Telekmaffia a Csallóközben

Dunaszerdahely |

<p>A dél-szlovákiai telek- és földtulajdonosok jól teszik, ha felkeresik a kataszteri hivatalt, és ellenőrzik, hogy még mindig az ő nevükre van-e írva a tulajdonuk. A Dunaszerdahelyi járásban minden bizonnyal szervezett telekmaffia dolgozik, az eddigi ismeretek szerint 12 földtulajdonost károsított meg – a szálak Magyarországra vezetnek. A kataszteri hivatal nem vette észre a csalásokat, bejegyezte a tulajdonosváltást. Mindenre véletlenül derült fény, amikor a földeket egy harmadik személyre írták át .</p>

A 74 éves Oľga Peloušková Brünnben él, több mint 55 hektár, nagyrészt szántóföldet örökölt szülei után Csilizradvány mellett. Földjeit évek óta a helybeli kukorica-és búzatermesztőknek adja bérbe. Idén júniusban egy ismerőse – akinek jó kapcsolatai vannak a kataszteri hivatalban – figyelmeztette, valami nincs rendben a földjeivel. Amikor felkereste a kataszteri hivatalt, felmutattak neki egy szerződést, mely szerint eladta a földjeit, az átíratás már januárban megtörtént, az új tulajdonos a szlovákiai Ballor Kft. „Azonnal feljelentést tettem a rendőrségen” – mondta Peloušková.

Miután hazatért, levelet kapott Szakáll Istvántól, a dunaszerdahelyi kataszter igazgatójától: azt gyanítják, hogy a szerződésen szereplő aláírását hamisították. Abban az időben több tulajdonos kapott ilyen levelet Szakálltól, egy részük Szlovákiában, a többi Csehországban él, mindannyiuk tulajdonát a Ballor Kft.-re írták át. Mint kiderült, nemcsak az eredeti tulajdonosok aláírása, hanem a szerződéseket hitelesítő közjegyző aláírása és pecsétje is hamis.

A dokumentumokat egy pozsonyi közjegyző, Dagmar Ravluková hitelesítette, ő viszont azt állítja, a szerződéseket sose látta, aláírását és pecsétjét is hamisították. A gyanús átíratási ügyekben eddig 12 feljelentés született, a szálak minden esetben Magyarországra vezetnek. Az új tulajdonosok a kataszteri kivonat szerint Budapesten és környékén élnek, de a lakcímeken hiába kerestük őket.

Mindenjel szerint a telekmaffia olyan személyekre írta át a földeket, akik vagy nem léteznek, vagy nem is sejtik, hogy csallóközi földbirtokosok lettek. Például az egyik új tulajdonos budapesti lakcímén hajléktalanszálló működik. (dem, dv)

További részletek hétfői nyomtatott kiadásunkban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?