Régió

Tűzoltóautót kapott öt település

Galánta | Tűzoltóautókat adott a Galántai járás öt településének a belügyminisztérium. A nemeskajali, a nagymácsédi, a nemeskosúti, a vízkeleti és a nagygurabi önkéntes tűzoltók azonnal a helyszínre siethetnek, ha tűzvész vagy természeti katasztrófa sújtja a települést.
Marosi Bianka

2019. július 21. 09:00

Lancz István, Nagymácséd polgármestere elmondta, a múlt század 30-as éveiben alapították az önkéntes tűzoltóegyletet a faluban, mely az 1990-es évekig működött. 2016-ban mintegy 20 önkéntes tűzoltó alapította meg újra a szervezetet. Addigra a korábbi felszerelés elavult, így tavaly a belügyminisztérium pályázatának köszönhetően a régi tűzoltókocsit sikerült felújíttatni, korszerűbbé tenni, mint eredeti állapotában volt. Az autóparkot egy árvízvédelmi utánfutóval is kiegészítették. Időközben a tűzoltószertár is elkészült, hamarosan átadják. A belügyminisztérium 30 ezer eurós támogatását a község további 120 ezer euróval egészítette ki. „Az önkéntes tűzoltók nagyjából fele a községi hivatal alkalmazottja, és ha tűz van a faluban, ők az elsők, akik kimennek a helyszínre” – fogalmazott a polgármester. Az új tűzoltóautó öt év múlva lesz a község tulajdona. Lancz István hozzátette, a község az újraalakulástól kezdve támogatja a tűzoltószervezetet. Vízkeleten 2013-ban alakult meg újra az önkéntestűzoltó-szervezet. Az új tűzoltókocsival érdemi munkát tudnak végezni. Nagy Pál polgármester örül, hogy egy új közösség van kialakulóban a településen, hiszen a tíztagú csapathoz már gyerekek is csatlakoztak, akik képviselhetik a települést a tűzoltóversenyeken. Az önkormányzat technikai eszközökkel, egyenruhával és egyéb felszereléssel támogatja az önkénteseket. Nemeskajalon az 1940-es években alakult meg az első önkéntes szervezet, tavaly alakult meg újra. „Az egykori gyűjtőudvar helyén szeretnénk az új tűzoltószertárt felépíteni, mivel a régi helyén már szabadidőközpont működik” – nyilatkozta Madarász Péter alpolgármester. A belügyminisztériumtól 30 ezer euró támogatást kaptak az építkezésre, de egy nagyobb önrésszel is ki kell egészíteni a keretet. Az alpolgármester abban bízik, hogy közösségteremtő ereje is lesz annak, hogy – jelenleg 12 taggal – ismét működik a tűzoltócsapat. „Nemeskajal kis falu, már a sportszervezet is megszűnt, ezért szeretnénk a tűzoltók köré csoportosítani minél több fiatalt és idősebbet, és visszahozni a sportot is a település életébe” – zárta Madarász Péter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?