Richard Takáč mezőgazdasági miniszter Érsekújvárban támogatta a gazdákat

nz1
Érsekújvár |

Érsekújvári, bényi, udvardi, muzslai és más térségbeli gazdák érkeztek mezőgazdasági gépeiken az érsekújvári Tatárik Emil Strand parkolójába, ahol a tervezett 9 óra helyett végül 10 óra után indult el a menet Bánkeszi és Nagysurány irányába. Nemzeti színű füstbombát robbantottak induláskor, a főúton további gazdák csatlakoztak a menethez Udvard irányából.

Richard Takáč mezőgazdasági miniszter is a gazdák közé érkezett és elmondta, a tiltakozók örömmel fogadták a támogatását és közös érdekük az élelmiszer-önellátás Szlovákiában, hogy a lehető legtöbb hazai élelmiszer kerüljön a boltjainkba. Néhány perc erejéig sikerült elbeszélgetnie a térségbeli tiltakozókkal, akiknek közben a szervezők frissítőt osztottak az útra. Az érsekújvári térségbeli gazdákat az agrárminiszter egyfajta húzóerőnek tartja a mezőgazdaságban, akik a körülmények ellenére kitartanak, nem adják fel, ezért is esett a döntése erre a térségre. Richard Takáč hangsúlyozta a rögtönzött sajtótájékoztatón, hogy a gazdág panaszkodnak a túlzott bürokratikus intézkedésekre, teljes mértékben együtt érez velük. Biztosítja a gazdákat, köztük a fiatal gazdálkodókat is, hogy megkapják a pénzüket. Az érsekújvári tiltakozó gazdák támogatására megérkezett és traktorra ült Katarína Neveďalová európai parlamenti képviselő és Rudolf Huliak a szlovák parlament képviselője, a mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottság elnöke. Az udvardi szövetkezetből érkező hat tiltakozó elmondta, permetezőgéppel, műtrágyaszóróval, gabonaszállító kocsival érkeztek. Vajkai Bálint elmondta, kollégáik ilyenkor is kint vannak a földeken, vetnek, műtrágyát szórnak, mert valakinek folytatni kell otthon is a munkát. Mária Arpášová, az érsekújvári tiltakozás koordinátora lapunk kérdésére elmondta, mintegy 85 mezőgazdasági géppel számoltak induláskor, ám újabb és újabb kocsik csatlakoztak a menethez, az érsekújvári Poľnohospodár cégnél kapcsolódtak be a tiltakozásba az érsekújvári szövetkezet gazdái. A tavaszi munkálatokról, vetésről, műtrágyaszórásról beszélgettünk a bényi és muzslai gazdákkal is. A tiltakozók azt is hangsúlyozták, hogy lassan már csaknem annyian dolgoznak az irodákban, mint odakint a földeken. Az egyik idősebb vidéki gazdától megtudtuk, volt olyan időszaka, amikor otthagyta a szakmát, autóbuszt, kamiont is vezetett, ám a föld megművelését a szívügyének tartja, így végül visszatért a mezőgazdaságba, ezt a hivatást tartja az igazinak. Stanislav Becík nagy piros traktoron érkezett a tiltakozásra Udvardról.

„Tíz disznóból a pulton nyolc behozatalból való, négy bikából három behozatalból való. Nem nosztalgiázom, de a múlt század kilencvenes éveiben kétmilliárd liter tejet termeltünk, most alig 800 millió litert, 240 ezer tonna disznóhúst dolgoztunk fel, ma alig 50 ezer tonnát. Az állampolitika hibája, nem a miniszteré. Az államnak, amelynek 500 ezer hektár mezőgazdasági területe van, konkrét és határozott döntéseket kell foganatosítani. Az új miniszter ott áll a startvonalon, nem róhatunk fel neki még semmit, csak később derül ki, milyen konkrét szabályokat vezetett be. Lengyelországban jártam, példaértékű, ahogy ott gazdálkodnak. A társadalom fejlődésének tükre a mezőgazdaságban uralkodó állapot. Ismétlem, konkrét szabályrendszerre van szükség ami a zöldségtermesztést és az állattenyésztést illeti” – hangsúlyozta Stanislav Becík, aki 2008 és 2010 között volt agrárminiszter.

A gazdák a kora délutáni órákban a Kafulandnál lévő körforgalmat blokkolják majd, ahol egyébként is elviselhetetlen a reggeli és a délutáni forgalom, mert Komárom, Udvard és Léva felől is az egyetlen közúti hídon juthatnak be a városba a gépkocsivezetők.

Galéria

„Tisztelem a hazai termesztőket, nélkülük nem boldogulunk” –  ilyen feliratú matricákat osztott Stanislav Becík volt agrárminiszter, udvardi gazda. Kora délután a tüntetők menete visszatért Érsekújvárba, elárasztva az egyetlen kõzúti hídra vezető utat, a körforgalomnál ismét nemzeti színű petárdákat robbantottak. A gépkocsivezetők értőn, türelemmel viselték a megmozdulást, a hangosan tülkölő traktorokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?