Több mint 1,5 millió eurót fektettek zöldprojektekbe Zsolnán

3
Zsolna |

Zuzana Ondrášová, a városháza kommunikációs osztályának munkatársa a hírügynökségnek elmondta, hogy Zsolna városa az elmúlt három évben több mint 1,5 millió eurót fektetett zöldintézkedésekbe.

„Az éghajlatváltozás Zsolna környezetében elsősorban a nyári időszakban a levegő hőmérsékletének emelkedésében, a változékony csapadékmennyiségben, valamint a szárazság és a rövid esős időszakok váltakozásában nyilvánul meg. A projekt intézkedéseinek egy része ezért a túlmelegedés csökkentésére irányult az urbanizált területeken, például több fa ültetésével” – magyarázta Ivana Stillerová, a városi tanács projektmenedzsere. 

Hozzátette, hogy közvetlenül a városban 638 új fát ültettek. Ökológiai szempontból oldották meg a városi hivatal átalakítását is, amely zöldtetővel egészült ki. Így megvédték a hőmérséklet-ingadozástól, visszatartották az esővizet és egészséges mikroklímát teremtettek. A Trnové városrészben egy pihenőhelyet is létrehoztak. 

„A Szent György parkot bioparkká alakították át. Ez a terület jelentős ökostabilizáló elemként hat a környékre, felhalmozza az esővizet és növeli a biodiverzitást a környéken” – mondta Ondrášová.

A Zástranie városrészben az erdő egy részének újratelepítése és a Chrasť erdőpark revitalizációja szintén hozzájárult az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

 „A támogatásnak köszönhetően a biológiailag lebomló hulladékok gyűjtéséhez szükséges gyűjtőedények egy részét is be tudtuk szerezni, amelyeket a város egyes pontjain helyeztünk el” – mondta Stillerová.

Peter Fiabáne polgármester megerősítette, hogy a romló éghajlati helyzet és annak negatív hatásainak enyhítése évek óta a városháza egyik kiemelt témája. 

„A jövőben is folytatjuk a zöldmegoldásokat, a növénytelepítéseket és más klímavédelmi intézkedéseket” – részletezte.

Az Éghajlatváltozás enyhítése és alkalmazkodás Zsolnán című projektet norvég támogatások és az állami költségvetés is támogatta.

(TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?