Szenvednek a kamionforgalom miatt a város lakói

Vágsellye |

<p>Munkaértekezleten találkozott Ivan Švejna közlekedésügyi államtitkár és Peter Matuška, a közlekedésügyi főosztály igazgatója Martin Alföldivel, Vágsellye polgármesterével.</p>

A megbeszélésen szó volt az egyre sűrűbb forgalom miatt szükséges terelőút megépítéséről és arról, hogy az 1/75-ös útszakaszon is be kellene vezetni az útdíjat.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Ivan Švejna elmondta, személyesen akart meggyőződni a helyzetről, és tájékoztatni fogja Ján Figeľ közlekedésügyi minisztert a helyiek gondjairól. „Bízunk abban, hogy még a jelenlegi kormány idejében megkezdik a terelőút építését, mert a városban elviselhetetlen a teherforgalom” – hangsúlyozta Jozef Mečiar alpolgármester. A terelőút 2013 és 2015 között épülhet meg, más környékbeli településeket – Vágkirályfát, Vágtornócot és Vághosszúfalut – érintve, 12,6 kilométeres szakaszon, a beruházás értéke meghaladja a 66,5 millió eurót. Matuška közlése szerint ilyen nagyságrendű beruházáshoz a kormány beleegyezésére van szükség. Martin Alföldi elmondta: tárgyaltak arról is, hogy bevezetnék az útdíjat a várost is érintő I/75-ös szakaszon. Az illeték bevezetése Matuška szerint problémás, mivel a közlekedési cégek kérésére néhány szakaszon továbbra is térítésmentesen közlekedhetnek a tehergépkocsik. A terelőút megépítésével kapcsolatban megtudtuk: a tervek készen vannak, hátravan még az építkezési engedély kiadása és a telekfelvásárlás. „Az úthasználati díj országos bevezetése óta ötven százalékkal nőtt a kamionforgalom a városban. A terelőút megépítéséről 2004 óta folyik a vita, a szakemberek hét variánsból választották ki a megfelelőt, 2007-ben a nyilvánosságot is bevonták a tervezet megvitatásába” – hangsúlyozta Alföldi. A kamionforgalomtól a Štúr utcában élők szenvednek leginkább, megrepedeztek a házfalak, eladhatatlanná váltak az ingatlanok, pokollá teszi az ott lakók életét a szmog és a zaj. Elkeseredésükben tiltakozásba kezdtek, péntekenként hajnali öttől este hat óráig lassították a forgalmat. Az egyirányú út mindkét oldalára személygépkocsikat állítottak, így a tehergépkocsik vezetői kénytelenek voltak araszolni a csúcsforgalom idején. Švejna elmondta, a vágsellyei sztrájkbizottság a minisztériumhoz is eljuttatta kérelmeit, régóta tudnak a gondjaikról. Martin Alföldi tárgyalt a regionális útkarbantartó vállalat és a közlekedésrendészet szakembereivel arról, hogy az egyirányú utcában az eddigi kettő helyett csupán egy sávban közlekedjenek a gépkocsik.

A lakosok részben elégedettek az eredménnyel. A tervek szerint az egysávos út mindkét oldalán parkolóhelyek lesznek, a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára tilos lesz megállni. Ladislav Sedlák, a tiltakozás szervezője elmondta: áthidaló megoldásról van szó, amíg meg nem épül a terelőút, emellett kérik az útdíj bevezetését minden első osztályú úton, vagy helyette az úthasználati díj teljes eltörlését, és a negyven kilométeres sebességkorlátozás bevezetését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?