Takarít a polgármester

Aranyosmarót |

<p>Egy nappal a potencionális cseh befektetővel való tárgyalás előtt leváltotta a városi kórház igazgatóját Marta Balážová polgármester, aki egy hónapja, Serafína Ostrihoňová kényszerű távozása óta áll a magisztrátus élén. Az időzítést sokan azért sem értik, mert épp a leváltás napján járt le a kórházigazgatói posztra kiírt pályázat határideje.</p>

Martin Cimrák két éve irányította az aranyosmaróti kórházat, amely az egyetlen máig is önkormányzati tulajdonban lévő kórház az országban. Bár kinevezésére furcsa körülmények között került sor – Peter Lednár akkori polgármester először csak mint ügyvéddel kötött vele szerződést az intézmény statutáris képviseletéről – később, az eredményeit látva a képviselők is bizalmat szavaztak neki. Legutóbb tavasszal az év végéig bízták meg a kórház vezetésével.

Balážová, aki a tavaszi időközi polgármester-választáson is indulni fog, azzal indokolta döntését, hogy a kórház vezetésének nem sikerült megállítania az eladósodást. Ez ellentmond annak a ténynek, amit a város honlapján júliusban tüntettek fel: hogy a kórház nyeresége 2015 első fél évében 11 591 euró volt. Cimrák több, mint félmillió eurós adósággal vette át az intézményt, további, több, mint félmilliót pedig elődje, Michal Grujbár sikkasztott el, akinek a rendőrség azóta is bottal ütheti a nyomát.

Martin Cimrák, aki egyébként ügyvédként is praktizál, nem fogadja el Balážová döntését. „Bírósághoz fordulok, mert úgy vélem, a megbízott polgármester asszony túllépte a hatáskörét. Meggyőződésem, hogy az volt a célja, ne tárgyaljak a befektetőkkel. Mégpedig azért, mert ő titokban különböző cégekkel tárgyal, és a kórház privatizációja készül, anélkül, hogy erről a képviselőket tájékoztatta volna” – mondta a leváltott igazgató.

A képviselők szerint az sem használt Cimráknak, hogy nyíltan bírálta a városvezetést, amiért évtizedek óta egy centet sem fordít a kórház fűtési rendszerének felújítására, és most 700 ezer eurós erre a célra felhasználható EU-hitelt hagyott elúszni. Közben a rossz vezetékek és kazánok miatt évente mintegy 100 ezer euró vész kárba – a kórtermekben hideg van, de a kórház előtti járdákon, az alattuk futó vezetékek miatt olvad a hó.

Balážová ideiglenesen Cimrák helyettesét, Nina Horniakovát nevezte ki a kórház élére, aki krízishelyzetben – két igazgató között – már többször is betöltötte a posztot. Cimrák távozásával a kórháznak sem ügyvédje, sem közgazdásza nincs, azt sem tudni, ki fogja képviselni az intézményt azokon a tárgyalásokon, amelyekben az intézményt perelték, és amelyeket a bíróság decemberre tűzött ki. Kérdésünkre a magisztrátuson azt felelték, ezt a megbízott igazgatónőnek kell megoldania.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?