Új adónemet vezetnek be Bősön

Horváth Róbert, a szociális otthon igazgatója részletezte az intézmény új fizetési rendszerét (A szerző felvétele)
Bős |

Az idei évtől egy teljesen új adóval kell számolniuk a településen építkezőknek. Az idősek otthonában emelték a lakhatás összegét és megváltoztatták a fizetési rendszert is.

A bősi idősek otthonának vezetősége tavaly év végén kiszámolta, hogy mennyi az a minimálisan fizetendő összeg, amivel a megnövekedett közüzemi kiadásaikat fedezni tudják.

Általános napidíj

Nagyon sok kisnyugdíjasunk van, úgyhogy úgy kellett kalkulálnunk, hogy ha emelünk, azt ők is ki tudják fizetni. A lakhatásukért összesen 12 százalékkal kell majd többet fizetniük”

– mondta el Horváth Róbert, a bősi idősek otthonának igazgatója. Hozzátette, hogy a vonatkozó általános érvényű rendeleten is módosították, melyben egy általános összeget határoztak meg, ami 2024-től fejenként 7 euró lesz egy napra. Eddig a terület nagysága után kellett fizetniük a lakóknak, ami pontosan 0,50 euró volt négyzetméterenként egy napra. Az igazgató elmondta, hogy a lakókat egészségügyi állapotuk függvényében helyezik el és költöztetik át őket, amennyiben szükséges egyik teremből a másikba, ami miatt a hivatalos dokumentumokat is minden alkalommal változtatniuk kellett. Az általános napidíjnak köszönhetően a jövőben már nem kell minden költözésnél szerződésmódosításokhoz folyamodniuk.

Az emelés mérlegelésénél figyelembe vették a környező idősotthonok összegeit, a 7 eurós napidíj a térségben még mindig alacsonyabbnak számít.

„Azt is belefoglaltuk a rendeletbe, hogy ha van saját elektromos készülékük, akkor annak a használatáért nem kell fizetniük. De szükség lesz ezeknek készülékeknek a folyamatos átvizsgálására, hogy igazolják, továbbra is használhatóak. Ezt viszont már nekik kell finanszírozni, ami nem egy nagy összeg, darabonként 2 euró lesz és háromhavonta kell majd az ellenőrzést elvégezni”

– részletezte a módosításokat az igazgató. Beszámolója után a képviselő-testület hozzászólás nélkül szavazta meg a lakhatási költség emelésének javaslatát.

12 százalékkal növekszik idén a nyugdíjas otthonban fizetendő lakhatási költség (A szerző felvétele)

A fejlesztési adó

A város a megnövekedett kiadásokra hivatkozva szeretne további bevételekhez jutni, a fejlesztési adótól pedig több tízezer eurót remélhet a város 2024-ben. Fenes Iván a testületi ülésen megemlítette a közeli Nyékvárkonyt, Dunaszerdahely városát és Ekecs községet is. Elmondta, hogy Ekecsen például ennek a fejlesztési adónak köszönhetően 50 000 plusz bevételre tett szert a település. Bősön idén ennél még magasabb összegre számítanak.

„A most bevezetendő új adó az új építkezéseknél négyzetméterenként fizetendő, melyet a törvény pontosan előír. Például egy 100 négyzetméteres családi háznál a mi előterjesztésünk alapján 25 euró / négyzetméter lesz az illeték. A törvény szerint 60 négyzetméterig még nem adóköteles, ezért ennél a példánál maradva csak 40 négyzetméterre kell majd kifizetni”

– mondta el Mészáros Árpád alpolgármester, az Építkezési és környezetvédelmi bizottság elnöke. Egy 100 négyzetméteres új családi ház esetében tehát 40-szer 25, azaz 1000 eurós lesz az egyszeri befizetendő illeték. A képviselőknek benyújtott előterjesztésben a családi ház mellett több kategória is szerepel még, ahol más-más arányban határozták meg ezt a négyzetméterenkénti árat. Az alpolgármester számításai szerint, ha már tavaly bevezették volna ezt az új adónemet, akkor 65-70 ezer euróval gyarapodott volna a város. Hozzátették, hogy ezt az összeget már az építkezési engedély kiadásánál be kell fizetnie az igénylőnek.

A törvény azt is pontosan meghatározza, hogy mire fordíthatja az önkormányzat a fejlesztési adóból befolyt összeget. Főleg szociális területen költhetik el, köztük ápolásra, szociális lakásokra, vagy akár sport és kulturális tevékenységek támogatására.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?