Strba Katalin kapta az idei Patria díjat

Strba Katalin
Udvard |

Mérföldkövek címmel ma tartották a szlovákiai magyar helytörténészek huszonharmadik országos összejövetelét az érsekújvári járásbeli Udvardon.

A rendezvény a község önkormányzata, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica és a Csemadok Országos Tanácsa, illetve helyi alapszervezete szervezésében valósult meg. Idén a Patria díjat az érsekújvári Strba Katalin vette át, az ország első magánkönyvtárának az alapítója és működtetője. A Bibliotheka Kaláka magánkönyvtár vezetőjét Kádek Norbert Érsekújvár alpolgármestere méltatta. „1999-ben nyitotta meg kapuját az érsekújvári volt Flenger iskola jobboldali épületrészében a Bibliotheka Kaláka. Időközben a könyvtár kinőtte a termet és átköltözött az egyház Szent József nevét viselőt, karitatív tevékenységet folytató társulás épületébe. A könyvtárt kezdettől fogva Ďurčo Zoltán esperes, vikárius támogatta. A magánkönyvtár ötlete Strba Sándor helytörténész fejében fogant meg. Felesége Strba Katalin az ötletet örömmel fogadta, hiszen 1963-tól elhivatottsággal könyvtárosként dolgozott és nyugdíjas évei folyamán is folytathatta a hivatását. A Biblioteka Kaláka könyvállománya 3500 kötetből áll, jelenleg 36 500 könyvük van, magyar, szlovák, angol és német nyelvű könyveik vannak, csaknem hétszáz adakozó jóvoltából“. mondta Kádek Norbert.

A rendezvényen megnyitották a Rákóczi emlékkiállítást és számos tartalmas előadást hallhatott a közönség. A találkozón részt vett Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke és Kantár Éva a Csemadok Érsekújvári Területi Választmányának az elnöke is. További részletek lapunk nyomtatott számában.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?