Új igazgató a galéria élén

Helena Markusková
Érsekújvár |

Június elsejétől Helena Markuskovát nevezték ki a Zmeták Ernő Galéria élére. Nyitra megye önkormányzata az intézet fenntartójaként tavaly ősszel hirdette meg első alkalommal a pályázatot, és döntött az új igazgató személyéről, ám Peter Hudák építészmérnök kinevezése ellen petícióban tiltakoztak a művészek, illetve a hazai galériák munkatársai és vezetői.

Az új megyei testület döntése

Milan Belica megyeelnök nem nevezte ki január elején Hudákot, mert november elején több mint száznyolcvan értelmiségi írta alá azt a petíciót, melyben kérték az igazgatói pályázat megismétlését.

A megyei választásokat követően az új testület második körben hirdette meg az igazgatói állást. Magdaléna Klobučníková, a galéria korábbi igazgatója tavaly év végén nyugdíjba vonult. Klobučníková elmonta, szerinte erre a posztra Helena Markusková lenne megfelelő, aki harminc éve dolgozik a Zmeták Ernő Galériában, és az elmúlt tíz évben az igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátta. Markusková eddig száz kiállítás kurátora volt, a Zmeták- és Kassák-tárlat szervezője, továbbá a Pertu-projekt létrehozója, amelyben a kortárs szlovák és magyar művészet képviselőinek adnak teret a galériában.

Az igazgatói feladatokat mostanáig Danica Maťová, a galéria egyik alkalmazottja látta el.

Második forduló

Markusková a második, idei májusi fordulóban is vállalta a megmérettetést, ezúttal két ellenfele volt, Richard Gregor történész, kritikus, képzőművész és Anna Hájeková a Zmeták galéria egykori munkatársa.

A pályázati bizottság tagja voltak Gabriel Katona, Dobai Tibor, Klein Ottokár megyei képviselők, továbbá Daniel Novák a jihlavai galéria igazgatója, Václav Mílek a zlíni megyei galéria igazgatója, Silvia Detvayová, a megye kulturális osztályának vezetője, valamint Martin Šugár a Zmeták Ernő Galéria munkatársa.

A megyei önkormányzat legutóbbi ülésén a bizottság javaslatára a testület jóváhagyta Helena Markusková kinevezését, aki elsőként tájékoztatta lapunkat, amint megkapta a kinevezési dekrétumot.

Jubileumi program a galériában

„Folytatom az elődöm által megkezdett munkát a Zmeták Ernő Galériában, számos magyar vonatkozású kiállítást tervezünk ebben az évben. Kurátorként is dolgozom tovább, a munkatársaim mindenben támogatnak“ – mondta Helena Markusková.

Június 28-án az új igazgatónő lesz a kurátora annak a kiállításnak, amelyen Stiller-Luzsicza Ágnes, a Düsseldorfban és Budapesten élő és alkotó festőművész munkáit mutatják be. Az érsekújvári születésű Luzsicza Lajos festőművész és grafikus lánya gyermekkora egy részét a járási székhelyen töltötte. Helena Markusková elmondta, szeptember 6-án jubileumi kiállítást terveznek TransArt´ 30 címmel. Fényképeken, kisfilmeken mutatják be a Transart Communication fesztivál emlékezetes pillanatait és művészeit. A fesztiválok ötletadója és szervezője Juhász R. József költő, performansz művész, akinek fő tevékenységi területe az akcióművészet és vizuális költészet. Az akkor Érsekújvárban, ma Budapesten élő és alkotó Rocco a nyolcvanas évektől a nem hivatalos művészeti élet egyik szervezője volt Szlovákiában. Elsőként rendezett alternatív művészeti fesztivált, mail art-akciókat. Az érsekújvári kiállítást hat hétig láthatja a közönség, ez alatt olyan jelentős performansz művészek mutatkoznak be, mint Sieji Shimoda, Dan Pervjoschi, Bartolomé Ferrando és Julien Blaine.

A galéria a jubileum alkalmából hatvanoldalas, magyar, szlovák és angol nyelvű katalógust jelentet meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?