Régió

Sok a panasz a hanyag kutyatulajdonosokra

Párkány | A felelős állattartás fontosságát hangsúlyozva egy régi megoldatlan problémára hívta fel a figyelmet a testület korábbi ülésén Benyó Mónika képviselő.
Gulyás Zsuzsanna

2018. június 23. 17:49

A kutyagumival nem kell a speciális gyűjtőedényig sétálni, becsomagolva bármelyik kukába bedobható (A szerző felvétele)  

A gondot azok a hanyag kutyatulajdonosok okozzák, akik nem tartják be a kutyatartásra vonatkozó jogszabályokat, amelyek a közterületek tisztán tartására kötelezik őket.

Az utcán hagyott kutyagumi amellett, hogy visszataszító látvány, veszélyt jelent az egészségre is, nem beszélve arról a kellemetlenségről, ha belelép az ember

 – érvelt a képviselő.

A város ezért úgy döntött, az ebadóból származó bevétel egy részét a kutyaürülék felszedésére szolgáló zacskók vásárlására fordítja. Ezeket a zacskókat minden, a városi nyilvántartásban szereplő kutyatulajdonos megkapja. „A zacskókat a városi hivatal Vámház köz 2. szám alatti épületében lehet átvenni. A hivatal nyilvántartásában 538 kutyatulajdonos szerepel. Eddig 89 tulajdonos vette át a zacskókat” – tájékoztatta lapunkat Dudás Ágnes, a városi hivatal sajtóreferense. A felelős kutyatartásra és a kutyatulajdonosok törvényi kötelességeire a városi lapban is felhívták a figyelmet.

Ha a kutya ürülékével bepiszkítja a közterületet, akkor az a személy, aki a kutyát sétáltatta, köteles az ürüléket azonnal felszedni

 – hivatkozott a lap a törvényre, amit Párkányban kevesen tartanak be. Benyó Mónika felhívta a figyelmet arra is, hogy kevés a városban a kutyagumi eldobására alkalmas hulladéktároló. 
 

„Párkányban mindössze tizenkét ilyen gyűjtőedény van, holott sokkal többre lenne szükség” – mondta. A városi hivatal állásfoglalása szerint a zacskóba csomagolt kutyaürülék közönséges hulladéknak számít. „Bármelyik kommunális hulladék tárolására kijelölt edénybe be lehet dobni” – mondta a hivatal referense. A város ebadóra vonatkozó általános érvényű rendelete szerint Párkányban 33,50 euró adót kell fizetni a lakásban tartott kutyák után. A családi házaknál és kertekben tartott kutyák után az illeték jóval alacsonyabb: mindössze évi 6 euró. Az ebadó befizetésével és behajtásával a bejelentett kutyák után a városi hivatal közlése szerint nincs gond. A probléma a bejelentés nélkül tartott kutyákkal van. Ezzel kapcsolatban képviselői javaslatként felmerült, hogy a lakóházakban jól látható helyen ki kellene függeszteni azok névsorát, akik befizették az ebadót. Ezzel viszonylag gyorsan és könnyen fény derülne arra, kik nem tettek eleget bejelentési és adófizetési kötelezettségüknek. A javaslatot azonban nem fogadták el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?