80 éves, a verseny ötödik évfolyamát a jubileumhoz méltón szeretnénk lebonyolítani, így valószínűleg az eddig beérkezett pályaművekből jótékonysági árverést rendezünk, melynek bevételét egy állandó Tóthpál Gyula-kiállítás létrehozására fordítjukˮ – zárta Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!