Régió

Strba Katalin kapta az idei Patria díjat

Udvard | Mérföldkövek címmel ma tartották a szlovákiai magyar helytörténészek huszonharmadik országos összejövetelét az érsekújvári járásbeli Udvardon.
Száz Ildikó

2019. május 4. 18:46

Strba Katalin
- A szerző felvétele

A rendezvény a község önkormányzata, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica és a Csemadok Országos Tanácsa, illetve helyi alapszervezete szervezésében valósult meg. Idén a Patria díjat az érsekújvári Strba Katalin vette át, az ország első magánkönyvtárának az alapítója és működtetője. A Bibliotheka Kaláka magánkönyvtár vezetőjét Kádek Norbert Érsekújvár alpolgármestere méltatta. „1999-ben nyitotta meg kapuját az érsekújvári volt Flenger iskola jobboldali épületrészében a Bibliotheka Kaláka. Időközben a könyvtár kinőtte a termet és átköltözött az egyház Szent József nevét viselőt, karitatív tevékenységet folytató társulás épületébe. A könyvtárt kezdettől fogva Ďurčo Zoltán esperes, vikárius támogatta. A magánkönyvtár ötlete Strba Sándor helytörténész fejében fogant meg. Felesége Strba Katalin az ötletet örömmel fogadta, hiszen 1963-tól elhivatottsággal könyvtárosként dolgozott és nyugdíjas évei folyamán is folytathatta a hivatását. A Biblioteka Kaláka könyvállománya 3500 kötetből áll, jelenleg 36 500 könyvük van, magyar, szlovák, angol és német nyelvű könyveik vannak, csaknem hétszáz adakozó jóvoltából“. mondta Kádek Norbert.

A rendezvényen megnyitották a Rákóczi emlékkiállítást és számos tartalmas előadást hallhatott a közönség. A találkozón részt vett Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke és Kantár Éva a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának az elnöke is. További részletek lapunk nyomtatott számában.

Galéria
1-1
A magánkönyvtár Strba Sándor helytörténész ötlete alapján nyílt meg-2
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.