Ügyészi figyelmeztetés Nagykaposnak a nyitvatartás korlátozása miatt

autómosó
Nagykapos |

Új helyi érvényű rendeletet fogadott el az üzletek és a szolgáltatók nyitvatartásáról az önkormányzat, mivel a korábban hatályos szabályozás miatt ügyészi figyelmeztetést kapotta város.

 

Nagykaposon az erre vonatkozó, évek óta hatályos rendeletet a korábbi önkormányzat 2018 nyarán azért módosította, mert miután a Fő utcán megnyílt egy önkiszolgáló kocsimosó, a környéken élők panaszkodni kezdtek a zaj miatt. Az éjjel-nappal nyitva tartó létesítmény tulajdonosa egyébként minden, a jogszabályokban meghatározott feltételnek eleget tett, amikor megnyitotta a kocsimosót, ám a közelben lakók jelezték a városvezetésnek, hogy a szolgáltatás zavarja a nyugalmukat. Petrikán Péter polgármester lapunknak elmondta, miután az egyik önkormányzati ülésén az érintettek és azok jogi képviselője is részt vett, megállapodtak abban, hogy független szakértővel zajméréseket végeztetnek a helyszínen, a költségeket a város vállalja. (A mérések hivatalos eredményét a városvezetés eddig nem kapta meg.) Ha a mért zajszint meghaladná a határértéket, a szolgáltatóval szemben intézkedhetnekaz illetékes hivatalok. A vállalkozó egyébként időközben zajvédő falakat is építtetett a mosó mellé, az önkormányzat pedig a helyi érvényű rendeletében azoknak a kocsimosóknak, melyek a benzinkutak mellett vannak, ünnep- és vasárnapok kivételével reggel 6-tól este 10 óráig engedélyezte a nyitvatartást. A Fő utcai mosó tulajdonosa azonnal panaszt tett a szerinte diszkriminatív szabályozás miatt a hivatalos szerveknél.Az ügyészség a panaszos álláspontjával értett egyet, a város vezetését pedig írásban figyelmeztette arra, hogy a nyáron elfogadott rendelet egyes részei jogellenesek, és egyes vállalkozások üzemeltetőire nézve hátrányos megkülönböztetést tartalmaznak. Az alakuló ülésen ezért új helyi érvényű rendeletet terjesztettek az önkormányzat elé, mely remélhetőleg már minden szempontból megfelel a törvényben előírtaknak, a kocsimosók – köztük a Fő utcai számára is – éjjel-nappali nyitvatartást engedélyez. A testületben azonban hosszú vita folyt arról, miképp lehetne olyan megoldást találni, mely a panaszt tevő lakosok és a vállalkozók érdekeit sem sértené. Az egyik módosító javaslat szerint az önkiszolgáló szolgáltatás nyitv tartását Nagykaposon este 10 óráig engedélyezték volna, ám ezt később a javaslattevő visszavonta. Volt olyan képviselő, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a szabályozás ebben a formában életbe lépne, gyakorlatilag azt is korlátozni kellene, hogy a bankautomatákat a lakosok este 10 után használhassák. A vitában résztvevő képviselők egy részét arra is figyelmeztették, hogy ha olyan szabályozást fogadna el a testület, mely miatt valamely vállalkozónak bevételkiesése keletkezne, a kárért a jogszabályok szerint a képviselőket is anyagi felelősség terhelné. A nyitvatartásra vonatkozó új rendeletet végül a 12 fős testületből 10-en szavazták meg.         

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?